Det är med sorg som vi mottagit beskedet att Nils-Johan Höglund har avlidit, i en ålder av 96 år. Nils-Johan var intendent och överläkare på Sätra Brunn under 30 år och som sådan ledde han verksamheten vid Sätra Brunn under en expansiv period under 1960-, 1970- och 1980-talen fram till hans pensionering år 1992.
Efter pensioneringen fortsatte Nils-Johan Höglund sitt stora engagemang för brunnen. Han var initiativtagare till att starta Sätra brunns vänförening år 1995, och efter många år i styrelsen så utsågs han till ständig hedersledamot år 2019.
Nils-Johan hade under hela sin karriär ett stort intresse för Sätra Brunns historia och säregenhet, men även för de svenska kurorterna och läkartraditionen i en bredare bemärkelse. Han hade en enorm kunskap och kunde länge orera kring episoder i brunnens historia. Vi kan glädjande konstatera att denna kunskap till viss del finns bevarad. Tre tips som ligger närmast till hands och med olika mediala uttryck är:
den filmatiserade Kulturvandringen med Nils-Johan Höglund som spelades in av filmteam åren 2016 och 2018, där Nils-Johan berättar olika anekdoter ur brunnens långa historia. Dessa finns indelade i kapitel och försedda med undertext på Brunnsmuseets YouTube-kanal.
den digitala utställningen ”Historier från brunnen!” på Omeka, där du kan lyssna på när Nils-Johan visar reportern Gunnar Olsson runt i verksamheten under en radiointervju år 1984. Utställningen består av åtta transkriberade segment.
den digitaliserade e-boken ”Sätra brunn 300 år” där Nils-Johan bidragit med flera kapitel. Förutom bokens Förord har han även bidragit med sin berättelse som intendent i ”Sätra brunn 1961-1991” och den flitigt citerade artikeln ”Från rituell vattenläkekonst till modern rehabilitering”.
Nu har vi dessutom laddat upp Nils-Johan Höglunds tal vid invigningen av Brunnsmuseet den 3 maj 2014 till vår YouTube-kanal. Videon kommer förses med undertexter inom kort.
– Arbetsgruppen för Brunnsmuseet
Vi hedrade Nils-Johan
Uppdatering för webbversionen.
Torsdagen den 27 juli 2023 hölls begravningsgudstjänst för Nils-Johan Höglund i ett fullsatt Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala. Det blev en hyllning till ett långt och mångfaldigt liv. Officiant var brunnsprästen Sture Holmberg och organist Gunnar Julin, som även han arbetade på Sätra Brunn under Nils-Johans tid som intendent.
Bilder av Gustav Fröjdlund (får återanvändas utan restriktioner enligt villkoren CC0).
Musiken hade en stor betydelse i Nils-Johans liv och han var som bekant aktiv i körsammanhang. En ensemble ur Orphei Drängar och OD veteraner bjöd på körsång i kyrkan och på minnesstunden efteråt, och även en kvartettkör sjöng Bred dina vida vingar av Lina Sandell. Två psalmer sjöngs: 202 (De blomster som i marken bor) och 297 (Härlig är jorden).
Minnesstunden efteråt var enligt Nils-Johans egna önskemål en ljus och lättsam tillställning, där gästerna skulle bjudas på vin och platsen skulle vara Norrlands nation. Nils-Johan Höglund, bördig från Västernorrland, blev medlem av Norrlands nation när han kom till Uppsala och han var under läsåret 1952–1953 nationens förste kurator (högsta ansvarige). 1979 utsågs han till hedersledamot i nationen.
Nils-Johan var aktiv i många olika sammanhang vilket också markerades med olika fanor och standar, här uppställda i Norrlands nations stora sal. Från vänster Norrlands nations fana, Sätra Brunns standar och Allmänna sångens fana. Bild av Gustav Fröjdlund (får återanvändas utan restriktioner enligt villkoren CC0).
Nationens nuvarande förste kurator berättade att Nils-Johan var nationens äldsta förste kurator i livet, och att han var vida omtalad för sitt engagemang även i äldre dagar. Bland annat var han mycket engagerad och donerade även själv till Norrlands nations renoveringsinsamling, På goda grunder. Nils-Johans sista närvaro på nationen var så sent som vid majmiddagen den 1 maj 2023. Familjen berättade att på hemresan efter middagen så berättade Nils-Johan att detta var nog hans avskedsföreställning.
Nils-Johan var som bekant även grundare och hedersledamot i styrelsen för Sätra brunns vänförening, och hans sista styrelsemöte för vänföreningen var den 5 april 2023. Vännen och tidigare kollegan Magnus Bergel brukade samåka med Nils-Johan från Uppsala till styrelsemötena på brunnen, och han berättade att fördelningen brukade vara att Magnus körde och Nils-Johan pratade, gärna om det senaste som intresserat honom – bland de allra senaste intressena fanns svensk fotboll.
Ett ytterligare tips som kom fram var Nils-Johans medverkan i dokumentären Hugo Alfvén - drömmen om en ny värld som finns att se på SVT Play fram till den 21 december 2023.
Nils-Johans bortgång sörjs av många men hans gärningar kommer leva vidare genom de bestående insatser som han gjort för vetenskapen, kulturen och kulturarvet!
Levande kulturarv under Kulturarvsdagen 2023
Välkommen till Brunnsmuseet och en fullmatad helg för det levande kulturarvet på Sätra Brunn. Vi uppmärksammar Kulturarvsdagen den 8-10 september genom öppna hus och utställningar, skäl till att fira kulturarvet, e-bokslansering och fotovandring.
Öppna hus och utställningar!
Under helgen har vi öppna hus på Sätra Brunn när vi öppnar upp Henschens badhus, Fribergers badhus, Maskinhuset och Mellantorpet! Välkommen att besöka Brunnsmuseets sommarutställning i Henschens badhus som har säsongsavslutning med extra öppethållande; fredag, lördag och söndag! Även vår lilla utställning i Mellantorpet håller ordinarie öppet dessa dagar.
Under helgen bjuder vi dessutom in till en särskild konstutställning med patienttavlor som sätts upp exklusivt för Kulturarvsdagen i det intilliggande Galleri Fribergers badhus. Samtliga utställningar har fri entré. Vi håller därtill visningar i det industrihistoriskt intressanta Maskinhuset som byggdes 1887-1888, och som även uppmärksammas i årets sommarutställning.
Fira kulturarvet!
På lördagen klockan 12 kommer vi att starta jubileumsåret för Brunnsmuseet som fyller 10 år – museet öppnade 2014 men arbetsgruppen tog form redan hösten 2013. Vi firar även vår medarbetare Åsa Nilsson som fyller år just denna dag. Oavsett om du helst firar museet eller firar Åsa så kom förbi oss för att delta i firandet!
Du har chansen att under fria former få träffa arbetsgruppen för Brunnsmuseet och prata med oss om det som intresserar dig. Vi pratar gärna om sådant som vi planerar att göra framöver under hösten och kommande verksamhetsår 2024, men vi vill också höra dina tankar och idéer om hur vi kan arbeta framöver.
E-bokslansering och fotovandring!
För tredje året i rad så planerar Brunnsmuseet en e-bokslansering i samband med Kulturarvsdagen. Denna gång planerar vi något utöver det vanliga som påbörjar ett nytt kapitel i Brunnsmuseets utgivning av e-böcker, så missa inte detta!
Under september pågår även den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments 2023. Det vill vi uppmärksamma genom att bjuda in dig som fotograf till en fotovandring i utställningarna och på brunnsområdet, med förhoppning om att du vill vara med och bidra till tävlingen och samtidigt göra dina bilder tillgängliga för fler.
Följ Brunnsmuseet på sociala medier och vårt nyhetsbrev för fler detaljer om helgen!
I höst skriver vi om en del av historien om Sverige
Huset Björnbo på Sätra Brunn är en del av historien om Sverige. CC BY-SA Tulipasylvestris / Larissa Borck via Wikimedia Commons. Logotypen ägs av SVT men används med tillstånd.
“Historien om Sverige” är en kommande, nyproducerad drama-dokumentärserie om Sveriges historia som kommer att sändas på SVT under hösten 2023 och våren 2024, med premiär den 5 november. Serien är SVT:s största satsning någonsin och förhoppningen är att skapa en spännande, storslagen och lättillgänglig serie för den breda publiken.
I samband med publiceringen under hösten 2023 har man bjudit in professionella och ideella museer, bibliotek, hembygdsföreningar med flera att tillsammans med SVT bidra till att skapa en bredare historierörelse. Redan den 7 december 2022 ställde sig arbetsgruppen för Brunnsmuseet positiva till att vara med och bidra, och nu har det blivit dags att offentliggöra vad vi planerar att bidra med.
Brunnsmuseet planerar för en rad specialnummer av Brunnsmuseets nyhetsbrev som skickas ut på förmiddagen de dagar som respektive avsnitt kommer att sändas. Dessa nyhetsbrev sätter det som händer i avsnittet i perspektiv till historien på Sätra Brunn, som en del av historien om Sverige.
Under hösten kommer serien att behandla den långa tidsperioden som sträcker sig från äldre stenålder eller istiden drygt 14.000 före vår tideräkning fram till år 1560. Efter nyår fortsätter serien med perioden 1560–1995. Från och med Brunnsmuseets nyhetsbrev 1 november och året ut så kommer vi alltså hålla ett stort fokus på förhistorien, alltså tiden innan det som historien identifierat som ett avgränsningsbart studieobjekt, för såväl Sverige som till Sätra Brunn.
Planerna är fortfarande öppna för förändringar och det finns därför också en chans att vara med och påverka eller att göra något tillsammans med oss.
Har du något att bidra med? Kontakta oss!
Vill du nominera oss till årets arbetslivsmuseum?
Vilket arbetslivsmuseum tycker du bör få utmärkelsen “Årets arbetslivsmuseum” år 2024? Vi hoppas förstås att du vill att det blir Brunnsmuseet! Men för att ett arbetslivsmuseum ska ha en chans att få utmärkelsen måste det först bli nominerat. Läs mer om utmärkelsen och nominera ett arbetslivsmuseum på Arbetets museums webbplats.
***
As residents close to Sätrabrunn, Norrlund, we were often visiting my husband's grand-parents, when they were there during the early 70'-ties for rehabilitation. The most wonderful place to arttend, as it lifted everyone's spirit by just being there in the wonderful surroundings!
The Björkman family.