Ett nytt årtionde – för brunnen in i framtiden (#57)
Tack för att du har börjat läsa Brunnsmuseets nyhetsbrev för juni! Vi är nu inne i ett nytt årtionde för Brunnsmuseet. Det är ett nytt årtionde som bjuder på både möjligheter och utmaningar. Sture Holmberg har valts till ny ordförande för Sätra brunns vänförening, han beskriver sitt uppdrag just nu att vänföreningen lever vidare och på olika sätt bidrar till en levande hälsobrunn i en osäker framtid. Midsommarfirandet står inför stora ekonomiska utmaningar och framtiden för Sätra Brunn har diskuterats i riksdagen.
Brunnsmuseet söker fler volontärer via Volontärbyrån för att kunna utveckla vår verksamhet. I maj har vi haft många spännande evenemang och möten, och vi ser fram emot en händelserik juni. Tack för att du följer oss!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
10 år med Brunnsmuseet!
Upptäck höjdpunkterna från museets första decennium – kolla in våra jubileumsvideor på YouTube.
Som vi berättade om i förra nyhetsbrevet, så inträffade Brunnsmuseets 10-åriga födelsedag den 3 maj 2024. Den 3 maj 2014 invigdes Brunnsmuseets allra första sommarutställning, med namnet ”Att knådas eller dö - 314 år av vederkvickelser på Sätra Brunn”. Särskilt fokus låg på de centrala delarna av den hälsofrämjande verksamheten, med arbetsterapin, läkarstugan, sjukgymnastik och sysselsättningen. Du kan ta del av innehållet ur den gamla utställningen på vår Omeka.
Med anledning av 10-årsjubileet så har vi producerat två nya videor som blickar tillbaka på några av höjdpunkterna och händelserna från åren som har passerat. Den första videon har fokus på våra utställningar och invigningar, den andra på vårt arbete med att bevara och berätta om kulturarvet Sätra Brunn. Du kan även se Nils-Johan Höglunds invigningstal från den 3 maj 2014.
Invigning av vår jubileumsutställning
Den 11 maj invigdes Brunnsmuseets jubileumsutställning i ett soligt Sätra Brunn. En av årets nyheter är en exteriör sådan, nämligen en portal mellan Glas och Björnströms badhus som inbjuder besökare från parkeringen. Portalen är konstruerad av museets snickerimästare Tohbbe Lindblom och bär inspiration från Societetshusets fasad.
Brunnsmuseets nya jubileumsportal och Societetshusets fasad. Foto av Gustav Fröjdlund (CC BY).
Fler bilder från årets invigning finns på vår Instagram och Facebook.
Midsommar på Sätra Brunn
I en artikel i Sala Allehanda rapporteras att brunnen riskerar en stor ekonomisk förlust i samband med sitt traditionsenliga midsommarfirande. De förväntade kostnaderna för att arrangera midsommar är totalt 190.000 kronor och de beräknade intäkterna 95.000 kronor.
Brunnen sökte därför om ett förlustbidrag hos Sala kommun om att täcka upp resterande 95.000 kronor, en summa som endast betalas ut vid realiserad förlust. Beslutet från kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 16 maj var dock en kalldusch för Sätra Brunn – högst 10.000 kronor beviljas efter redovisning, vilket är en promille av de tio miljoner som Sala kommun detta år ger till kommunens helägda Sala silvergruva eller 40% av stödet som kommunen lämnade till samma midsommarfirande förra året.
Till tidningen säger Sätra Brunns VD Rebecca Sjödin:
Ja, jag blev fruktansvärt besviken. Man kan undra ibland om de tycker att Sätra Brunn fyller någon funktion för Sala eller inte.
Vidare rapporterar tidningen att brunnen försökt få kommunens stöd att ordna med bussförbindelser mellan Sala och Sätra Brunn på midsommarafton, eftersom någon busstrafik inte erbjuds alls med den reguljära linjetrafiken (Midsommarafton körs som lördag av Västmanlands lokaltrafik, och med linje 62 finns inga turer som går till Sätra Brunn och tillbaka till Sala). Något stöd för att arrangera bussförbindelser har inte heller lämnats av kommunen, vilket ger en ansträngd parkeringssituation på brunnen när alla besökare förväntas ta egen bil och svårigheter för den som saknar eget färdmedel.
Vi på Brunnsmuseet är rädda över att dessa ekonomiska förutsättningarna innebär en risk för att det traditionsenliga midsommarfirandet inte kommer att äga rum under kommande år.
Bild från brunnens midsommarfirande år 2007. Foto av Mats Wikman, publicerad med tillstånd.
I en uppföljande artikel i Sala Allehanda bemöter kultur- och fritidsnämndens ordförande Gert Wibe (V) kritiken, där han bland annat uppmanar Sätra Brunn att engagera någon förening i Sätra Brunn för kommande firanden.
– Med en förening som gör en satsning med ideella krafter, då är det inga problem.
Du som läsare av nyhetsbrevet får fundera vilka föreningar som finns i Sätra Brunn, vi bjuder på några ledtrådar längre ned i detta nyhetsbrev!
Sture Holmberg ny vänföreningsordförande
Den 19 maj hölls årsmöte i Brunnsmuseets systerförening, Sätra brunns vänförening. Som vi berättade om i förra nyhetsbrevet så annonserade ordförande Sven Lorentzi att han inte ställde upp för omval och att ett val av ny ordförande skulle ske i samband med årsmötet.
Nu kan vi berätta att den person som valdes till ny ordförande är Sture Holmberg, tidigare vice ordförande i vänföreningen.
Sture Holmberg är tidigare präst i Kila församling, och han har verkat på och för brunnen sedan 1975. Sture värnar inte minst om brunnens sommarkyrka och om brunnen som en fantastisk mötesplats. Till nyhetsbrevets läsare säger Sture:
- Uppgift nu att Sätra Brunns vänförening lever vidare och på olika sätt bidrar till en levande hälsobrunn i en osäker framtid.
Sture Holmberg i helfigur, bild av Leif Johansson (CC BY).
Vi på Brunnsmuseet ser fram emot att fortsätta utveckla samverkan med vänföreningen och önskar Sture lycka till i sin nya roll!
Sätra Brunns framtid debatterad i riksdagen
Den 28 maj debatterades framtiden för kulturarvet Sätra Brunn i Sveriges riksdag under en interpellationsdebatt mellan ledamoten Åsa Eriksson (S), kulturminister Parisa Liljestrand (M) och ledamoten Eleonore Lundkvist (M). Hela interpellationsdebatten (22 minuter) finns att se via riksdagens webb-tv.
Ett transkriberat protokoll för debatten finns också att läsa på riksdagens webbplats.
Vi på Brunnsmuseet tycker det är positivt att framtiden för Sätra Brunn uppmärksammas och diskuteras, men att debatten var lite torftig, vad tycker du?
Riksdagshusets fasad. Foto av Gustav Fröjdlund (CC BY).
Volontärmöjligheter på Brunnsmuseet
Brunnsmuseet önskar bli fler medlemmar för att kunna utveckla museets kontinuerliga verksamhet med utställningar, visningar och fysiska evenemang. Vi önskar även kunna växla upp museets pågående och kommande projekt. Vi har planerade projekt inom en mängd spännande områden, däribland samlingsförvaltning, digitalisering, artificiell intelligens, bokproduktion och -utgivning, podcast, ljudguide, fotografering och filmproduktion.
Vi har genom Volontärbyrån nu publicerat en annons där vi hoppas på intressenter som vill vara med och bidra till att förverkliga föreningens ändamål. Hjälp oss gärna att nå fler genom att tipsa personer i din bekantskapskrets! Kanske du själv är manad att hjälpa till?
Detta händer i juni
Hela sommaren kommer Sätra Brunn hålla öppet och Brunnsmuseet likaså. Våra öppettider i Henschens badhus är lördagar kl. 11-15 och i Mellantorpet tisdag-söndag kl. 10-17.
Söndagen den 9 juni är det internationella arkivdagen.
Vecka 23, 3-8 juni, är det årets första hälsoinriktade vecka på Sätra Brunn för dig med reumatisk sjukdom. Den andra veckan äger rum 19-24 augusti. Du kan läsa mer om tidigare rehabveckor i nyhetsbrev #31.
Vecka 24, 10-16 juni, är det dags för årets första seniorkollo med Sundbybergs pensionärer. Den andra veckan sker 1-7 juli. Du kan läsa mer om när Nyhetsmorgon i TV4 besökte Sundbybergs kollo på brunnen i nyhetsbrev #12.
Fredagen den 21 juni är det midsommarafton och därtill hörande midsommarfirande på Sätra Brunn. Brunnsmuseet finns representerade liksom Sätra Brunns vänförening med att sälja lotter vid Brunnshuset.
Den 30 juni är sista dagen att anmäla sig till 1700-talslajvet ”Uslingarnas Brunn” som är en av programpunkterna under 1700-talsdagarna i augusti. Du kan läsa mer om 1700-talsdagarna och de planerade aktiviteterna på brunnens hemsida.
Brunnsrapporten – detta hände i maj
Den 2 maj fick Tohbbe och Gustav en förevisning om plattformen Kulturarv Västmanland som del i en förstudie som utreder möjligheterna till framtida samverkan. Den 3 maj uppmärksammades Brunnsmuseets 10-årsdag och den 11 maj invigdes vår jubileumsutställning, som du kunnat läsa om tidigare i detta nyhetsbrev. Den 14 maj var Gustav på besök hos Riksarkivet i Uppsala och kikade på diverse ritningar. Två digitala evenemang av Riksantikvarieämbetet som följts under denna månad har varit Nätverksträff för immersiva medier den 7 maj som handlade om spelifiering på museer samt Digitala samtal 22 maj som handlade om den europeiska dataskyddsförordningen GDPR. Den 25 maj invigdes cykelleden Från brunn till gruva på Sätra Brunn inför ett 40-tal ivriga cyklister. Den 19 maj närvarade flera medlemmar ur Brunnsmuseet på Sätra brunns vänförenings årsmöte. Denna månad har vi även spikat programmet till Kulturarvsdagen i september och vi kommer informera om detta i nästa nyhetsbrev.
***
Detta var allt för denna månads nyhetsbrev. Nästa nyhetsbrev skickas ut den 1 juli. Till dess, ha en trevlig sommar och glad midsommar!