Luciamorgon på Sätra Brunn (#63)
Den 13 december på Luciadagens morgon riktas blickarna till Sala och Sätra Brunn. Det är utan tvekan den mest betydande externa framgång som skett under jubileumsåret för Sala 400 år. Tv-mediet i allmänhet, och Sveriges Television i synnerhet, har fortfarande en enastående och svårslagen genomslagskraft som går att slå mynt av. Silvermynt, kan tilläggas för den som vill.
Genom brunnshistorien kan detta liknas vid visningen av den halvtimmes långa dokumentären I brunnens anda, som sändes år runt nyåret 2000, även den på SVT. Brunnsmuseet har denna dokumentär i våra samlingar, men kan inte publicera den av upphovsrättsliga skäl.
Vad kan komma att ske härnäst? Kommer vi någon gång få se Sätra Brunn i några andra stora TV-produktioner som Antikrundan eller Gift vid första ögonkastet? Det återstår att se, men vad vi kan göra nu är att lyfta fram den stad och kurort som vi värnar så ömt, låt Luciamorgon bli ett oförglömligt minne i brunnens historia!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Luciamorgon
Bilder av Rebecca Sjödin, verkställande direktör för Sätra Brunn. Kuriosa är att ljuset som lyser starkt genom kyrkofönstret inte är naturligt månljus, utan en strålkastare på skylift.
Den 14 november presenterades inspelningsplatsen för SVT:s årliga tradition Luciamorgon, ett timmeslångt program med luciasånger för att sjunga in den annalkande julen. Det kommer att ske på olika platser i Sala kommun, däribland från Sätra Brunn. Ett luciatåg kommer att visas från Sätra Brunns kyrka och en yngre barnkör (Kristina barn- och juniorkör) från Brunnsgården.
SVT beskriver programmet på följande sätt: “Stämningsfullt Luciafirande från Sala i Västmanland, med Luciatåg i Sätra Brunns kyrka där sångare från Sjöviks Folkhögskola och Sala Ungdomskör medverkar. Vi får även solosång nere från silvergruvan samt musik från gruvbyn och Brunnsgården. Årets Lucia heter Lova Fredling.”
Själva inspelningen av programmet gjordes i november och för nyhetsbrevets läsare har vi fått återpublicera bilder från inspelningen. För dig som vill uppleva Luciamorgon på plats kan med fördel besöka brunnen för att avnjuta frukost och visning på storbildsskärm i Societetshuset.
För dig som hellre ser programmet hemma så sänds det på Luciamorgon den 13 december kl. 07:00-08:00 på SVT2 och svtplay.se.
Recension av programmet
Uppdatering för webbversionen 13 december efter programmet sänds
Brunnsmuseets egen TV-recensent Gustav Fröjdlund har sett Luciamorgon och för nyhetsbrevet kommer här en reflektion om programmets innehåll och mottagande.
I drygt en månad har vi gått och väntat på att få se Luciamorgon. Hur skulle det bli när det var färdigredigerat och utsänt? Oavsett om hjärtat bultar starkast för Sätra Brunn eller gruvan, för båda eller för Sala i allmänhet, så var detta det bästa som kunde hända och programmet uppfyllde de starkaste förväntningarna (eller överträffade nedskruvade förväntningar).
Själv såg jag programmet tillsammans med några kollegor på min arbetsplats i Gävle. Förutom en TV-apparat med riktigt dålig färgåtergivning, skulle det visa sig, så var det allmänna intrycket bland kollegorna att det var ett bra och intresseväckande program. Det allmänt positiva gensvaret verkar även gälla fler än enbart mina trevliga kollegor. Sala Allehanda gjorde en artikel om det stora gensvaret på sociala medier, flera utnämnde det till det bästa programmet på länge.
När vi ville ta tempen bland Brunnsmuseets följare så blev det ytterligare reaktioner. Det fullkomligt vällde in kommentarer när vi efterfrågade detta i ett inlägg på vår Facebook-sida. Bland kommentarerna nämns återkommande fint, vackert och välsjungande. Det går inte annat än att hålla med. Detta var precis det stämningsfulla och gemytliga lägereldsmyset som vi hade hoppats på.
Produktionens val att genom hela programmet ha en växeldragning mellan å ena sidan det övervägande ljusa och glada på Sätra Brunn (representerat med den ljusa luciakören och barnkören), och å andra sidan det övervägande mörka och melankoliska nerifrån gruvan och gruvbyn (representerat med de mörka stämmor i manskören) var ett lyckat stilgrepp.
Sätra Brunn fick mycket “screen-time” i ett program som ofta brukar ses runt två miljoner tv-tittare. Det är förstås enormt värdefullt och möjligt att omsätta i fler gästnätter, större omsättning och även fler besökare till Brunnsmuseet om vi lyckas med att utveckla det nyväckta intresset.
Elvira Matz, mest känd för Sala-borna som projektledare för stadens 400-årsjubileum och som verkat för att få hit Luciamorgon, stod för en imponerande musikalisk insats och hennes “När det lider mot jul” i programmets slutskede var storslaget, men lite väl kort. Nu vet jag väldigt lite om Elviras musikaliska bakgrund, men det var över förväntan för en kommunanställd tjänsteperson.
Ett välriktat tack ska riktas till Elvira och andra som verkat för att locka hit riks-tv och produktionsbolaget Warner Bros.
Den välriktade strålkastaren som fick representera månljuset gjorde sitt, och de olika körerna gjorde genomgående mycket bra insatser. Luciatåget och främst gossarnas solo bjöd på några oväntade sånger som man nog aldrig hört förut. Men den som vill kan lyssna om och om igen - det kommande halvåret ligger programmet ute på SVT Play.
Luciamorgon kan ses kostnadsfritt på SVT Play fram till den 11 juni 2025 via länken nedan.
Historiska kartor – temat för årets konstmånad
Nästan en lika självklar tradition som Lucia är förstås Brunnsmuseets konstmånad i december! Genom att lyfta fram konsten i december månad så fylls våra kanaler av innehåll när vår verksamhet i övrigt är mindre aktiv. Temat för årets konstmånad är historiska kartor som konstverk. Det finns som bekant ett antal kartor över kurorten Sätra Brunn och desto fler som indirekt kartlägger bygderna med kurorten och dess omgivning. Under konstmånaden så lyfter vi fram de konstnärliga kvalitéerna i kurortens historiska kartor.
Vad händer hos Brunnsmuseet 2025?
Under 2024 började Brunnsmuseet arbeta utifrån en projektlista med två överordnade huvudprocesser: Bevarande och organisation och Berättande verksamhet. Dessa båda huvudprocesser fastställdes som arbetssätt den 22 november 2023 och presenterades i nyhetsbrev #45. De är direkt härledda ur ändamålsparagrafen i den ideella föreningen Arbetsgruppen för Brunnsmuseet Sätra Brunn:
att bedriva museiverksamhet [1+2] med utgångspunkt från kurorten Sätra Brunn
att verka och samverka för att de historiska värdena på Sätra Brunn
bevaras [1] och
tillgängliggörs [2]
(1 = Berättande och organisation, 2 = Berättande verksamhet)
Strukturen med två huvudprocesser kan även ses som en distinktion mellan intern och publik verksamhet och bygger på insikten att båda delar behövs för att skapa en bra verksamhet. Inför 2025 så arbetar vi vidare med denna modell och för dig som läsare av vårt nyhetsbrev så vill vi berätta vad vi planerar för under det kommande året.
I processen Bevarande och organisation finns behov av kontinuitet och där fortsätter arbetet med att utveckla våra interna arbetssätt och gruppens förmågor. Föreningen jobbar aktivt med kompetensutveckling och har sedan flera år en policy om att föreningen bekostar sådana aktiviteter som rör kompetensutveckling, såsom kurs- och konferensavgifter och därtill hörande kostnader.
Två mer riktade delprojekt berör behovet av att bli fler som bidrar till Brunnsmuseets bevarande och utveckling, dels genom att erbjuda möjlighet till praktik för studerande och arbetssökande samt möjligheten att utöka den stående arbetsgruppen. Under 2024 började vi exempelvis att annonsera via Volontärbyrån och det ser vi behov av att fortsätta göra även framöver. Vi ämnar även arbeta med att ta fram och implementera en strategi för digitalt kulturarv som vi berättade om i nyhetsbrev #62.
I processen Berättande verksamhet 2025 så planerar vi för nya publika aktiviteter och evenemang. Fjolårets jubileumsutställning för Brunnsmuseet 10 år byter skepnad till Jubileumsutställningen 2025 för att uppmärksamma Sätra Brunns 325-årsjubileum. Ett inslag som vi ämnar lyfta fram i kommande jubileumsutställning är minnen från tidigare jubileum som ägt rum på brunnen åren 1900 (200 år), 1975 (275 år) och 2000 (300 år). Vi planerar även för ett särskilt evenemang i samband med invigningen av årets utställning: Sätra Brunn-dagen söndagen den 25 maj 2025. Spara datumet redan nu!
Kulturarvsdagen arrangeras nästa gång den 12–14 september 2025. Temat kommer handla om byggnader – det gemensamma temat för European Heritage Days är Architectural Heritage (ungefär Arkitektoniskt kulturarv). Utifrån detta tema planerar vi en hel helg med fokus på Sätra Brunns arkitektur, brunnsdoktorn Ove Hidemark, Sätra Brunns Vård- och underhållsplan, husvandring med mera.
Som vi berättade i förra nyhetsbrevet, så arbetar vi nu vidare med Skragge-koden, att tolka grundaren Samuel Skragges böcker och brev med utgångspunkt från Sätra Brunn. Projektet rör sig i det spännande gränslandet mellan teknik, historia och litteratur.
Därtill arbetar vi vidare med ett framtida projekt Brunnsplatser på Kulturarv Västmanland som försenades under detta år av omständigheter vi inte kunnat råda över. Vi kommer även fortsätta vår översyn av Brunnsmuseets webbstruktur och webbstrategi för att hitta en ändamålsenlig och lättnavigerad struktur för våra olika webbresurser.
Grattis Sven Lorentzi!
Brunnsmuseet önskar rikta våra varmaste gratulationer till Sven Lorentzi som fyller 80 år den 2 december. Sven har tidigare varit ordförande för Sätra Brunns vänförening och är ensam innehavare av positionen som Brunnsmuseet näverlur-trubadur.
Till minne av en brunnsvän
Det är med sorg vi har informerats om att Nisse Frisk har avlidit. Han arbetade på Brunnen från slutet av 1960-talet, där träffade han Helena som också arbetade på brunnen, och de vigdes i Sätra brunns kyrka. Nisse spelade klarinett och var engagerad i brunnsoktetten Fulla muggar. En sann brunnsvän på flera sätt och vis.
Nisses änka Helena Frisk Walléus önskar att alla Sätra-vänner ska informeras om detta. Begravningen ägde rum i Gamla Uppsala kyrka den 22 november. Den som vill kan tända ett virtuellt ljus i Nisses minnesrum.
Rapport från Omvärldsdagar 2024
Tohbbe har varit på Riksantikvarieämbetets ”Museernas omvärldsdagar 2024” – på Sörmlands museum i Nyköping.
“Det sägs att varje museum bär på hundratusentals berättelser – men få av dessa berättelser når besökarna”, säger Kajsa Hartig från Västernorrlands museum i inledningen av sin framställning om Storytelling, och fortsätter...
Det är en process och metod för att genom delaktighet och medskapande bygga relationer med publiken och med intressenter. Det inkluderar
Ett sätt att stegvis öka den digitala kompetensen internt.
Ett sätt att utveckla museiupplevelsen i en värld som till en del är digital.
Med berättelser syftar Kajsa på innehåll som följer en narrativ struktur, med karaktärer, en räcka med händelser, en handling, som utspelas i en miljö. Berättelsen kan vara fiktiv, faktabaserad eller en mix av de båda. Just berättande har i museisektorn ofta varit pedagogers och guiders verktyg för att muntligt förmedla. Berättelser har en otrolig kraft att fånga publiken.
Jag kan inte annat än hålla med. Själv satt jag som lycklig åhörare en eftermiddag plus en förmiddag på Sörmlands museum i Nyköping.
Tio föredragshållare som alla (i mitt tycke) var ”Top Class Storyteller”. Mitt huvud fylldes av tankar och idéer som nu kommer att finnas med i Brunnsmuseets planering för kommande utställningar och program.
Etik ställs mot pragmatism i framtidens museisamlingar.
"Vi måste våga ställa oss själva frågan om det inte är kontraproduktivt att binda fast sig vid en övertygelse om oföränderlighet och ständigt större samlingar", säger Hans Lindholm Öjmyr, museichef på Dansmuseet i Stockholm. När han talade fick jag höra begreppet avsamla för första gången. Oj, mina tankar gick till Brunnsmuseets ”lager”… Helt klart är att, som Hans sa: ”Det behövs en samlingspolicy.”
Gundela Pettersson, avdelningschef på Naturhistoriska riksmuseet, kom till Museernas omvärldsdagar och berättade om då taket rasade in. Hon fick se sin verksamhet stänga över en natt. Jag blev hänförd av Gundelas ”story” när hon berättade att:
”Stängningen ledde till att vår personal lånades ut till Nationalmuseum, och sedan kom tillbaka med nya kunskaper. Museet gjorde tematiska utställningar på köpcentrum och bibliotek, vars anställda i sin tur surrade med museipersonalen som saknade sitt museum, vilket gjorde att biblioteket frontade med sina böcker om dinosaurier och flora och fauna.”
Oj, vilket driv, vilka idéer… jag gillar Naturhistoriska!
Där fanns också en Museipanel som tog plats på scenen med bland andra Larissa Borck. Hon arbetar som antikvarie med ansvar för digital utveckling vid Sörmlands museum och hon är så kunnig. Diskussionerna lyfts till en annan nivå när hon är med! Refererar i sina inlägg till vad som händer på museer i Sverige, men lika ingående om det som händer ute i övriga museivärlden.
Hurra för Larissa! (Hon fyllde år i slutet av november.)
***
Det var allt för nyhetsbrevet 1 december. Nästa nyhetsbrev kommer på nyårsdagen den 1 januari 2025 med vårt femte nyårsspecial-nummer. Tidigare nyårsspecial kan du läsa i vårt nyhetsbrevsarkiv.