Julklapparna kom tidigt i år (#15)
Det har blivit december och första advent är redan passerad. Under Sätra Brunns julmarknad 27-28 november öppnade vi upp Maskinhuset för både nya och gamla brunnsvänner. Totalt omkring 400 besökare kom förbi oss under helgen och stundtals var det kö för att komma in. Helgen bjöd på många spännande samtal och det var även några som passade på att ordna någon extra julklapp från vårt boksortiment, som vi för helgen hade förstärkt med en bok från Tärna bygdegårdsförening. Boken ”Grädda tills de är färdiga…” är en kakbok med en bit kvinnohistoria från Tärna socken. Vi hoppas det kommer bli en uppskattad julklapp.
I detta nyhetsbrev kommer vi berätta om en tidig julklapp som vi har fått och två som vi bjuder på såhär med 23 dagar kvar till julafton.
Våra fysiska utställningar i Henschens badhus och Mellantorpet har nu stängt för säsongen. Vi vill rikta ett stort tack till alla er som besökte dessa utställningar under det gångna året och våra samarbetspartners som varit med oss under ytterligare en lyckad säsong. Vi planerar att öppna igen under våren 2022.
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev.
Mottagare av Sala kommuns kulturarvsstipendium 2021!
Ordförande Mats Hellström och Leif Johansson (i tomteluva) tillsammans med diplomet i Maskinhuset på Sätra Brunn, som Brunnsmuseet visade under julmarknaden på Sätra Brunn. Foto: Gustav Lundin (CC BY-SA).
Brunnsmuseet är stolta mottagare av Sala kommuns kulturarvsstipendium för 2021, där vi förutom äran har fått 30.000 kronor som vi kommer kunna använda för att bevara och berätta om Sätra Brunns kulturarv.
Arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn är en ideell förening som har sitt säte i Sala kommun. Vi har vår naturliga hemvist på gränsen mellan Fläckebo och Kila socken. Till våra insatser inom kulturarvsområdet kan vi numera teckna en förhållandevis bred beskrivning;
Brunnsmuseet Sätra Brunn är ett ideellt arbetslivsmuseum med syfte att bevara och berätta om Sätra Brunns kulturarv. Det fysiska museet är en del av vårt bidrag till att tillgängliggöra de historiska värdena på Sätra Brunn. Här kan du se föremål, historier och bilder från brunnens 320-åriga historia.
Brunnsmuseet invigdes 2014 och har varje år producerat en ny utställning. Alltid med fri entré. Den permanenta utställningen på Mellantorpet, som invigdes under 2020, är museets sätt att under pandemin möjliggöra för besökare på Sätra Brunn att uppleva historien. Utställningen har generösa ytor och är uppmärkt med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Brunnsmuseet är både ett historiskt museum och ett “samtidshistoriskt” museum, som skildrar utvecklingen från vårdinrättning till en modern spa- och konferensanläggning. Vi arbetar parallellt med att skildra historien genom bevarade källmaterial samt att systematiskt samla in skildringar av Sätra Brunn i modern tid.
Brunnsmuseet arbetar mycket aktivt med digitala medier och digitalisering. Vi har en väletablerad närvaro på sociala medier där vi når både nya och gamla brunnsvänner. På webbplatsen brunnsmuseet.se finns bl.a. våra egna digitaliserade kulturarvssamlingar, med i dagsläget runt 320 bilder och flera digitala utställningar. “Kulturpromenaden” är en kostnadsfri, digital ljudguide, som guidar besökaren runt på Sätra Brunn med 48 berättelser kring brunnshuset och de gamla badhusen. Vi arbetar även aktivt med att digitalisera litteratur om Sätra Brunn och att göra titlarna tillgängliga i e-boksformat.
Sätra Brunn är ett av Sala kommuns mest eftertraktade besöksmål, som sätter Sala på kartan. Brunnsmuseet bidrar aktivt med sitt arbete att framhålla Sätra Brunn som turistmål och därmed till att locka fler att besöka Sala kommun.
Vi vill rikta ett stort tack till Kultur- och fritidsnämnden i Sala kommun och Salas skattebetalare för den fina utmärkelsen.
300-årsboken digitaliseras
Vi är glada över att kunna berätta att Brunnsmuseet har påbörjat ännu ett e-boksprojekt. Denna gång är det jubileumsskriften Sätra Brunn 300 år som lagts under scannern och som vi hoppas kunna tillgängliggöra tidigast under nästa år.
Omslaget till Sätra brunn 300 år. Inskannad av Leif Johansson.
Boken är utgiven av Sätra Brunns vänförening i samband med Sätra Brunns 300-årsjubileum år 2000 (boken kom ut året efter, 2001). Boken är utgiven under en tid där brunnen stod utan ägare och kurortens framtid var oviss, efter att Uppsala universitet försatt verksamheten i konkurs 1998.
Denna bok är annorlunda mot de hittills fyra monografier som Brunnsmuseet hittills låtit digitalisera. Boken är nämligen en antologi med inte färre än 36 enskilda kapitelförfattare, som i olika kapitel ger sitt perspektiv på Sätra Brunn. Detta skapar nya frågor kring presentation, disposition och inte minst upphovsrätt.
Upphovsrätten till boken ägs av Sätra Brunns vänförening och de enskilda kapitelförfattarna var för sig. Vänföreningens styrelse fattade den 27 oktober 2021 ett enhälligt beslut om att efterge sin ekonomiska upphovsrätt till boken, en förutsättning för att Brunnsmuseet ska kunna gå vidare och göra boken fritt tillgänglig. Efter detta återstår den grannlaga uppgiften att lokalisera samtliga enskilda upphovsrättsinnehavare och be om medgivande att tillgängliggöra boken.
Vi har påbörjat detta arbete och vi har redan fått in en del svar om medgivande, men ännu återstår att lokalisera och kontakta merparten av författarna eller författarnas efterlevande. Tack till er som hittills besvarat brevet.
Konstmånaden är tillbaka!
Inför årets konstmånad så har vi förstärkt vårt bestånd av äldre brunnskonst, inte minst genom besöket på Stiftsbiblioteket i Västerås som vi genomförde den 7 juli 2021. Med äldre konst så menar vi det verkligen i ordets rätta bemärkelse, eller vad sägs om brunnskonst från början av 1800-talet?
Under årets konstmånad kommer vi helt och fullt fokusera på konstverk av Gustaf Silverstråle (1748-1816). Han föddes i Stockholm och blev vid 12 års ålder student i Uppsala. Han tillbringade en period vid hovet men från 1779 var han oftast på fädernegården på Lindö i Kärrbo socken utanför Västerås. Han företog många resor i Sverige där han tecknade av olika miljöer han sett. Naturen, bergsbruk, gästgivargårdar, hästhagar, kyrkor och andra miljöer som han kom i kontakt med. Dessa teckningar och målningar har idag ett stort kulturhistoriskt värde.
Huvudparten av hans produktion finns idag vid Konstakademien i Stockholm, däribland fem skissalbum och ett 90-tal större blad. Samlingen omspänner perioden 1772–1812. Samtliga teckningar är daterade, och de topografiska beskrivningarna gör att man kan utläsa exakt när och var de är utförda. Gustaf Silverstråle finns även representerad på Nationalmuseum och Uppsala universitetsbibliotek.
Hur ofta denne konstnär besökte Sätra Brunn vet vi idag inte. Men år 1804 var han definitivt på brunnen enligt datering på de verk som finns sparade, och vi kommer visa flera av dem under konstmånaden.
Idag vill vi visa detta konstverk som visar Brunnsgården på Sätra Brunn 1804. Till vänster ”Tuppskullen”, därefter följer salustånd. Byggnaden längst till höger är nuvarande apoteket, som då hade torvtak och ingen entré framtill. Till höger om apoteket syns ett salustånd, där finns idag scenen för onsdagspubarna. Den höga byggnaden i mitten finns inte kvar. Numera är Brunnsgården sluten med Traktörens matsal som stänger igen den tidigare öppningen som syns vid de mittersta salustånden. Observera också den tiggande krymplingen framför ryttarna. Perspektivet är alltså snett med riktning mot lasarettet. I bakgrunden syns berget som finns ovanför Brunnsgården.
—
Missa inget från årets konstmånad genom att följa oss på Instagram eller Facebook. Tidigare inlägg under konstmånaden (sedan 2016) finns under taggen #brunnskonst.
***
Det var allt för årets sista nyhetsbrev. Nästa utskick görs på nyårsdagen 2022. Vi vill med detta önska alla våra läsare av nyhetsbrevet en riktigt God Jul!