Gott nytt 2024 önskar vi från Sätra Brunn (#47)
Ett år är till ända och ett nytt ligger framför oss. I numera traditionsenlig anda kommer här Brunnsmuseets nyårsspecial där vi samlat vad som hänt under året och vad som väntas ske under det året som just börjat. I detta nyhetsbrev får du dessutom sammanställningen över våra mest gilla-markerade inlägg på Instagram under 2023, en större och en något mindre premiär samt avslutningsvis ett kalendarium för 2024. Håll tillgodo och Gott Nytt År!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Nyårskrönika från Brunnsmuseet
Gemensamt skriven av Arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn
2023 har framförallt varit ett år där vi förlorat flera brunnsvänner. Vi tänker främst på Mats Hellström, föreningens ordförande och eldsjäl, som lämnade oss i januari (in memoriam) och på Nils-Johan Höglund, brunnens intendent under 30 år, som somnade in i juni (in memoriam).
Men det har också funnits mycket positivt som har hänt. Vad har då varit värt att lyfta fram i positiv bemärkelse under året som gått, och vad ser vi fram emot främst under kommande året? Vi låter de olika medlemmarna i arbetsgruppen ge sina olika perspektiv.
Tohbbe Lindblom: Eldsjälar! Vilken brasa vi håller brinnande! Själv känner jag den goa värmen som alstras, både i den fysiska världen och i den digitala. Vi på Brunnsmuseet utgör en liten, liten brasa i den stora BRASAN, men utan alla dessa små brasor skulle det inte finnas någon stor brasa. Så är det! Hoppas alla brasnjutare där ute känner suget efter värmen och kommer närmare. Peta in en pinne i brasan och hålla den brinnande. Själv ser jag fram emot ett nytt år med många pinnar och mycket värme!
Leif Johansson: Trots att vår ordförande gick bort med sin inspirerande kraft och lättsamma sätt hålla ordning på vår lilla arbetsgrupp, lyckades vi få till intressanta utställningar och bra program till Kulturarvsdagarna. Där vi hade utställningarna öppna och Galleri av patienttavlor i dagarna tre, dessutom BOKSLÄPP. Nyhetsbrev och sociala medier har varit informativa och uppskattade. Vi har haft videomöte varje vecka för att hålla kontroll på vår planering. Vi har varit på flera föredrag och kurser under det gångna året. Nu ser vi fram emot ett fullspäckat jubileumsår 2024, då Brunnsmuseet fyller 10 år och Sala fyller 400 år.
Åsa Nilsson: För mig har det viktigaste under det gångna året varit att vi haft ytterligare två ”rehabveckor” (Hälsoveckor för reumatiker med inflammatorisk sjukdom) på Sätra Brunn. Det är en ökad satsning jämfört med premiäråret 2022, då vi anordnade en rehabvecka. Huvudansvariga är Elisabet Schell, Magnus Bergel och jag (Åsa Nilsson). Utvärderingarna visar en väldigt positiv respons från deltagarna, som uppger att de haft utbyte och hjälp av veckan. Patienterna är nöjda, vill komma tillbaka och rekommenderar den till andra. Vi hade två läkarkandidater med under perioderna, vilket också varit mycket positivt, som Magnus Bergel är ansvarig för i samarbete med läkarprogrammet vid Uppsala universitet.
Ebba Liljestrand: Jag tycker det var roligt att tillsammans med Leif och Åsa vara med och fira Sala 399 år den 15 april, och ser mycket fram emot 400-årsjubiléet. Det ska även bli spännande att se vad som händer under 1700-talsfestivalen på Sätra Brunn i augusti.
Gustav Fröjdlund: För min personliga del så har det varit ett hektiskt år med giftermål, uppsatsarbete och examen under våren samt byte av lönearbete under hösten. Det har gjort att produktionen med inlägg på sociala medier har varit lägre än tidigare år, men det kommer bli mer av den saken framöver. Jag ser fram emot att få arbeta vidare med brunnslitteraturen, det är väldigt, väldigt mycket spännande på det området som är på gång och som det finns planer för. Vi är knappt halvvägs framme i den potential som finns att tillgängliggöra denna brunnslitteratur!
Föreningen har vissa utmaningar framöver. Redan idag begränsas våra möjligheter att genomföra projekt eftersom vi är för få som kan bidra med tillräckligt många arbetstimmar. Det kommer behöva vara en prioriterad fråga för kommande år hur vi förmår att öppna upp våra arbetsprocesser och ta hjälp utifrån i olika projekt. Ett steg i detta är en ny organisationsmodell där vi identifierat prioriterade områden genom processer och projekt, som vi berättade om i nyhetsbrev #45. Vi ser även över vilka drivkrafter som finns för ideellt arbete utifrån olika forskningsrön, som vi kommer behöva använda för att anpassa vår framtida externa och interna kommunikation. Nyhetsbreven kommer även fortsättningsvis vara vår primära kanal för utlysningar och vi hoppas få gensvar för de utlysningar som kommer i nyhetsbreven, så håll utkik!
Vi vill tacka alla våra följare, besökare och samarbetspartners för ett väl genomfört 2023. Med detta önskar Arbetsgruppen för Brunnsmuseet önska ett riktigt Gott Nytt År med förhoppning om att få träffas under året!
Nyårskrönika från Rebecca Sjödin
Verkställande direktör för Sätra Brunn Hälsobrunn AB.
Så lägger vi ännu ett år till handlingarna. 2023 blev ännu ett år med stora utmaningar. Krigen i världen har blivit fler, kostnadsökningarna har varit tunga för många, det har varit osäkerhet runt räntor och inflation och lite då och då har det kommit hot om nya pandemiutbrott. Allt detta toppat med ett utbrott av svinpest, som vi känt av även om vi inte legat inom det avstängda området. Jaa, det har inte saknats utmaningar under året som gått!
Trots allt detta har vi under 2023 börjat växla upp verksamheten lite grann, och den största satsningen var att arrangera midsommarfirande igen. Vi var försiktiga med marknadsföringen, rädda för att få fler besökare än vi skulle kunna hantera. Det blev så lyckat! Fantastiskt väder och lagom många besökare, ca 2000 st, och vi klarade av hanteringen trots en mindre organisation än tidigare. Vi är så glada och tacksamma för både fint väder och för stödet från Brunnsmuseet, Vänföreningen, musiker och delägare!
Utöver midsommarfirandet har vi också haft pubkvällar vid några tillfällen, både inomhus och utomhus. Vi har också fortsatt med våra populära Seniorkollon, Afternoon Tea, men framförallt har vi fortsatt med att ta emot spa- och konferensgäster på ett varmt och familjärt vis, vilket är det vi får allra mest beröm för!
2024 blir det jubileumsår för Sala som firar 400 år. Vi på Sätra Brunn tänker bidra till firandet genom att arrangera lite olika aktiviteter. Det blir midsommarfirande igen och vi har också tänkt oss att arrangera en 1700-talsfestival i augusti, som handlar om Sätra Brunn i synnerhet och livet på 1700-talet i allmänhet. Planering pågår i skrivande stund och mer information kommer senare, framförallt på vår hemsida och Facebook-sida.
Omvärldsläget gör att det fortfarande drar ut på tiden med försäljningsprocessen av Sätra Brunn. Vi fortsätter att jobba på med kärnverksamheten med stor energi, kärlek och förhoppning om att omvärlden snart ska bli en bättre plats att leva i.
God Jul och Gott Nytt År till er alla
Och ett stort tack till Brunnsmuseet för det fina samarbetet!
2023 års mest ♥️-inlägg
Varje år gör vi en sammanställning över de inlägg som blivit mest gilla-markerade under året som gått på Brunnsmuseets Instagram. Bläddra till höger för att se de olika olika bilderna!
Upplagt 11 januari, porträtt och minnesord för Mats Hellström, 31 ♥️.
Upplagt 9 september, Brunnsmuseets BOKSLÄPP i samband med Kulturarvsdagen 2023, 24 ♥️
Upplagt 10 februari, arkivfynd i form av flygfoto över badanstalten år 1972, 24 ♥️
Upplagt 8 november, guidad visning för brunnens seniorkollo i regnigt väder, 23 ♥️
Upplagt 26 juli, Gustav Fröjdlund håller upp ett gammalt dokument som nyss har skannats in, 23 ♥️
Upplagt 31 mars, bild på Leif och Tohbbe på Sjöhistoriska museet för kursen “Stärk engagemanget!”, 23 ♥️
Upplagt 27 februari, byggnaden Nybygget från slutet av 1700-talet, fotograferad i vinter- och sommarskrud, 22 ♥️
Upplagt 1 januari, #bmbestnine2023, fjolårets mest gillade inlägg på Instagram, 22 ♥️
Upplagt 8 september, Kulturarvsdagens början, Tohbbe och Ebba sitter och fikar, 21 ♥️
Premiär för våra 📚Original!
Den 24 december 2023 publicerades vår allra första titel i en helt ny, parallell utgivningsserie med litteratur som helt och hållet bygger på text– och bildmaterial som aldrig tidigare publicerats i någon bok. Detta till skillnad från våra utgivna e-böcker som bygger på tidigare utgiven brunnslitteratur.
Vår originalutvigning bygger på de grundläggande värderingarna som genomsyrar hela Brunnsmuseets verksamhet och föreningens ändamål att verka och samverka för att de historiska värdena på Sätra Brunn bevaras och tillgängliggörs.
I vanlig ordning vill vi bjuda dig som läser Brunnsmuseets nyhetsbrev ”det lilla extra” med större insyn i vårt arbete. Vad kan vi då mer berätta om denna första originalutgåvan om #brunnskonst? Vi tänker för dig berätta varifrån idén till bokserien kommer, hur länge vi planerat för utgivningen och hur vi tänker oss framtiden.
Omslaget till Brunnsmuseets första egenproducerade e-bok #brunnskonst – Utvalda bilder och berättelser från Brunnsmuseets sociala medier.
Idén till bokutgivning på temat “Utvalda bilder och berättelser från Brunnsmuseets sociala medier” kommer från en av våra följare på sociala medier, Lena Hellström, som undrade om vi inte skulle kunna göra vårt sociala medieflöde tillgängligt i bokform. Hon tycker att det är roligt att läsa alla texter, men skulle gärna ha dem samlade så att man kan läsa flera texter efter varandra. Här kommer den till dig Lena, och tack för tipset!
Så hur länge har vi hållit på med detta bakom kulisserna? Jo, den 3 december 2022, alltså för 13 månader sedan, så påbörjades en projektbeskrivning med målsättningen att skapa två egenproducerade e-böcker under de närmaste åren. Nu har vi publicerat den första av dessa, och den andra lanseras under vårt jubileumsår 2024.
Så vad är då planen för e-boken om #brunnskonst framöver? Vi planerar att redan nästa år publicera boken i en ny, utökad version där vi bland annat hoppas ha med en eller flera intervjuer med personer som varit med och skapat brunnskonst. Det kan vara antingen själv eller som ledare för andra. Efter den andra utgåvan så planerar vi ett längre uppehåll om 2-3 år innan en tredje version ges ut.
Premiär för 🔖 taggar!
Brunnsmuseets nyhetsbrev går nu in på det femte utgivningsåret sedan starten 2020. Vi kommer publicera det 50:e nyhetsbrevet redan nu i januari 2024 och med nuvarande utgivningstakt av nyhetsbrevet så förväntas vi publicera det 100:e nyhetsbrevet i slutet av år 2027. Det blir så många att vi har ett eget digitalt arkiv med tidigare utgivna nyhetsbrev. Men det är förstås svårt att navigera bland ett femtiotal nyhetsbrev enbart för att hitta det som du är intresserad av att läsa.
Därför lanserar vi nu 🔖 taggar! Med taggar blir det enklare att hitta nyhetsbrev som är relevanta för dig eftersom varje inlägg märks upp med vad som finns med i det specifika nyhetsbrevet. Från och med detta nyhetsbrev så taggas också alla nyhetsbrev löpande, så att listan över taggade inlägg hålls aktuell. Har du varit uppmärksam så har du säkert hittat dessa taggar tidigare i nyhetsbrevet! Du hittar hela listan på vår nya sida på Substack:
Kalendarium
Kalendarium i urval för vad som händer med anledning av Sala 400 år och Brunnsmuseets 10-årsjubileum!
1 januari 2024 – Invigningskonsert för Sala 400 år.
1–7 januari 2024 – Nattljus & Vinterskimmer, ljusfestival i Sala.
17 februari 2024 – Tohbbe Lindblom och Gustav Fröjdlund från Brunnsmuseet håller föredrag under Hembygdsförbundets ledningsträff inför föreningarnas styrelser i Västmanland. Tyvärr ej för allmän inbjudan.
15 april 2024 – Sala 400 år firas på födelsedagen, besök av kungaparet.
11 maj 2024 – Invigningsdag för Brunnsmuseets sommarutställning (preliminärt datum).
Maj–september – Planerat öppethållande för Brunnsmuseets sommarutställning från invigningsdag fram till och med Kulturarvsdagen.
14–18 augusti 2024 – 1700-talsfestival på Sätra Brunn (preliminära datum).
6–8 september 2024 – Kulturarvsdagen 2024 äger rum nationellt, Brunnsmuseet arrangerar.
***
Det var allt för årets första nyhetsbrev. Nästa ordinarie utskick sker den 1 februari 2024, men innan dess kommer tre specialnummer med anledning av TV-serien Historien om Sverige:
14 januari 2024 – avsnitt 6, “Stormakten Sverige”, tidsperioden 1560-1660.
21 januari 2024 – avsnitt 7, “Häxor och krig”, tidsperioden 1660-1721.
28 januari 2024 – avsnitt 8, “Nya tider”, tidsperioden 1721-1810.