30 år med friskvårdshuset på Sätra Brunn (#62)
Tack för att du börjat läsa Brunnsmuseets nyhetsbrev för november! I vår 62:a upplaga uppmärksammar vi en och annan 30-åring. Förutom min egen 30-årsdag så är det även värt att fira friskvårdshuset som invigdes 1994. I detta nyhetsbrev ger vi även insyn i renovering av kyrkofönster på Sätra Brunns kyrka, nästa steg i Skragge-koden med handskriftsanalys, nyligen initierade samarbeten och avslutningsvis möjligheten att tycka till om några delar av vårt arbete.
Brunnsmuseets nyhetsbrev fyller fyra år, eftersom det första utskicket gjordes i november 2020. Det var pandemin och en inställd sommarsäsong som skapade behov att förmedla vårt arbete på annat sätt till våra besökare och följare. Efter pandemin så har nyhetsbrevet fortsatt och utvecklats. Till kommande år planeras för 13 utskick årligen, fortsatt den första dagen varje månad och ett extra utskick i samband med särskild nyhetshändelse. Det finns planerat för kommande utskick fram till utskick #100 som väntas ske i oktober 2027. Vi hoppas du vill fortsätta läsa nyhetsbrevet och känna det som en naturligt återkommande del av din vardag.
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Friskvårdshuset 30 år
1994 invigdes det länge efterlängtade friskvårdshuset, även omnämnt som det nya badhuset, på Sätra Brunn. I Brunnsmuseets arkiv finns en mängd fotografier från invigningen, som bjöd på levande musik på badkarskanten av brunnsoktetten Fulla muggar och bandklippning.
Den nya simbassängen med 34-gradigt vatten och anpassning för rörelsehindrade hade en stor betydelse för brunnsgästernas möjlighet till rehabilitering och träning. Tidigare hade man behövt köra brunnsgästerna med buss till Sala eller Västerås för att få tillgång till en bassäng. De tidigare badhusen som fanns på området hade endast laggkärl avsedda för en enda person, vilket inte fungerade för vattengymnastik. Idag är simbassängen fortsatt en stor tillgång för spagästerna, men friskvårdsanläggningen består även av behandlingsrum för massage, gym och relaxavdelning. Ett friskvårdshus för kroppens alla funktioner och välbefinnande!
Var du där? Någon du känner igen? Hör av dig till oss!
Kyrkofönster renoverades
Brunnens driftstekniker Jan Stokvik går i pension och bland sina avslutande arbeten var att renovera ett kyrkofönster på Sätra Brunns kyrka i brunnens eget snickeri. Ett mycket fint och delikat arbete som fotodokumenterades för Brunnsmuseet av Jan Westerback. Ett urval av dessa bilder kan vi visa här nedan.
Fotografier av Jan Westerback. På bild Jan Stokvik.
Vi önskar tacka Jan W för tillskottet till museets samtidsdokumentation och nutida samlingar. Vi önskar även tacka Stokvik för det fina arbete med detta fönster och gör det gedigna arbete som gjorts genom åren. Å nyhetsbrevets vägnar önskas en riktigt god pensionering och mycket tid att läsa kommande utskick.
Nästa steg för Skragge-koden
Som vi tidigare berättat om i nyhetsbrevet, så har Brunnsmuseet ett pågående projekt kallat Skragge-koden. Detta projekt har tidigare fokuserat på Samuel Skragges efterlämnade böcker, så kallade traktater, men när dessa skrifter nu är transkriberade så har projektet utökats med ytterligare material och ny teknik.
I oktober presenterade Riksarkivet en ny AI-modell för transkribering av handskrivna dokument. Denna modell används nu av Brunnsmuseet för att analysera de handskrivna breven från Samuel Skragges brev till Urban Hjärne, som premiärvisades den 17 augusti 2024 i Brunnsmuseets utställningsdel om 1700-talet.
Brevmaterialet analyseras genom en nylanserad språkmodell med hjälp av Handwritten Text Recognition (HTR). Denna teknik skiljer sig markant från OCR-tekniken för det tryckta material som analyserats tidigare, eftersom handstil är mer varierad inom ett och samma material och dessutom individuellt för varje brevskrivare. Mer om detta arbete kommer presenteras framöver!
Detta händer i november
I november kommer Tohbbe Lindblom representera Brunnsmuseet under Museernas omvärldsdagar 2024 den 14-15 november på Sörmlands museum i Nyköping och Gustav Fröjdlund kommer närvara på Wikipediadagen 2024 den 16 november på Armémuseum i Stockholm. Årets tema är “Kulturarv i fokus – Digitala lösningar för bevarande av historien”.
Samarbeten
Hösten innebär möjlighet att se över och utvärdera våra befintliga samarbeten och potentiellt inleda nya utifrån en behovsanalys.
Samarbete med Wikimedia Sverige
Brunnsmuseet har under november meddelat vår avsikt att bli den första föreningen att söka föreningsmedlemskap i Wikimedia Sverige, som kommer bli möjligt från och med 1 januari 2025 tack vare en motion som röstades igenom på föreningens årsmöte 2023.
Gustav har även fått förtroendet att för andra gången sitta med i den nationella juryn för fototävlingen Wiki Loves Monuments 2024. Arbetet innebär att bedöma de bidrag som kom in under den omgång av tävlingen som avslutades i september 2024. Arbetet med att bedöma alla bidrag inleddes i oktober och kommer göras klart under november.
Samarbete inom Nationellt nätverk för digitalt kulturarv
Brunnsmuseet har tecknat medlemskap i Nationellt nätverk för digitalt kulturarv genom att underteckna en avsiktsförklaring där vi åtagit oss att arbeta för ett beständigt, användbart och synligt digitalt kulturarv. Dessa utvecklingsområden kommer att vara vägledande för de förflyttningar som Brunnsmuseet behöver göra. Brunnsmuseet har varit aktiva i framtagandet av den nationella strategin och är även tidiga i att teckna medlemskap. Den 30 oktober var det 27 stycken institutioner som tecknat medlemskap i nätverket.
Den första aktiva åtgärden vi gör inom detta nyskapade nätverk är att skicka iväg Tohbbe till Norrköping och den fysiska nätverksträffen som äger rum hos Arbetets museum den 15 januari 2025.
Med anledning av den nationella strategin så pågår nu ett arbete med att implementera den nationella strategin utifrån Brunnsmuseets lokala förutsättningar. Ett utkast till framsida är redan färdigt, men innehållet är under framväxt. Mer om detta kommer finnas att läsa på webbplatsen nedan. Där finns även en länk till den nationella strategin i pdf och en konvertering till omflödesbar epub som Brunnsmuseet låtit göra.
Tyck till om föreslagna förändringar
Under hösten så arbetar Brunnsmuseet med utveckling och planering för kommande år, och för dig som följer vårt arbete extra noga genom att läsa våra nyhetsbrev så vill vi ge inblick i det pågående arbetet och samtidigt ta chansen att få in användbara synpunkter om föreslagna förändringar.
Omslag till enskilda kapitel
I samband med 1700-talsdagarna på Sätra Brunn den 17 augusti 2024 lanserade Brunnsmuseet en ny utgåva och nya versioner av boken Sätra Brunn genom tiderna. Sedan dess har vi arbetat vidare med att skapa omslag till respektive kapitel, och nu finns första utkast av omslagen att ta del av. Tyck till och betygsätt de olika omslagen och ge vägledning för vilka omslag som bör lyftas fram och vilka som bör omarbetas!
Identitetsarbete i videoform
Brunnsmuseet har under en längre tid arbetat med vårt identitetsarbete, både i våra egna digitala kanaler och i våra fysiska utställningar. Nu finns ett utkast till en presentationsvideo som på ett kortfattat sätt ska introducera besökaren till Brunnsmuseet och vår jubileumsutställning i Henschens badhus. Denna video är tänkt att visas i entrén som komplement till museivärdens välkomnande, och särskilda anpassningar kan komma att göras för andra ändamål. Tyck till om videon och vad som behöver ge synpunkter om vad som kan göras bättre!
Omslagsbild till Brunnsmuseets nya presentationsvideo.
***
Det var allt för denna månads nyhetsbrev. Den 1 december kommer vi ut med årets sista nyhetsbrev, och då kommer vi berätta vad som blir temat för årets konstmånad, vad vi har för planerade projekt och aktiviteter under kommande året och kanske mer där vi önskar din hjälp.