Vad gör Brunnsmuseet 2024? (#45)
Brunnsmuseets arbetsgrupp beslutade på sitt arbetsmöte den 22 november om inriktningen för kommande verksamhetsåret 2024, och till dig som prenumerant för vårt nyhetsbrev vill vi förstås ge en tidig inblick i vad vi planerar att arbeta med framöver.
Folksamling vid Brunnsplatsen år 1913. Ett av de gamla fotografier som Brunnsmuseet låtit digitalisera under året. Allmän egendom / Public domain.
Nytt för 2024 är att Brunnsmuseets verksamhet delas in i två huvudprocesser.
Den första processen benämns Bevarande och organisation, och den är inåtblickande, med fokus på strategiska vägval och ska lägga grund för långsiktighet och kontinuitet.
Den andra processen benämns Berättande verksamhet, och den är istället utåtblickande, med fokus på kreativ spontanitet till vår publika verksamhet med utställningar och annan kunskapsförmedling.
De två huvudprocesserna är direkt härledda ur föreningens stadgar 1§ Föreningens ändamål:
att bedriva museiverksamhet1+2 med utgångspunkt från kurorten Sätra Brunn
att verka och samverka för att de historiska värdena på Sätra Brunn bevaras1 och tillgängliggörs2
(1 = Berättande och organisation, 2 = Berättande verksamhet)
Inom ramen för berättande verksamhet så planerar vi att fortsätta utveckla våra fysiska utställningar och vår webbutställning, med beaktande av Brunnsmuseets 10-årsjubileum och Salas 400-årsjubileum som båda inträffar under 2024. De månatliga nyhetsbreven och våra sociala medier fortsätter vara viktiga komplement för att främja intresset för Sätra Brunns historia.
Till detta så har vi flera delprojekt som planeras under året. Historien om Sverige–specialnummer av Brunnsmuseets nyhetsbrev fortsätter fram till februari 2024 (du kan läsa mer om dessa längre ned i nyhetsbrevet!). Brunnsmuseet avser att vara en bidragande aktör under Sätra Brunns 1700-talsfestival som planeras äga rum i augusti, och för sjunde året i rad (sedan 2018) kommer vi uppmärksamma den nationella kulturarvsdagen som äger rum 6-8 september. Årets tema är kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser där Sätra Brunn känns verkligt högaktuellt.
Under året planeras även två förstudier under processen berättande verksamhet: förstudien Tillgängliggörande av litteratur syftar till att undersöka ytterligare möjligheter för Brunnsmuseet att nå ut med vår digitaliserade litteratur, och förstudien Webbstruktur och webbstrategi syftar till att utveckla Brunnsmuseets webb med hemsida, litteratur och digitala samlingar.
Snart halvvägs igenom Historien om Sverige
Du som prenumererar på Brunnsmuseets nyhetsbrev har förmodligen inte undgått våra specialnummer med anledning av TV-serien Historien om Sverige, som just nu sänds på Sveriges Television. Du kan läsa mer om dessa specialnummer på samlingssidan.
Hittills har fyra av tio avsnitt sänts och därmed har fyra specialnummer hittills skickats ut, ett nyhetsbrev till vardera avsnitt i TV-serien. Så hur har det gått så här långt? Gustav Fröjdlund svarar:
Det är roligt att kunna konstatera att initiativet blivit mycket väl mottaget av våra läsare. Vi kan se att dessa specialnummer blir lästa i något större utsträckning än våra ordinarie nyhetsbrev. Det kan vara enklare att associera till något som man även ser i marknadsföring på stan, på TV och i sin telefon. Vi tar även till oss att det verkar finnas ett stort intresse för berättelser om historia och berättelser som sätter in Sätra Brunn i ett större historiskt sammanhang, vilket bäddar för mer sådant innehåll även i våra ordinarie utskick.
Brunnsmuseet har haft tillgång till avsnittens innehåll i förväg via en lösenordsskyddad webbplats. Även en del bildmaterial har gjorts tillgängliga för användning. Det har varit en del av SVT:s strategi att skapa en bredare historierörelse genom att inkludera även museer och hembygdsrörelsen. På vissa museer kan man titta på avsnitten via storbildsskärm eller projektor, och bland andra Västmanlands läns museum i Västerås har uppmärksammats i media för sitt videoinnehåll. Sveriges museer har också sammanställt en lista över aktiviteter som deras medlemsmuseer arrangerar med lokal fördjupning kopplat till serien.
Förhandsmaterialet som gjorts tillgängligt av SVT har varit helt nödvändigt för att kunna genomföra egna aktiviteter, eftersom det krävs en del arbete för att kunna hitta egna vinklar på det som skildras i serien. Samtidigt så ger det ett mervärde att även beakta sådant som andra uppmärksammar i samband med att serien faktiskt har sänts.
Det som skildras i TV-serien är förvisso sant och välförankrat i olika forskningsrön, men samtidigt är det ingen komplett sanning som ger en heltäckande bild över hela den svenska historien på tio timmar. Perspektiv och urval har behövt göras, som gör att museer som anknyter till serien behöver förhålla sig till en mängd vägval som gjorts av seriens producenter. Det är något man behöver ha med sig när man skriver fram egna vinklar. SVT har insett själva att serien inte kan täcka allt och erbjuder bland annat historiskt eftersnack för att kunna ta upp sådant om inte kom med i programmet.
För egen del så saknar jag fler beskrivningar av hur livet kunde se ut för vanligt folk, eftersom det finns en viss medielogik att fokusera på personer med unika och spännande levnadsöden. Det är också vanligt att fokusera mer på enskilda händelser än större processer, då händelser är enklare att förmedla i bild. Det finns perspektiv om att norra Sverige till stora delar är utelämnat, vilket också är en brist.
Serien kommer att återsändas vid flera tillfällen under de kommande åren. Brunnsmuseet kommer i samband med dessa nylanseringar att se över och omarbeta innehållet, nu när vi även kunnat ta del av det slutliga resultatet av TV-serien. Så fortsätt håll utkik och läs tillbaka!
Adventskalendrar
Nu under december så är det flera museer och kulturarvsaktörer som bjuder på adventskalendrar som nedräkning inför jul. Vi kan tipsa om några adventskalendrar av för dig som gillar museer och kulturarv:
Har vi missat någon som borde finnas med på listan? Hör av dig till oss eller kommentera här nedan!
***
Detta var allt vi hade att bjuda på för årets sista ordinarie nyhetsbrev. Nästa nyhetsbrev är ett specialnummer för avsnitt 5 av Historien om Sverige som skickas ut nu på söndag den 3 december. Det blir också årets sista nyhetsbrev. Därefter dröjer det faktiskt till 1 januari 2024 innan nästa ordinarie nyhetsbrev eftersom Historien om Sverige tar sex veckors juluppehåll.