Kulturarv och samhällsrisker (#38)
I september drabbades stora delar av Västmanland av översvämningar. Bland annat i Sala och Västerås med kringliggande orter har bostäder översvämmats och kommunerna har gått upp i stabsläge för att minska de negativa konsekvenserna för samhället. Enbart i den lilla arbetsgruppen för Brunnsmuseet så är det flera som fått översvämmade hem, en tråkig överraskning efter hemkomst från brunnen och planeringen inför Kulturarvsdagen nästa vecka.
Det är uppenbart att kulturarv såsom Sätra Brunn står inför en rad olika risker av varierande grad. Det handlar dels om naturlig påverkan, av nedfallande regn eller uppträngande vatten från avloppssystem som kan riskera översvämning och fuktskador samt risker med brand och skadedjur. Det handlar även om mänsklig påverkan, om riskerna med oordning och bristande rutiner som kan orsaka förlorad information och därmed kunskap, bristande informationsutbyte som innebär att viktiga kollektiva värden går förlorade samt även risker med mer avsiktlig påverkan såsom stöld och sabotage.
Under de många år som Brunnsmuseet har funnits så finns ett flertal exempel på både förlust och förtjänst. Både situationer vi önskar vore ogjorda, och situationer vi tacksamt kan konstatera att vi gjorde något bra. Riskanalys och riskminimering är en viktig och prioriterad fråga nu och i framtiden. Ett sätt att arbeta är att digitalisera och tillgängliggöra material digitalt. Genom en digital representation går det åtminstone att studera det fysiska originalet, även om det senare gått förlorat. I detta nyhetsbrev ger vi olika exempel på hur vi arbetar för att bevara och berätta om kulturarvet Sätra Brunn.
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Kulturarvsdagen 8-10 september
Nästa helg, den 8-10 september, har det blivit dags för Kulturarvsdagen. Vi bjuder in till ett fullmatat program.
Nybygget på Sätra Brunn, bild av Bild av Gustav Fröjdlund. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA (erkännande och dela-lika) och finns att ladda ned från Wikimedia Commons.
Öppna hus och utställningar
Under helgen har vi öppna hus på Sätra Brunn när vi öppnar upp Henschens badhus, Fribergers badhus, Maskinhuset och Mellantorpet! Välkommen att besöka Brunnsmuseets sommarutställning i Henschens badhus som har säsongsavslutning med extra öppethållande; fredag, lördag och söndag! Även vår lilla utställning i Mellantorpet håller ordinarie öppet dessa dagar.
Under helgen bjuder vi dessutom in till en särskild konstutställning med patienttavlor som sätts upp exklusivt för Kulturarvsdagen i det intilliggande Galleri Fribergers badhus. Samtliga utställningar har fri entré. Vi håller därtill visningar i det industrihistoriskt intressanta Maskinhuset som byggdes 1887-1888, och som även uppmärksammas i årets sommarutställning.
Fira kulturarvet
På lördagen klockan 12 kommer vi att starta jubileumsåret för Brunnsmuseet som fyller 10 år – museet öppnade 2014 men arbetsgruppen tog form redan hösten 2013. Vi firar även vår medarbetare Åsa Nilsson som fyller år just denna dag. Oavsett om du helst firar museet eller firar Åsa så kom förbi oss för att delta i firandet!
Du har chansen att under fria former få träffa arbetsgruppen för Brunnsmuseet och prata med oss om det som intresserar dig. Vi pratar gärna om sådant som vi planerar att göra framöver under hösten och kommande verksamhetsår 2024, men vi vill också höra dina tankar och idéer om hur vi kan arbeta framöver.
E-bokslansering
För tredje året i rad så planerar Brunnsmuseet en e-bokslansering i samband med Kulturarvsdagen. Denna gång planerar vi något utöver det vanliga som påbörjar ett nytt kapitel i Brunnsmuseets utgivning av e-böcker, så missa inte detta!
Våra arrangemang sker i samarbete med studieförbundet Folkuniversitetet.
Öppna hus äger rum hela helgen (fredagen den 8 september, lördagen den 9 september samt även söndagen den 10 september) kl. 11:00-15:00. Firandet av kulturarvet, e-bokslansering och fotovandring äger rum lördagen den 9 september med start kl. 12:00 i Brunnsmuseet (Henschens badhus).
Wiki Loves Monuments är tillbaka
Wiki Loves Monuments är en internationell fototävling som i Sverige pågår under september varje år. Under fjolårets Wiki Loves Monuments 2022 var Gustav Fröjdlund (som då hette Lundin) från Brunnsmuseet medlem av den nationella juryn, och bidrog som sådan i Wikimedia Sveriges vinnarpresentation som direktsändes på YouTube.
Inför Wiki Loves Monuments 2023 anordnades den 1 september en digital kickoff som även den direktsändes på YouTube. I samband med detta gjorde även Gustav en kort medverkan och berättade om juryarbetet.
I samband med Kulturarvsdagen 2023 (se punkten ovanför) under lördagen så finns chansen att träffa Gustav och tillsammans följa med på en fotovandring på brunnsområdet. Samling sker kl. 12 i Brunnsmuseet (Henschens badhus) och fotovandringen beräknas starta vid 12:30.
Oavsett om du är med på fotovandringen eller fotograferar vid annat tillfälle du kan du bidra med dina bilder i fototävlingen under hela september. Om du laddar upp bilder från Sätra Brunn så anger du 4641 som Brunnsmuseets ID-nummer i kategorin arbetslivsmuseer.
Tävlingsbidrag i sambands med Wiki Loves Monuments 2020, föreställande Sätra Brunns orgel och brunnskyrkans interiör. Bild av Larissa Borck / Tulipasylvestris. Bilden får återanvändas med licensen CC BY (erkännande) och finns att ladda ned från Wikimedia Commons.
Strategi om digitalt kulturarv
Den nationella museimyndigheten Riksantikvarieämbetet håller på att ta fram en nationell strategi för digitalt kulturarv och under hösten 2023 bjuder myndigheten in till strategidagar på olika platser runtom i Sverige. Den första träffen sker på Tekniska museet i Stockholm den 7 september och Brunnsmuseet kommer skicka Tohbbe Lindblom för att ta del av det som sägs och bidra till diskussionen. I enlighet med Brunnsmuseets policy kring kompetensutveckling så bekostas resan av Brunnsmuseet egna medel, vilket är en god investering för kompetenshöjande åtgärder och för att säkerställa att Brunnsmuseets och arbetslivsmuseernas intressen finns med i diskussionerna.
Som en del av framtagandet av strategin så förväntas det bildas ett nätverk av för digitalisering inom kulturarvssektorn som väntas bestå av större nationella och regionala museer. Som ett komplement till detta nätverk har Arbetets museum och Arbetslivsmuseernas samarbetsråd (Arbetsam) tagit initiativ till att bilda en separat referensgrupp för arbetslivsmuseer, som ska bidra till att de ideella aktörernas förutsättningar finns besvarade genom strategin och att den blir ett vägledande dokument för alla museer i Sverige - både stora som små.
Nu är det klart att Brunnsmuseet kommer ha två representanter med i denna referensgrupp. Både Tohbbe Lindblom och Gustav Fröjdlund har fått förtroende att vara med och bidra till detta arbete, vilket också är ett erkännande om det framskjutna arbete som Brunnsmuseet haft under många år kring ett digitalt tillgängligt kulturarv.
Gustav och Tohbbe är Brunnsmuseets representanter i referensgruppen för digitalt kulturarv. Foto av Ebba Liljestrand (CC BY).
***