Gott nytt 2022 önskar vi från Sätra Brunn (#16)
Så har det återigen varit ett årsskifte och vi lägger 2021 till historien, samtidigt som vi öppnar för ett nytt och outforskat 2022.
I detta nyhetsbrev ska vi tillsammans summera det år som varit och inte minst blicka framåt. För somliga kanske tror att vi som museum inte tänker så mycket på framtiden, men tvärtom så ser vi ständigt behov av att följa samhällsutvecklingen och anpassa oss efter den samtid vi lever i. För att fortsätta bidra med något intressant och relevant så måste vi ständigt anpassa oss utifrån de förutsättningar som gäller. Det har inte minst varit fallet under de senaste par åren med pandemi och de utmaningar som den har medfört.
Vi håller just nu på att planera för det kommande verksamhetsåret 2022. Det blir projekt som fortsätter, projekt som vi presenterat redan under 2021 och några helt nya överraskningar. Vi vill gärna höra vad du har för tankar och synpunkter om vad vi borde arbeta med. Vi lovar att göra vårt yttersta för att ta tillvara dina synpunkter och vi hoppas få flera intressanta uppslag till våra kommande nyhetsbrev.
Du kan lämna synpunkter genom att använda vårt kontaktformulär här nedanför, e-posta oss på museet [at] brunnsmuseet.se, kommentera detta nyhetsbrev på Substack-plattformen, kontakta oss på sociala medier eller prata med någon som du vet är aktiv i museigruppen. Ta chansen att påverka framtiden!
Vi önskar dig och alla våra läsare ett riktigt gott nytt år!
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev.
Nyårskrönika från Mats Hellström
Ordförande i Arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn
Vilka nyårslöften kan och ska man avge och vara säker på att de går att hålla och inte som andra tidigare löften kring träning, böcker man ska läsa, platser man ska besöka etc som i mitten av januari redan är helt glömda. Är det någon skillnad på personliga löften och löften som avges i egenskap av medarbetare i en grupp eldsjälar och ett museum. Jag tror inte det, båda följs upp av omgivningen och man påminns säkert om löftena inte uppfylls.
Ett färskt minne från det gångna året är att vi i samband med julmarknaden på brunnen i slutet av november fick möjlighet att öppna dörren till Maskinhuset. Denna byggnad i hjärtat av badhusområdet har stått orört länge men vi fick en tanke att vi skulle visa det.
Interiör av Maskinhuset under julmarknaden 2021. Foto: Gustav Lundin. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA.
Idén med att ha Maskinhuset öppet blev en verklig succé. Under lördagen (första dagen) hade vi ca 240 besökare (stora som små) och under söndagen räknade vi in runt 160 st i lokalen. Summa runt 400 gäster. Stundtals var det kö utanför (pga Covid) och det var också ett antal som vände när det var väntetid.
Det var väldigt många som uttryckte hur spännande det var att få se Maskinhuset inifrån. Folk som varit på brunnen har inte kommit in tidigare men fick nu en chans att knyta ihop den verksamhet som var på badanstalten. Också många ortsbor med omnejd som åkt förbi skorstenen och huset men som aldrig fått veta eller förstått vad de har varit till för.
Intresset var givetvis av skiftande grad men det var flera långa “nyfikna och vetgiriga” samtal. Några sammanfattande reflektioner i de samtal jag deltog i eller åhörde.
Minnen. Restaurangbiträde, moppeförare, eldare, trädgårdsmästare, sjukgymnast, läkare, stugvärdinna, dragspelare, gäst/patient, anhörig var några av de “titulaturer” som berättade om saker de upplevt och kom ihåg. Känns som minnen från brunnen bevaras i människors minnesbank och vårdas ömt där.
Kärlek. Det finns en mycket stark kärlek till brunnen. Givetvis beroende på de många fina minnena man har från sin eller anhörigs tid på brunnen men också att miljön är bevarad (om än sliten) som den “alltid” har varit. Många har också genom åren återvänt för utflykter, midsommar och/eller en middag/natt på brunnen.
Oro. Kopplat till minnen och kärlek är den oro många känner. “–Vad ska hända med brunnen vid en försäljning?”. “–Hur går det med försäljningen?”. “–Hoppas det blir en köpare som förstår värdet och inte gör sommarstugeområde?”. Oron handlar också om husen som behöver mycket omvårdnad men där det finns en förståelse för att det inte finns pengar.
Brunnsmuseet fick också mycket beröm för det vi gör för Sätra Brunn. Många är de som besökt oss i våra utställningar och påpekar hur viktigt det är att det finns möjlighet att ta del av historien.
Några fler tillbakablickar på 2021
Vi har forskat i Stiftsbiblioteket Västerås arkiv efter fotografier och annat som möjliggjorde utgivningen av Ruth Rosenius-Högmans böcker om Sätra Brunn som e-böcker.
Nya avsnitt i ljudguiden – den digitala guidningen på brunnsområdet
Brunnspodden – flera avsnitt i vår poddserie. Vi hakar på alla trender...
Brunnsmuseet fick Sala kommuns kulturarvsstipendium (du har väl inte missat vårt förra nyhetsbrev (#15) där vi berättar om detta..?)
Mm som ni kan finna i våra Nyhetsbrev för året
Vad kan vi vänta oss av 2022?
Som traditionen påbjuder så ska man avge nyårslöften för 2022. Här är mina tre löften gällande Brunnsmuseet:
Håll ihop det digitala och det fysiska. Vi har sedan flera år fysiska utställningar på brunnsområdet. Både vår sommarutställning i Henschens badhus och vår mindre i Mellantorpet. Parallellt med dessa har vi ett flertal digitala initiativ som exempelvis vår ljudguide där lyssnaren kan vandra runt på brunnen och få höra information och historier om byggnader mm. Vi har en digital samlingsplats, omeka.brunnsmuseet.se, för våra samlingar med böcker om Sätra Brunn som vi digitaliserat och som fritt går att läsa och över 300 fotografier som visar en del av historien. Till det kommer vårt nyhetsbrev där intresserade kan ta del av vad vi håller på med och vad som komma skall. Jag får ibland känslan av det spretar och våra olika uttrycksformer inte hänger samman riktigt. Det vill jag att de ska göra när vi lämnar 2022 (och tills dess är det ju jättelång tid...not).
Lyft blicken från brunnskällan genom samverkan med andra organisationer och föreningar. Vårt intresse för kulturarvet Sätra Brunn eller enklare uttryckt, “Vad har hänt på brunnen” kan lätt bli lite smalt då det finns så mycket historia, föremål och berättelser att hantera för en plats som funnits i över 300 år och under alla år varit en plats för helande och rekreation. Men runt brunnen finns orten Sätra Brunn, Fläckebo, Kila, Västerfärnebo, Sala, Kumla och Tärna m fl. Vilka gemensamma utmaningar och historier finns på dessa platser som kan jämföras med brunnens. I vårt avlånga land fanns många kurorter/hälsobrunnar och några finns fortfarande. Vilka beröringspunkter finns? Ute i Europa lever spa- och hälsokällkulturen fortfarande. Vad kan vi lära oss av alla dessa uppräknade? Brunnsmuseet har idag samverkan och nätbyggande med andra föreningar och organisationer. Låt oss utveckla dessa och även se andra nyttiga samarbeten (ju otroligare desto roligare kanske).
Ha skoj. Vi medarbetare i gruppen för Brunnsmuseet jobbar helt ideellt. Många timmar i möten, läsning, skrivande etc både i grupp och enskilt. För att fortsätta behöver man känna en tillhörighet och omges av personer som man kan lita på och ha kul tillsammans. Mitt löfte är att fortsätta att “ha kul” med personer i gruppen och människor man träffar på där alla har det gemensamma intresset antingen för Sätra Brunn eller för bevarande och utvecklande av andra kulturarv.
Genom att väva samman det som ligger inbäddat i löftena ovan, fysiskt och digitalt, så hoppas vi kunna hälsa besökare välkomna till sommarutställningen på Henschen och vår mindre utställning i Mellantorpet. Man kanske inte behöver vara på plats för att uppleva utställningen...
Planering pågår för fullt för vårt eget hackathon i september #brunnshack2022. Jag behöver läsa på vad det innebär men det finns kollegor i museigruppen som redan nu är övertygade om att det blir succé.
Följ och sprid vårt nyhetsbrev så får du och andra läsa om vad som händer inom Brunnsmuseet. Tack alla besökare, både i vår fysiska och vår digitala miljö och tack för alla varma ord.
Sätra Brunn den 30 december 2021
Mats Hellström, ordförande i Arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn
***
Nyårskrönika från Rebecca Sjödin
Verkställande direktör för Sätra Brunn Hälsobrunn AB.
Vilket år! Ännu ett helt år i coronapandemins fotspår… Vem hade trott det i slutet av förra året? Det har varit enormt utmanande att jobba utan visshet om hur nästa dag ska se ut med restriktioner och smitta, restriktionerna har kommit utan framförhållning och släppt utan framförhållning också. Vi har tappat 70% av vår beläggning sedan pandemin inträdde, men vi har vunnit mycket annat. Vi som jobbar här har blivit så mycket mer förändringsbenägna, vi har varit problemlösare ut i fingerspetsarna, och vi har hjälpts åt på ett sätt som är imponerande!
Våra gäster uppskattar oss lika mycket nu som innan pandemin, vi får fortsatt höga betyg i våra gästenkäter, vilket innebär att våra mödor inte märks utåt. Det som sticker ut i enkäterna är att våra gäster uppskattar vår goda mat och vår härliga personal. Och jag vill verkligen lyfta personalen lite extra. Jag har varit på många konferensanläggningar och mött många kompetenta och proffsiga servicearbetare runtom i Sverige. Men jag har faktiskt aldrig mött så personliga och glada medarbetare som hos oss! Och i en värld där allt större krav ställs, där vi blir allt mer automatiserade, där tempot hela tiden ökar, så är jag övertygad om att när man möts av ett leende, ett skämt och ögonkontakt hos någon som verkligen älskar sitt jobb och platsen vi är på – då känner man sig extra välkomnad. Och det är precis det våra gäster känner.
Vi märker att när restriktionerna släpper så vill människor komma till oss. Både privat och för företagets räkning. Efterfrågan finns, även om den inte är på samma nivå som innan pandemin. Vi fortsätter i en minskad kostym tills vidare. Vi använder färre lokaler och tar emot färre gäster på färre dagar, och växlar upp den dag vi känner oss säkra på att det kan ske under säkra och kontrollerade former. Både vad gäller smittspridning, men också lönsamhet och den servicenivå vi vill klara av att ge.
Som ni nog känner till är Sätra Brunn fortfarande kvar i försäljningsprocessen. Den processen startade innan corona blev ett känt faktum, och tyvärr har corona påverkat även försäljningen negativt genom att intressenter på olika vis också är drabbade i sin tur, vilket leder till att försäljningen drar ut på tiden. Vi hoppas att försäljningen snart är genomförd så vi kan titta framåt ännu mer.
Må 2022 bli ett bra år för oss alla!
Rebecca Sjödin, stolt VD för Sätra Brunn
2021 års mest gillade inlägg
Ni har gillat - vi har sammanställt. Här är de nio mest gillade inlägg på Brunnsmuseets Instagram-konto under 2021.
Beskrivning av respektive “top-nine”, med numrering från vänster överkant:
Upplagt 13 november, Nybygget i vinterskrud med tack för gratulationer efter kulturarvsstipendiet. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Gustav Lundin, 33 gilla-markeringar.
Upplagt 20 maj, byggnaden Mellantorpet (exteriör), inför öppningen av vår mindre utställning. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Gustav Lundin, 27 gilla-markeringar.
Upplagt 27 november, bildkollage från Sätra Brunns julmarknad med Tomten på plats i Maskinhuset. Bilderna får återanvändas med licensen CC BY-SA Leif Johansson, 26 gilla-markeringar.
Upplagt 11 november, video. Mottagare av Sala kommuns kulturarvsstipendium 2021. Videon får återanvändas med licensen CC BY Brunnsmuseet, 26 gilla-markeringar.
Upplagt 8 mars, i samband med internationella kvinnodagen. Systrarna Maria och Emma Bolin, verksamma hela sina yrkesliv som städerskor på brunnen. Bild från 1950, från Brunnsmuseets kulturarvssamlingar (Omeka) bild 308, 26 gilla-markeringar.
Upplagt 22 oktober, kvinna till häst, från 1890-tal. Bilden får återanvändas som public domain, 25 gilla-markeringar.
Upplagt 11 september, interiör av vår större utställning i Henschens badhus, badkarssidan. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Gustav Lundin, 25 gilla-markeringar.
Upplagt 9 april, berättelse om laggkärl (badkar) med miniatyrmodell och miljöbild. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Åsa Nilsson, 25 gilla-markeringar.
Upplagt 25 juni. Midsommarhälsning med resning av midsommarstång på 1930-talet, med folksamling framför Glas badhus, 24 gilla-markeringar.
Tack till er som följer oss och som ger glada tillrop över det vi gör. Under första halvåret 2021 så passerade vi 5000 gilla-markeringar på vårt Instagram-konto och när vi summerar året så har ni tillsammans gett mer än 5600 hjärtan. Vi vill ge ett STORT hjärta tillbaka till er!
#brunnshack2022 – årets evenemang i samband med Kulturarvsdagen
Varje år sedan 2017 har Brunnsmuseet uppmärksammat den nationella Kulturarvsdagen, som äger rum under andra helgen i september. Under åren har vi bland annat bjudit in till en konstutställning i Fribergers badhus, haft extraöppet i Henschens badhus, och arrangerat en digital boklansering av Ruth Rosenius-Högmans böcker.
Under Kulturarvsdagen 2022 som äger rum den 9-11 september vill vi utforska nya möjligheter att skapa och dela kulturarvet Sätra Brunn. Vi gör det genom att samla vårt arbete för ett öppet och tillgängligt kulturarv i ett enskilt evenemang, ett hackathon, där vi bjuder in dig att vara med och bidra.
Under arbetet fram till detta hackathon vill vi inom Brunnsmuseets organisation öppna upp våra arbetsprocesser så att vi drar nytta av de erfarenheter och kunskaper som finns även utanför vår arbetsgrupp. Vi hoppas kunna engagera olika intressenter för kulturarvet, både dem som möter kulturarv genom sin profession och genom ideellt engagemang. Vi hämtar denna inspiration i rörelsen för fri kunskap (Wikimedia-rörelsen), men även hembygdsrörelsen, folkbildningsrörelsen och den växande folkrörelsen av arbetslivsmuseer i Sverige.
Vi kommer under våra kommande nyhetsbrev fram till #brunnshack2022 i september stegvis introducera dig som läsare till det spännande samarbete som pågår för att tillgängliggöra kulturarv över hela världen, och vi kommer berätta om hur vi kommer utnyttja och utveckla dessa samarbetsformer. Om du inte kan hålla dig så kan du själv börja söka efter begrepp såsom “Open-GLAM” och “GLAM-Wiki”, eller så kan du läsa vår senaste gästkrönika! (läs mer nedan).
Gästkrönika om det digitalas roll i den post-pandemiska GLAM-världen
I arbetet med årets första nyhetsbrev så fick vi så mycket material att vi fick börja publicera delar av det redan den 19 december, för övrigt samma dag som licensen Creative Commons fyllde 20 år.
På nyhetsbrevets webbplats finns det att läsa en utblickande gästkrönika från den senaste utgåvan av Dig It! – ett nyhetsbrev om kulturarv i det digitala landskapet. Det är ett nyhetsbrev som Brunnsmuseet hade som förebild när vi skapade vårt eget nyhetsbrev under hösten 2020, både utifrån innehåll och valet av plattform (Substack).
I sitt senaste utskick #11 Ljuset i slutet av tunneln? diskuterar Medhavi Gandhi och Larissa Borck om vilken roll som det digitala kommer ha i den post-pandemiska GLAM-världen. Krönikan är översatt från engelska och bearbetad av Gustav Lundin. Gästkrönikan följs av ett efterord som sätter in krönikan i Brunnsmuseets kontext.
Ljuskrona i mitten av Sätra Brunns kyrka, fotograferad av artikelförfattaren Larissa Borck, CC BY. Bilden finns att ladda ned från Wikimedia Commons.
***
Det var allt vi hade att bjuda på för årets första nyhetsbrev. Nu är det läge att gå in och kommentera eller på annat sätt kontakta oss. Vi ser fram emot att läsa era synpunkter!
Nästa nyhetsbrev planeras att skickas ut den 1 februari 2022.