Bevara och berätta: Post och tidningar (#39)
I samband med Kulturarvsdagen som ägde rum i september så inledde Brunnsmuseet sitt 10-årsjubileum som ju infaller under 2024. Med anledning av jubileet så kommer vi i ett antal nyhetsbrev framöver att belysa Brunnsmuseets uppdrag enligt 1 § av föreningens stadgar: att bedriva museiverksamhet med utgångspunkt från kurorten Sätra Brunn samt att verka och samverka för att de historiska värdena på Sätra Brunn bevaras och tillgängliggörs. Vi börjar idag med att berätta om post och tidningar genom det intressanta material som Brunnsmuseet låtit digitisera.
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Post och tidningar
Visste du om att Sätra Brunn haft en omfattande postverksamhet? En fast byggnad för postens behov etablerades på brunnen år 1905 och fram till 1980-talet fungerade postkontoret för att brunnsgästerna och lokalbefolkningen skulle få sin post. Men posten har en längre tradition än så. Brunnsmuseet har låtit titta i gammalt material som härrör till postverksamheten. Sammanlagt 233 objekt har lagts under skannern, varav ett axplock här kan visas.
Så hur bedrevs egentligen postverksamheten på brunnen? Om detta går att läsa i Ruth Rosenius-Högmans bok Sätra Brunn genom tiderna (bearbetat utdrag ur kapitel 15 – Kommunikationer med Sätra brunn (nedladdningsbar som inskannad pdf):
På Skragges tid (1700-talet) uppehölls Sätras sparsamma postförbindelser genom ridande bud till Västerås. Antagligen var förhållandet enahanda under de närmast följande 150 åren. Av en brevväxling från 1800-talets mitt framgår, att post från Sätra till Stockholm avgick måndagar och torsdagar. Dess med spänning motsedda ankomst skedde tisdagar och fredagar. Hur den transporterades får man däremot ej veta; antagligen skedde det med ridande eller åkande postiljon.
På 1870-talet, då posten med järnväg anlände till Sala, där ett postkontor inrättats, hämtades den till Sätra tre gånger i veckan av ett kvinnligt gångbud, "Hebo-Johanna". Hon efterträddes av brunnens f.d. nattvakt, som hette Löfgren. Då Sätra på 1880-talet fick regelbunden skjutsförbindelse med Sala lämnades och avhämtades brunnens postväska på postkontoret av badanstaltens kusk. Såväl avgående som ankommande post passerade brunnskontoret, där man varje postdag, fortfarande tre gånger i veckan, skrev ut en lista på ankommande brev, vilken uppsattes på biljettkontorets anslagstavla. De brunnsgäster, som möjligen väntade brev, kunde där efterspana sina namn. Var man lycklig nog att återfinna det på listan, fick man våga en diskret knackning på biljettluckan för att erhålla den efterlängtade försändelsen. Som biljettkontor användes den forna kägelbanans paviljong, som då hade en särdeles lämplig placering under ett par höga träd mellan Glas' badhus och det dåvarande Societetshuset.
Sedan början av 1900-talet har Kgl. Postverket inrättat poststation vid Sätra brunn för såväl badanstaltens som ortsbefolkningens räkning. Brunnsgästerna erhålla sin post post till resp. bostäder genom brunnens personal.
Brunnsmuseet ägnade en del av sommarutställningen 2023 åt posten och har därefter även fått glädjen att digitisera och tillgängliggöra en samling intressanta historiska dokument som härrör till denna verksamhet.
Samlingen har lånats ut av Johan Eriksson, boende på Sätra Brunn. Johans mormors mor hette Emma Eriksson, hon arbetade som kokerska på brunnen och gifte om sig med August Eriksson som under många år bedrev verksamhet på brunnen. Johan hade på sin vind sparad dokumentation daterat omkring sekelskiftet 1900 som hade att göra med posten, däribland anhållan om tidningsöverflyttning (det vill säga prenumerationer av lokaltidningar som normalt gick till prenumerantens hemadress, men under den tidsbegränsade vistelsen på Sätra Brunn istället skulle sändas dit), reversaler och journaler.
Följande anhållan om tidningsöverflyttning är undertecknad av professor Salomon Eberhard Henschen och av dokumentet framgår att han under perioden 10 juni till 25 augusti 1896 önskade få sitt nummer av Stockholms dagblad (en konservativ morgontidning som gavs ut i Stockholm 1824–1931) vidaresänt från Uppsala till Sätra Brunn. Det kan tänkas att han satt och läste denna tidning i intententbostaden Björnbo där han bodde under sin tid som verksamhetsansvarig och högste medicinskt ansvarig åren 1886-1900.
Därtill fick vi även några ytterligare bilder och vykort. Ett exempel är denna intressanta bild på folksamling utanför Brunnshuset, daterad 1913.
Brunnsmuseet kommer under hösten att fortsätta bearbeta materialet och göra mer av det tillgängligt på olika sätt.
Kulturarvsdagen blev en succé
Den 8-10 september ägde Kulturarvsdagen rum i hela Sverige och så även på Sätra Brunn. Brunnsmuseet bjöd in till avslutningshelg för sommarutställningen i Henschens badhus och hade dessutom extravisningar av Maskinhuset och en särskild konstutställning i Galleri Fribergers badhus. Vi firade även uppstarten av Brunnsmuseets 10-årsjubileum och Åsa Nilsson som fyllde år under lördagen.
Missade du boksläppet?
Lördagen inleddes med ett spektakulärt BOKSLÄPP. Men vad var det för böcker som släpptes den här gången? Till skillnad från tidigare år så handlade årets boksläpp inte om någon nylansering av nya e-böcker, utan istället lansering av nya bearbetade versioner. Ruth Rosenius-Högmans “Sätra Brunn genom tiderna” finns numera att ladda ned som enskilda kapitel och Petrus Tersmeden som har fått en helt ny bearbetning av den inskannade utgåvan. Även Tersmedens krönika finns uppdelad och nedladdningsbar som enskilda kapitel.
Problem med uppspelning? Du kan även se videon (som är 20 sekunder) på Instagram, Facebook och YouTube.
Brunnsmuseets arbete med e-böcker bygger på övertygelsen om att e-böcker är mer än enbart fysiska böcker som lagts under en skanner. E-böcker handlar desto mer om att låta texten flöda fritt från de begränsningar som det fysiska mediet medför, såsom bundenhet till enskilda sidor. Vi kommer berätta om nya exempel på hur vi arbetar med e-böcker under hösten!
Webbutställning
Brunnsmuseets sommarutställning har stängt för säsongen, men misströsta inte! Under tiden som vi har stängt så kan du besöka vår webbutställning, som har samma indelning och innehåll som den fysiska utställningen. Besök webbutställningen genom att trycka på bannern här nedanför:
***
Det var allt vi hade att bjuda på för denna gång. I nästa nyhetsbrev kommer vi berätta om ett mycket spännande evenemang som planeras äga rum på Sätra Brunn under 2024, så missa inte det!