Gott nytt 2025 önskar vi från Sätra Brunn (#64)
Med årets första nyhetsbrev blickar vi traditionsenligt framåt och bakåt på samma gång genom ett fullmatat nyårsspecial-nummer, det femte i nyhetsbrevets historia. Med detta önskar vi ett riktigt Gott Nytt Jubileumsår 2025!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Nyårskrönika från Brunnsmuseet
Gemensamt skriven av Arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn
Tohbbe Lindblom: Vilket år det 324:e året har varit! Ibland undrar jag var får vi all energi ifrån? Vi är alltså arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn. Jag tror att vi får energin (vet bara inte hur) direkt från vår älskade källa Sätra Brunn! Borde kanske intressera någon forskare att titta närmare på det.
En av mina nörderier är teater och det är ett område där jag ofta hittar och hämtar min inspiration för engagemanget i Brunnsmuseet. Pratar ofta om att vi gör mycket mer arbete “bakom kulisserna” än “på scen”. På frågan om vi hinner med allt så är väl sanningen den att det gör vi inte, i alla fall inte “bakom kulisserna”, men “på scen” alltså allt publikt arbete, det sker helt enligt planerna. Så kommer även år 2025 att se ut.
Avslutar med att som varande kassör i denna ideella förening berätta att vi har en sund ekonomi om ändock knapp. Vill du visa din omtanke om oss genom ett litet bidrag så använd Swish!
Leif Johansson: 2024 var det året när Brunnsmuseet Sätra Brunn fyllde 10 år. En stor händelse för oss i föreningen och vi ville visa det med att utöka vår jubileumsutställning med en 1700-talsdel, för att åskådliggöra begynnelsen av Sätra Brunn Kurort. Det blev ett lyckat år för våra utställningar. Ja, även Mellantorpet har haft många besökare kan jag se i gästboken. Även barn har varit där och det är roligt att barn kan få se att detta inte är en vanlig plats.
Nu ser vi fram emot 2025 då Sätra Brunn kurort fyller 325 år. Det blir jubileumsår igen, härligt!
Åsa Nilsson: Under sommaren 2024 genomfördes två Hälsoveckor på Sätra Brunn, en i juni och en i augusti. Det var över 200 sökande till sommarens veckor, 14 deltagare per vecka fick möjlighet att delta. Veckan bjöd på ett intensivt program med teori om sjukdom, sömn, fysisk aktivitet, träning i bassäng och gym och avspänning.
Utvärdering och sammanställning av veckorna har genomförts och utvärderingar pågår efter 3, 6 och 12 månader. Elisabet Schell, ansvarar för dessa och det visar att livskvaliten hos deltagarna ökat både psykiskt och fysiskt.
Nu pågår rekrytering inför en hälsoinriktad vecka i augusti 2025. Mer om detta finns att läsa på vänföreningens webbplats och folder (pdf).
Gustav Fröjdlund: Under Sätra Brunns 1700-talsdagar i augusti invigdes Brunnsmuseets nya utställningsdel om 1700-talet och under premiärdagen slogs nytt besöksrekord. Vi genomförde vårt andra BOKSLÄPP, som för första gången filmades med drönarkamera. Genom detta boksläpp nådde vi en milstolpe i att tillgängliggöra brunnslitteraturen – vi har nu bearbetat dessa skrifter så långt det är möjligt i skriftlig form!
Förutom det publika berättandet så har arbetsgruppens interna arbete nått framsteg. Under 2024 hade gruppen 51 protokollförda möten, där vi planerade för och uträttade stora saker. Eftersom gruppen numera har endast fyra medlemmar så är det en fortsatt prioriterad uppgift att bli fler för att kunna upprätthålla och utveckla vår verksamhet. Ett prioriterat mål är en fortsatt och ökad samverkan med Vänföreningen jämte andra rekryteringsinsatser.
Under 2025 så ser jag särskilt fram emot 325-årsjubileum för Sätra Brunn och de aktiviteter som vi planerar i samband med detta, inte minst vårens jubileumssatsning 3•25 som vi presenterar längre ned i detta nyhetsbrev. Dessutom med Kulturarvsdagen som höstens höjdpunkt med ett tema som verkligen passar vår verksamhet (årets tema är Kulturarv och bebyggelse).
Vi ser fram emot att knyta nya kontakter med besökare, följare och samarbetspartners – inte minst Wikimedia Sverige (läs mer längre ned i nyhetsbrevet!).
Arbetsgruppen önskar gemensamt tacka alla våra följare, läsare, besökare och samarbetspartners för ett givande verksamhetsår och hoppas på ett riktigt lyckat jubileumsår 2025.
Nyårskrönika från Rebecca Sjödin
Verkställande direktör för Sätra Brunn Hälsobrunn AB
Salas jubileumsår är till ända, 400-års jubileet blev lyckosamt för Sala, och har ökat intresset även för Sätra Brunn tycker jag mig se.
Vi deltog med egna aktiviteter i jubiléet på olika vis. Dels genom att vi spred information om jubileet i våra olika kanaler, något som hjälpte Sala kommun att sprida budskapet. Vår facebook-sida följs av 15.000 personer, något som är väldigt bra siffror för en relativt liten verksamhet som vår. Men också genom vår stora satsning 1700-talsdagarna i augusti.
Då var det ett 50-tal lajvare på plats för en lajvhelg med LajvVerkstaden, vi hade pubkvällar med Bellman-tema, guidade visningar, pop-up café, konserter i kyrkan m.m. Tyvärr blev besöksantalet lägre än vi hoppats och trott, men de som besökte oss uppskattade våra aktiviteter.
Något vi också gjorde som en jubileumsaktivitet var att under hela våren och sommaren marknadsföra/erbjuda vår spabehandling ”Sätra Brunn Anno 1700”. Spabehandlingen inleds med att definiera vilken personlighetstyp personen är utifrån humoralpatologin, sedan får man bada i Sätra Brunns traditionella träbadkar, varefter det följer en massage med oljor anpassade efter gästens personlighetstyp. Just denna behandling fick ett rejält uppsving.
Vi firade midsommar i år igen – och vi är så glada och tacksamma för både fint väder och för stödet från Brunnsmuseet, Vänföreningen, musiker och delägare! Även om själva midsommarfirandet är en stor apparat för oss, som kostar mer pengar än vi får in, har vi bestämt att det blir midsommarfirande nästa år också. Vi har hittat ett arbetssätt och logistik som gör att vi ändå känner att vi mäktar med all planering och genomförande med de begränsade resurser som vi har.
Det jag bär med mig allra tydligast från detta år är nog ändå Luciamorgon som sändes i SVT, inspelat hos oss på Sätra Brunn och i Sala Silvergruva!
Det var långa, intensiva och roliga inspelningsdagar i november, men vilket program det blev! Så stämningsfullt och vackert! Bättre marknadsföring än så kan vi knappast få! Vi har följt trafiken på Google, vår hemsida och i sociala kanaler, och ser ett märkbart uppsving – vilket är glädjande och precis det vi behöver. Nu vill vi förvalta denna uppmärksamhet och locka hit dessa nya ögon till att bli våra besökare.
Omvärldsläget gör att det fortfarande drar ut på tiden med försäljningsprocessen av Sätra Brunn. Vi fortsätter att jobba på med kärnverksamheten med stor energi, kärlek och förhoppning om att omvärlden snart ska bli en bättre plats att leva i.
God Jul och Gott Nytt År till er alla
2024 års mest ♥️-inlägg
Ni har gillat och vi har sammanställt - här är de nio mest uppskattade inläggen på Brunnsmuseets Instagram under 2024. Det är fem fotografier som togs under året som gått, tre axplock ur brunnshistorien och ett grafiskt inlägg som kombinerar text och bild. Bilderna listas i ordning från högre vänster ner till nedre höger.
Upplagt 13 december, bild från Luciatåget i Sätra Brunns kyrka, foto av Rebecca Sjödin, 41 ♥️ – på knappt tre veckor blev detta inlägg årets mest gillade och vårt andra mest gillade inlägg genom tiderna på Instagram.
Upplagt 15 april, Sala firar 400 år och på plats i Sala är brunnens vd Rebecca Sjödin och projektledare för 1700-talsdagarna Lisa Johansson i elegant 1700-talsklädsel, foto av Gustav Fröjdlund (CC BY-SA), 23 ♥️
Upplagt 15 oktober, arkivfynd med ombyggnation av Ofvandahls åren 1924-1925, ur Brunnsmuseets samlingar, 21 ♥️
Upplagt 11 maj, Tohbbe Lindblom framför Brunnsmuseets jubileumsportal, foto av Gustav Fröjdlund (CC BY-SA), 21 ♥️
Upplagt 29 november, avtackning av brunnens drifttekniker Jan Stokvik, foto av Jan Westerback, 20 ♥️
Upplagt 8 september, arbetsgruppen för Brunnsmuseet, fjärrutlöst foto/Gustav Fröjdlund (CC BY-SA), 20 ♥️
Upplagt 8 december, Charta öfver Sätra hälsobrunn 1796, bearbetat arkivmaterial, 19 ♥️
Upplagt 17 augusti, Besöksrekord i samband med invigningen av Brunnsmuseets utställningsdel om 1700-talet under 1700-talsdagarna på Sätra Brunn, grafiskt inlägg av Gustav Fröjdlund, 19 ♥️
Upplagt 12 april, inför att Sala firar 400-år, bild på Sala station med ett följe som inväntar gäster för vidare resa till Sätra Brunn, ur Brunnsmuseets samlingar, 19 ♥️
Brunnsmuseet första föreningsmedlem i Wikimedia Sverige
Brunnsmuseets Gustav Fröjdlund och Wikimedia Sveriges tillförordnade verksamhetschef André Costa. Bild av Anna Jegéus (CC BY).
Brunnsmuseet har sökt och blivit godkända som föreningsmedlem i Wikimedia Sverige. Brunnsmuseet blir därmed den första föreningen att bli sådan medlem i Wikimedia Sverige efter att en motion röstades igenom under Wikimedia Sveriges årsmöte 2023.
Wikimedia Sverige är en ideell förening som arbetar för att alla människor ska ha fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. Wikimedia Sverige är en lokal, juridiskt obunden stödförening till Wikimedia Foundation, som driver några av världens största fria kunskapskällor, inklusive Wikipedia, Wikidata och Wikimedia Commons. Målet med deras arbete är att verka för att sprida upphovsrättsligt fri kunskap till så många människor som möjligt.
Genom att bli föreningsmedlem i Wikimedia Sverige har Brunnsmuseet förklarat sig vilja verka i enlighet med Wikimedia Sveriges syfte. Det blir däremot ingen svår omställning. Sedan Brunnsmuseet bildades som arbetsgrupp under hösten 2013 har det varit en självklarhet för oss att arbeta för att den kunskap som finns om Sätra Brunn ska bli en samlad, tillgänglig och fri kunskap. Därmed upplever vi en stark samhörighet med Wikimedia-rörelsen och Wikimedia Sverige i alla avseenden.
Genom medlemskapet kan vi bidra till att stärka båda föreningar. Brunnsmuseet bidrar till Wikimedia Sverige genom idé- och verksamhetsutveckling i det föreningsnära arbetet, en mindre medlemsavgift och att sprida kunskap om föreningens aktiviteter och möjligheter till medlemskap för privatpersoner och ideella föreningar, såsom hembygdsföreningar och ideella arbetslivsmuseer.
Wikimedia Sverige bidrar i sitt arbete till Brunnsmuseets ändamål bland annat genom att verka för en moderniserad upphovsrätt som ger möjligheter för museer att tillgängliggöra kulturarvet,1 att verka för att på sikt bli en nationell folkrörelse och för att museer ska kunna nå ut med sitt material och kunskap genom Wikimedia-plattformarna.2 Ett exempel till det sistnämnda är att redan 2016 bidrog utvecklare från Wikimedia Sverige till att skapa en uppladdningsmall för att märka upp material som Brunnsmuseet laddat upp till mediedatabasen Wikimedia Commons.
Genom att vara en nationell förening med ett tydligt ändamål så erbjuder Wikimedia Sverige att bidra till förändring på regional, nationell och även internationell nivå, på ett sätt som inte varit skalmässigt möjligt eller ändamålsenligt för ett litet och helt ideellt arbetslivsmuseum.
Vi ser med stor tillförsikt fram emot vad samarbetet kan innebära framöver och att utveckla Wikimedia Sverige tillsammans med dess styrelse och medlemmar!
Jubileumssatsningen 3•25 och utskick 3:25
Sätra Brunn grundades som kurort år 1700 och under 2025 så firar Sätra Brunn alltså sitt 325-årsjubileum som kurort. Brunnsmuseet arbetar för att bevara och berätta om Sätra Brunns kulturarv, och som en del i detta arbete så kommer vi naturligtvis att högtidlighålla jubileet.
En bärande del av vårt jubileumsprogram är 3•25, där vi den 25 mars, 25 april och 25 maj gör nya lanseringar och evenemang.
Det börjar alltså den 25 mars med lanseringen av Brunnsplatser via Kulturarv Västmanland, där vi genom kurerat originalinnehåll lanserar brunnsplatsernas berättelser via länets gemensamma plattform Kulturarv Västmanland.
Det fortsätter den 25 april med en lansering på temat digitalisering, digitalt kulturarv och digital förmedling, där vi både sammanfattar det senaste decenniets arbete på området och presenterar ramarna för det kommande decenniets arbete.
Sist men inte minst är 25 maj när vi bjuder in till Sätra Brunn-dagen, en dag att fira Sätra Brunn genom bland annat invigning av Brunnsmuseets jubileumsutställning och årsmöte i Sätra Brunns vänförening.
I Brunnsmuseets nyhetsbrevet kommer det förstås också märkas att det är jubileumsår, dels genom ovan presenterade aktiviteter men även genom andra texter med anledning av jubileet.
Under hela 2025 kommer ordinarie utskick av Brunnsmuseets nyhetsbrev dessutom att tidigareläggas, det skickas ut till dig som är prenumerant klockan 03:25 istället för klockan 11 (i praktiken innebär det mellan 03:25-03:30, eftersom utskicket skickas till många vilket ger väntetid för den server som används). Det innebär att du kommer kunna ta del av ett rykande färskt nyhetsbrev redan till morgonkaffet. I övrigt är allt annat lika, med ett nytt nummer den första dagen i varje månad (samt ett extra utskick i samband med Kulturarvsdagen i september).
Vi har sammanställt alla aktiviteter på en egen sida som hela året kommer finnas i navigeringsmenyn på nyhetsbrevets webbplats och via denna banner.
Bäst på TV under 2024
Förra året var ett år med flera stora TV-produktioner. Vi skrev om Sätra Brunns historia som en del av storsatsningen Historien om Sverige och Sätra Brunn fick en stor plats i årets Luciamorgon – hela 39,5 minuter av programmet var filmat på brunnen och programmet kommer finnas kvar på SVT Play till den 11 juni 2025.
Efter utskicket om Luciamorgon så har webbversionen av nyhetsbrevet utökats med en recension av programmet, du kan läsa den här nedan.
Kalendarium
25 mars 2025 – Lansering av Brunnsplatser via Kulturarv Västmanland (3•25).
25 april 2025 – Lansering på temat digitalisering, digitalt kulturarv och digital förmedling (3•25).
18 maj 2025 – Internationella museidagen.
25 maj 2025 – Sätra Brunn-dagen (inkl. invigning av årets jubileumsutställning och årsmöte i Sätra Brunns vänförening) (3•25).
20 juni 2025 – Midsommarfirande på Sätra Brunn.
April–november – Planerat öppethållande för vår lilla utställning i Mellantorpet.
Maj–september – Planerat öppethållande för Brunnsmuseets jubileumsutställning.
12–14 september 2025 – Kulturarvsdagen äger rum nationellt, årets temat är ”Kulturarv och bebyggelse”. Brunnsmuseet arrangerar.
1–2 november 2025 – Museihelgen Älskade museer 2025 äger rum nationellt.
8 november 2025 – Arkivens dag äger rum nationellt.
***
Med detta önskar vi dig ett fortsatt Gott Nytt År!