Gott nytt 2021 önskar vi från Sätra Brunn (#4)
Visst är det något fascinerande med årsskiften! I ett och samma skede blir ens samtid, framtid och dåtid samtidigt lika mycket aktuella. Det ger en stund för reflektion och eftertanke. Därför är det särskilt angeläget att vi för årets första nyhetsbrev ger utrymme både för att blicka bakåt, och blicka framåt. I detta nyhetsbrev har vi två nyårskrönikor, från respektive ordförande för Brunnsmuseet och Sätra Brunn Hälsobrunn AB. Krönikorna ger olika perspektiv på det utmanande coronaåret 2020 och utsikter för 2021.
Nyårskrönikor från Sätra Brunn
Mats Hellström är ordförande i Arbetsgruppen för Brunnsmuseet.
År 2020 blev ett mycket annorlunda år i Arbetsgruppen för Brunnsmuseet. När vi som bäst planerade för vår sjunde sommarutställning i Henschens badhus, ”Alla tiders brunnslif”, stängdes Sverige ned. Vi insåg efter ett tag att det inte skulle kunna bli någon ”vanlig” sommar på Henschen och på Sätra brunn. Kloka (?!) huvuden slogs ihop och vi tog snabbt fasta på en förfrågan från brunnens VD om att kunna ha en annan utställning i någon lokal där brunnens gäster och besökare ändå skulle kunna ta del av brunnens historia, men som var obemannad.
Vi fick möjlighet att inreda Mellantorpets nedervåning där vi ända fram till slutet på november haft en utställning öppen tisdag till söndag. Vi vet inte hur många besökare vi haft men mycket glädjande är alla de fina kommentarerna och berömmet över utställningen. Jag minns särskild några som uttryckte hur intressant det varit att få komma in i de fina husen och se dess insida. Många har också skrivit att brunnens historia är så intressant.
Det intressanta som kan inträffa under nya förutsättningar hände även i vår grupp. Från att fysiskt ha träffats hela gruppen ungefär en gång per månad ”tvingades” vi hitta nya former, både för att träffas och hur vi skulle kunna tillgängliggöra historien och kulturarvet som är vårt ansvar och syfte med verksamheten. Vi kastades in i digitala mötesformer och plötsligt kunde vi ha veckomöten trots att vi är utspridda i olika delar av Mellansverige. Intressant att uppleva hur alla tar till sig ett nytt arbetssätt och vi har diskuterat och gjort mycket mer än jag annars tror vi åstadkommit. Man skulle kunna säga ”inget ont som inte har något gott med sig” men det känns som att detta ”onda” som pandemin inneburit, hade vi trots allt gott, kunnat vara utan.
En del digitala lanseringar vi planerat har tyvärr blivit försenade då vi behöver besöka exempelvis bibliotek och annat för att kunna slutföra, men när (inte om) vi åter kan hitta det vi behöver så finns det spännande saker för oss som värnar och gillar Sätra Brunn.
I skrivande stund vet vi inte om vi kan ha en sommarutställning på Henschens badhus nästa år, men Brunnsmuseet kommer på många olika sätt ändå vara en ”del av upplevelsen” Sätra Brunn. Vår utställning på Mellantorpet eller annan lokal finns så klart i planen, liksom fortsatta satsning på vår digitala närvaro i sociala medier, på vår hemsida, våra kulturarvssamlingar på omeka.brunnsmuseet.se, digitala utgåvor av litteratur om Sätra Brunn, med mera. Dessutom kommer vi att släppa fler etapper av vår ljudguide - Kulturpromenaden där du genom appen StorySpot kan promenera runt på Sätra Brunn och höra mer om hus och historien.
Som avslutning vill jag, i egenskap av Brunnsmuseets ordförande, tacka alla besökare hos oss på brunnen och på ”nätet” för 2020 och tror på ett snart återseende år 2021.
Mats Hellström, ordförande i Arbetsgruppen för Brunnsmuseet.
Nybygget i april 2020. Foto: Gustav Lundin (CC BY-SA).
* * *
Rebecca Sjödin är verkställande direktör för Sätra Brunn Hälsobrunn AB.
2020 har varit ett mörkt år i stora världen, men också här på Sätra Brunn. I mars slog coronapandemin till med full kraft hos oss. Vi tillhör besöksnäringen som blev först och kraftigast drabbad. Från en dag till en annan tappade vi i princip 80% av alla bokningar och det höll i sig ända fram till sommaren. Efter sommaren lättade det och vi märkte av ett uppdämt behov hos människor att komma till oss på spavistelser. Vi hade två månader med fullbokade helger innan Sveriges invånare återigen fick skarpa restriktioner att hålla oss hemma, och återigen tappade vi ca 80% av alla bokningar… Och här är vi nu med första jul- och nyårshelgen som vi har stängt, vi som brukar ha ett hundratal gäster som firar jul hos oss…
Sedan pandemin kom till oss, har vi vidtagit en stor mängd åtgärder för att rädda företaget och Sätra Brunns existens. Vi har dragit ner på verksamheten, bantat på allt från lokalanvändning för att spara in på värme- och underhållskostnader till öppettider för att klara oss med mindre personalkostnader. Vi har varit tvungna att ha både sommar- och vinterstängt, ändrat i vår meny för att hålla nere matsvinn m.m. Det har alltså varit både stora och små åtgärder för att spara pengar och kunna leva på mindre intäkter. Dessutom har vi sökt och fått statliga ekonomiska stöd.
Som ni nog känner till är Sätra Brunn samtidigt mitt uppe i en försäljningsprocess. Den processen startade innan corona blev ett känt faktum, och tyvärr har corona påverkat även försäljningen negativt genom att intressenter på olika vis också är drabbade i sin tur, vilket leder till att försäljningen drar ut på tiden.
Man brukar säga att ”inget ont som inte har något gott med sig”. Så är det givetvis även denna gång. Dels tror jag att mänskligheten överlag fått en del nya insikter om att vi behöver tänka oss för lite mer hur vi lever i vardagen. Här på brunnen upplever jag att vår vi-känsla har ökat något ofantligt i personalstyrkan. Det har blivit en ökad flexibilitet, vi har blivit snabbare att ställa om, vi är villiga att prova allt, vi hjälps åt mycket mer, och detta eftersom vi alla har samma mål – nämligen att Sätra Brunn ska leva kvar och vi ska behålla våra jobb. I våra gästenkäter ser vi att våra gäster är precis lika nöjda med våra tjänster som vanligt, vi får höga poäng på i synnerhet mat och bemötande. Att betygen fortsätter vara höga trots oroliga tider är verkligen helt fantastiskt.
Jag är stolt över det jobb vi gjort under detta svåra år och hoppas på att våren jagar corona på flykten. Åååå så vi längtar efter fler gäster att skämma bort hos oss!
Må 2021 bli ett bra år för oss alla!
Rebecca Sjödin, verkställande direktör för Sätra Brunn Hälsobrunn AB.
Receptionen vid friskvårdshuset, Sätra Brunn i april 2020. Med anledning av coronapandemin stängde verksamheten från 30 mars och fram till 1 september. Det kommer inga kunder. På dörren sitter informationslappar om att verksamheten håller stängt. Foto: Gustav Lundin (CC BY-SA).
Läs mer om verksamhetens åtgärder i samband med coronapandemin på deras hemsida, www.satrabrunn.se. Brunnsmuseet har under hela pandemin sparat de olika publiceringarna på webben som verksamheten gjort utifrån de ständigt förändrade förutsättningarna.
Nytt år och nya upptäckter
Det senaste numret (#6, 2020) finns nu att läsa på deras hemsida. Jag fastnade för artikeln Vad är ett museum? av Klas Grinell. De tankar han framför får en att tänka till, åtminstone om man håller på i den ideella museivärlden. Detta med att vi och vårt museum kanske mer tillhör det civila samhället än en del av det offentliga.
Det finns också en intressant intervju med Maria Jansén, överintendent på Statens historiska museer och ordförande för riksförbundet Sveriges museer. Det är Susanne Fessé som gjort intervjun. Här lyfts det fram att detta med pandemin har tvingat museer att tänka nytt. Och jag gillar hennes slutord ”Jag ser ingen konkurrens mellan det fysiska och det digitala museet, utan tvärtom en styrka i att arbeta parallellt med kunskapsförmedling i och utanför en virtuell värld”.
Utställningskritik är Sveriges enda tidskrift om museer och utställningskritik. Läs mer tidskriften på deras hemsida och prenumerera på deras nyhetsbrev:
Wikipedia fyller 20 år
Banner för Wikipedia 20 år. Sammanställd av BFlores (WMF). Wikipedia wordmark. Nummer 20 är skrivet i typsnittet Linux Libertine. Symbolerna för MediaWiki, tårta, pusselglob, och fyrverkerier är gjorda av Jasmina El Bouamraoui och Karabo Poppy Moletsane.
Den 15 januari 2021 är det exakt 20 år sedan uppslagsverket Wikipedia lanserades. Några månader senare, den 3 maj 2021, är det 20 år sedan det svenskspråkiga Wikipedia startade. Nu inleds det tredje årtiondet med världens största samling av fri kunskap, och det är värt att fira! På kvällen den 15 januari bjuder Wikimedia Sverige in till ett digitalt firande via Zoom.
Brunnsmuseet stöttar rörelsen för fri och tillgänglig kunskap och har som ett av få ideella arbetslivsmuseer ett eget GLAM-projekt på Wikipedia, som tagits fram i samverkan med Wikimedia Sverige.
Årets mest gillade inlägg skjuts fram
I samband med nyårsafton brukar vi av tradition publicera ett inlägg över årets mest gillade inlägg på vår Instagram, ett så kallat “bestnine”. Under 2020 så har det gillats som aldrig förr på våra sociala kanaler, vilket vi förstås är väldigt tacksamma för.
Dessvärre har vi inte lyckats få en heltäckande bild över vilka inlägg som var mest gillade från någon av de leverantörer som erbjuder sådana tjänster på internet. Det är också ett för omfattande arbete för att sammanställa manuellt. Det bästa vi lyckats få fram är mest gillade inläggen enbart under september månad, vilket inte riktigt är vad vi önskar presentera. Istället hoppas vi kunna erbjuda listan över de mest gillade inläggen 2020 så snart som möjligt på sociala medier samt i nästa nyhetsbrev som planeras att skickas ut i början av februari.
Vi vet dock redan nu att 2020 har varit ett år där vi fått många nya följare och ett ökat engagemang hos vår publik, stort tack för att du är med och visar uppskattning och intresse för vårt arbete!
Tack för 2020, och var med oss 2021
Under 2020 har vi trots coronapandemi förmått att producera och lansera vår egen ljudguide, en ny utställning i Mellantorpet, flera nummer av vårt nyhetsbrev, en ny webbplats för kulturarvsprojekt samt en omarbetad hemsida. Dessutom har vi, som vi tillägnade ett extra nyhetsbrev #3 den 15 december, börjat producera och lanserat vår egen podcast, Brunnspodden.
Under 2021 vill vi arbeta vidare med de ambitiösa projekt vi grundlagt under 2020, med flera nyhetsbrev, nya podcast-avsnitt och etapper i vår ljudguide. Vi hoppas även kunna genomföra utställningen “Alla tiders brunnslif!” som vi planerat för sedan 2019 och ta flera nya steg för att bevara och berätta om kulturarvet Sätra Brunn. Välkommen att följa med oss in i ett nytt spännande år.