Gott nytt 2023 önskar vi från Sätra Brunn (#29)
Vi står nu vid ännu ett årsskifte och för tredje gången utkommer Brunnsmuseets nyhetsbrev med ett specialnummer på nyårsdagen. Liksom i våra tidigare nyårsspecialer för åren 2021 (nyhetsbrev #4) och 2022 (nyhetsbrev #16) så har vi fått in nyårskrönikor från Brunnsmuseets ordförande och Sätra Brunns VD.
I detta nyhetsbrev presenterar vi även de mest gillade inläggen på Brunnsmuseets Instagram-konto under det gångna året, samt ger några uppslag om vad som väntas för det stundande verksamhetsåret 2023. Vi önskar med detta önska ett Gott Nytt År!
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Nyårskrönika från Mats Hellström
Ordförande i Arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn
Nu lägger Brunnsmuseet 2022 till handlingarna och blickar framåt mot 2023. Men vi ska givetvis först titta tillbaka på ett intensivt verksamhetsår som vi bland annat kan summera på följande sätt.
När Ryssland invaderade Ukraina i februari höll vi som bäst på att planera aktiviteter för året. Med tanke på kriget så ville vi försöka i en separatutställning beskriva den fristad som Sätra brunn varit för flyktingar och andra under många år. Exempel kan nämnas den danska “polisskolan” under andra världskriget, ungernkrisen 1956, vietnameser, chilenare under perioder när dessa behövde en fristad från krig och förföljelse. I nyhetsbrev #18 kan du läsa mer om dessa levnadsöden. Det blev tyvärr ingen egen utställning på grund av andra engagemang, men låt oss ändå tänka tanken att få komma till fridsamma Sätra brunn kopplat till det som det ukrainska folket idag upplever.
Vi har haft våra uppskattade fysiska utställningar öppna för besökare under vår, sommar och höst. Den större på Henschens badhus har varit bemannad lördagar av medarbetare från museet samt vid något tillfälle från Sätra brunns vänförening. Alltid inspirerande att höra besökare gå runt, titta på bilder och föremål, kommentera de samma och i många fall berätta om historier och hur man jobbat, både för släktingar men också för oss “värdar”. Den mindre utställningen i Mellantorpet är också ett populärt besöksmål som har generösare öppettider, det visar de positiva kommentarerna i gästboken.
För den som inte ännu varit och besökt vår digitala samling på omeka.brunnsmuseet.se så finns där massor av intressant historia att gräva i. Vi får till oss kommentarer där man hittat intressanta saker bland bilder, dokument och böcker.
På tal om böcker. Museigruppen har under året fortsatt satsningen på att digitalisera böcker och skrifter om Sätra brunn:
Den av Vänföreningen 2001 utgivna boken “Sätra brunn 300 år” har till stor del gjorts klart och finns tillgänglig via denna webbsida. Det fattas några kapitel där vi ännu inte kunnat säkra upphovsrätten, men ambitionen är att under 2023 kunna slutföra detta projekt.
Brunnsarkitekten Ove Hidemarks skrifter från brunnen finns nu också att tillgå i digital form via denna webbsida.
Ett givande samarbete har under perioden skett mellan Brunnsmuseet och två studerande vid Högskolan i Borås, där de senare i en uppgift skulle beskriva hur digitalisera en skrift. De valde Ove Hidemarks “Att anlägga en surbrunn” och vi kunde på det viset få publicera den skriften med tillstånd från studenterna och fru Hidemark som gav sitt medgivande. Du kan läsa mer om samarbetet i nyhetsbrev #25.
Höstens stora händelse var #brunnshack2022, ett tredagarsevenemang som arrangerades i samband med Kulturarvsdagen 9-11 september. Syftet med detta hackathon var att utforska nya arbetssätt för att involvera allmänheten i arbetet med att bevara och berätta om kulturarvet Sätra Brunn. Från arbetet tog vi med oss flera erfarenheter som vi hoppas kunna använda under kommande verksamhetsår.
Fotografi över hustaken vid Brunnsgården på Sätra Brunn. Bild av Gustav Lundin (CC BY).
Solen har tyvärr inte lyst över museigruppen hela året. I slutet av sommaren nåddes vi av beskedet av vår Kerstin Larsson somnat in. Hela nyhetsbrev #23 tillägnades hennes minne. Hon har varit med oss under alla åren och kunde allt om brunnen och verksamheten genom många, många år och även det mesta om orten. Hade vi en fråga eller fundering så hade oftast Kerstin svaret och hade hon inte det tog hon en kontakt i sitt rika kontaktnät och så var frågan ofta löst. Saknaden är stor, Kerstin.
Ja, det var en lång tillbakablick på 2022 men jag vill gärna summera vårt verksamhetsår i några stycken. Jag är stolt vad vi med olika resurser och kompetenser lyckas åstadkomma. Epitetet “eldsjälar” är en bra sammanfattning på samtliga medlemmar i gruppen.
Vad händer 2023? Vi hoppas våra utställningar kan ta emot besökare som tidigare år så klart, men även att olika initiativ som redan diskuteras kan bli verklighet. Jag kan nämna ett spännande sak lite utanför museet men inom vår intressesfär. Det finns ett “upprop” gällande att sätta upp en traditionell “cabare” på brunnen till sommaren (läs mer längre ned i detta nyhetsbrev).
Brunnsmuseet har också blivit inbjudna att vara med och skapa en ny nationell historierörelse, och vi kommer på det temat arbeta med berättande som ger nya perspektiv på Sätra brunn som en del av historien om Sverige. Du som prenumererar på vårt nyhetsbrev kommer märka detta särskilt tydligt, eftersom vi planerar flera specialnummer av nyhetsbrevet just till dig.
Jag vill avsluta med att tacka alla som läser detta och på annat sätt följer vår verksamhet.
GOTT NYTT ÅR !
– Mats Hellström, ordförande i Brunnsmuseet Sätra Brunn
Nyårskrönika från Rebecca Sjödin
Verkställande direktör för Sätra Brunn Hälsobrunn AB.
Jag inleder som föregående år: Vilket år! Lagom till att vi såg fram emot att pandemin skulle släppa sitt gastkramande tag om oss bröt kriget ut i Europa. Fasansfulla bilder och livsöden för de direkt drabbade, och här på Brunnen drabbades vi av den stora osäkerheten på så vis att konferenssidan tog tid på sig att komma igång. Krig, räntehöjningar, inflation, leveransförseningar, hot om nya utbrott av covid lite då och då… Det finns fortfarande mycket att oroa sig för!
Det finns också mycket att vara tacksam för! Trots all osäkerhet i världsläget och i vår omedelbara vardag, så har våra tjänster ändå varit efterfrågade och uppskattade. Gästenkäterna fortsätter att tydligt visa att vi är allra mest uppskattade för vår goda mat och fantastiska personal. Vi har en fin stämning i personalgruppen och fortsätter att kämpa igenom alla vedermödor med hög energi och gott humör.
Eftersom oron för alla omvärldsfaktorer också gjort att försäljningsprocessen dragit ut på tiden, så känns det helt rätt att fortsätta med en verksamhet som är koncentrerad till Skogsgården, spaanläggningen och ett fåtal konferenslokaler. Det innebär också att vi fortsätter med en mindre personalstyrka, varför vi i somras tyvärr inte hade resurser att planera varken midsommarfirande eller de efterlängtade pubkvällarna. Istället har vi fokuserat på kärnverksamheten och lagt till arrangemang som Seniorkollon, afternoon tea m.m. som ryms inom kärnverksamheten.
Vi drev också Café Broarne över sommaren, men då vi inte fick tillstånd att servera alkohol där föll tanken om trubadurkvällar m.m. och det blev tyvärr ingen vinst i caférörelsen.
När vi blickar framåt mot 2023 så har vi förhoppningar om att kunna ta några ytterligare steg i att växla upp verksamheten, utan att spräcka kostymen.
Vi vill också tacka museigruppen för ett gott samarbete!
Önskar alla en fin jul- och nyårshelg och ett riktigt gott 2023!
– Rebecca Sjödin, stolt VD för Sätra Brunn
2022 års mest gillade inlägg
Ett år av gillande har passerat och här är de nio mest gillade inläggen på Brunnsmuseets Instagram under 2022 i fallande ordning. Tack för alla gilla-markeringar och kommentarer under året!
Upplagt 8 november, bild med pålagd text ”Regeringen slopar fri entré på museer”. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Gustav Lundin, 43 gilla-markeringar.
Upplagt 12 februari i samband med Jubileumsvasan (historiskt präglat Vasalopp med anledning av Vasaloppet 100 år), bild på barn som passerar affären på Sätra Brunn. Ur Brunnsmuseets kulturarvssamlingar, 28 gilla-markeringar.
Upplagt 10 september i samband med #brunnshack2022 och Kulturarvsdagen, annorlunda perspektiv på Sätra Brunn. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Gustav Lundin, 26 gilla-markeringar.
Upplagt 13 maj, nyrustat räcke till Henschens badhus. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Leif Johansson, 24 gilla-markeringar.
Upplagt 12 april. Leif har kört upp utställningsmaterial till Mellantorpet för att montera utställningen där. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Leif Johansson, 23 gilla-markeringar.
Upplagt 4 september. Minnesstund för Kerstin Larsson, 22 gilla-markeringar.
Upplagt 22 maj. Nils-Johan Höglund klipper band och förkunnar Brunnsmuseets sommarutställning 2022 invigd. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Leif Johansson, 22 gilla-markeringar.
Upplagt 21 maj. Arbetsgruppen för Brunnsmuseet visar upp sig i sina nya, mörkblå tröjor, 22 gilla-markeringar.
Upplagt 27 november. Ett år sedan Brunnsmuseet visade Maskinhuset i samband med Sätra Brunns julmarknad 2021. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Gustav Lundin, 21 gilla-markeringar.
Vill du va’ mä på kabaré?
Dags för att återuppliva en gammal tradition med kabaré på Sätra Brunn! På lördag 28 januari 2023, kl. 13-15 träffas i Björnströms badhus på Sätra Brunn, den röda byggnaden som ligger bredvid Brunnsmuseet i Henschens badhus. Skicka e-post till teater [snabel-a] brunnsmuseet.se med anmälan så vi kan förbereda med fika. Det har redan kommit in ett antal anmälningar men vi hoppas på några fler!
Vill du vara med?
Kanske har du stått på en scen tidigare eller så är du bara lite nyfiken vad det månde bliva. Vi vet inte heller var det kommer att hamna!
Redan i slutet av 1800-talet uppfördes studentspexet “Mohrens sista suck” på en improviserad scen i Brunnssalongen. Den har sedan satts upp ett flertal gånger under de följande decennierna. På vår Omeka har vi lagt upp bilder från olika brunnskabaréer genom tiderna.
På djupet: Vad är ett museum?
Nu finns en ny krönika publicerad på nyhetsbrevets systersida Open Sources: På djupet.
Under 2022 antogs en ny museidefinition av museernas världsorganisation ICOM. I årets sista På djupet-krönika har Gustav Lundin tittat närmare på frågan om man med den nya definitionen slutligen kan ge ett svar på frågan; vad är ett museum?
Det visar sig att det, ens med den nya definitionen, inte är helt enkelt att avgöra vad ett museum är eller ens vad det bör vara. I krönikan diskuteras vad borttagandet av fri entré-reformen, framväxten av nya ”museer” och de ideella museernas verksamhet har för betydelse i förhållande till den nya museidefinitionen.
***
Det var allt vi hade att bjuda på i årets första nyhetsbrev. Brunnsmuseets nyhetsbrev utkommer på nytt den 1 februari 2023. Tills dess – allt gott!