Kulturarvsdagen 2021 närmar sig (#12)
Snart är det äntligen dags för årets andra stora höjdpunkt för Brunnsmuseet, nämligen Kulturarvsdagen. Under den andra helgen i september så firar vi kulturarvet i dagarna tre, och vi ser fram emot att få dela kulturarvet tillsammans med dig.
Kulturarvsdagen 10-12 september
I september så är det dags för Kulturarvsdagen och för femte året i följd så kan du följa den med Brunnsmuseet Sätra Brunn. Till följd av coronapandemin har vi även i år valt att lägga tyngdpunkten vid digitala arrangemang. Vi kommer bjuda på ett fullspäckat och varierat program med nya programpunkter hela helgen. Du kan se allt på Brunnsmuseets YouTube-kanal.
Fredag 10/9: Digital boklansering av Ruth Rosenius-Högmans böcker
Ruth (f. 1888, d. 1963) är född i Västerfärnebo och är en tidigare brunnsgäst, som beskriver sig själv som journalist och lokalhistoriker. Hon har skrivit två böcker om Sätra Brunn, som Brunnsmuseet har låtit digitalisera. I samband med denna direktsända boklansering gör vi båda hennes böcker tillgängliga för allmänheten som kostnadsfria e-böcker och vi hyllar samtidigt hennes livsgärning och författarskap. Livesändningen startar kl. 18.00.
Lördag 11/9: Digital kyrkogårdsvandring på Gamla kyrkogården i Uppsala
Sätra Brunn har som bekant en stark anknytning till Uppsala och har varit en del av Uppsala universitet under två och ett halvt sekel. Under denna digitala kyrkogårdsvandring där vi berättar om några personer som haft en särskild betydelse i brunnens historia och som finns begravda på Gamla kyrkogården i Uppsala. Vi kommer bland annat prata om Malla Silfverstolpe, Erik Ofvandahl och Salomon Eberhard Henschen. Förinspelat på plats i Uppsala. Sändningen publiceras kl. 18.00.
Söndag 12/9: Brunnsmuseets arbete för att öppna upp de historiska källorna
På söndagen uppmärksammar vi att vårt arbete för ett digitalt tillgängligt kulturarv, Open Sources Sätra Brunn, fyller fem år och det firar vi med att lyfta fram vad som hittills har gjorts och vad som är planen för kommande år om vårt arbete kring bland annat e-böcker, kartor, tillgänglighet och fri kunskap. Programpunkten har titeln “Digitalt tillgängligt kulturarv – vårt arbete för att öppna upp de historiska källorna”. Sändningen publiceras kl. 13.00.
Så håller vi öppet i september
Under september kommer vi ha öppet de två sista lördagarna i Henschens badhus, den 11 september (alltså samtidigt som Kulturarvsdagen) samt den 25 september. Därefter kommer utställningen som vanligt att monteras ned och arkiveras inför den bistra vintern.
Den mindre utställningen i Mellantorpet håller öppet under hela september tisdag-söndag kl. 10-17.
Wiki Loves Monuments – fototävling för kulturarvsentusiaster
Wiki Loves Monuments är en internationell fototävling, som går ut på att dokumentera, fotografera och därigenom digitalt bevara vårt gemensamma kulturarv! Tävlingen anordnas i september varje år, och de bästa bilderna från Sverige går vidare till en internationell final.
Den svenska delen av WLM består av fyra kategorier, dessa är byggnadsminnen, fornminnen, kulturmärkta fartyg och arbetslivsmuseer. För dig som vill bidra med dina egna fotoalster så rekommenderar vi att du laddar upp dina bilder i kategorin arbetslivsmuseer och använder Brunnsmuseets ID-nummer som är 4641.
Det är fjärde året i följd som Brunnsmuseet uppmärksammar WLM, och inte minst möjligheten att förmedla Sätra Brunns kulturarv i bild. Bilderna laddas upp på Wikimedia Commons och kan sedan användas fritt i exempelvis Wikipedia-artiklar.
Larissa Borck är en vän till Brunnsmuseet och numera är verksam vid Sörmlands museum. Under förra året var hon på besök vid Sätra Brunn och förevigade sitt besök med mängder av vackra bilder från brunnen som hon laddade hon upp under Wiki Loves Monuments. Gör det du också!
Badanstalten, fotograferad under WLM 2020. Foto: Tulipasylvestris / Larissa Borck (CC BY-SA). Länk.
Söker du så finner du!
En ny termin har börjat vid landets universitet och högskolor, och studenter runt om i landet får möjligheter att söka kunskap och söka svar på vetenskapliga frågeställningar. Vill du göra egna efterforskningar i vetenskapliga källor så kan vi tipsa om Google Scholar.
Google Scholar är en sökmotor för bland annat tidskrifter som är expertgranskade (peer reviewed), uppsatser, böcker och artiklar inom den vetenskapliga världen av bland annat universitet, förlag och vetenskapliga organisationer inom olika ämnesområden. Google Scholar har ingen egen ämnesordlista utan det är fritextsökning som gäller. Sökning i fulltexterna gör att det går att hitta sådant som är dolt under ytan i andra databaser, där sökningen görs bara i abstrakt och titel.
Gjorde en sökning idag på Sätra Brunn (1 september) och fick 287 resultat på 0,03 sekunder. Vill du veta mer om Google Scholar så klicka på Hjälp som du hittar nere till höger på deras sida.
Om du söker på Google Scholar så hittar du bland annat studentuppsatsen Kurortens besökare i äldre tid: En studie om gästerna vid Sätra Brunn 1796 och 1841. Uppsatsen är baserad på ett autentiskt källmaterial från riktiga, blott 225 år gamla gästförteckningar som finns bevarade i Uppsala. Här nedan är ett exempel:
Utdrag ur en gästförteckning över tredje klassens brunnsgäster som den 9 augusti 1796 som tog del av den nionde och sista utdelningen av fattigmedlen under det året. Förteckningen är upprättad av brunnens fattigmedicus. Foto: Gustav Lundin (CC BY).
Vill du veta mer om denna uppsats så kan du titta på det föredrag om denna uppsats som publicerades under Kulturarvsdagen 2020 på Brunnsmuseets YouTube-kanal, och som finns att se i efterhand via länken här nedanför.
Brunnsmuseet tog emot pensionärer på seniorkollo
Tidigare i veckan hade Brunnsmuseet en extra specialvisning för de pensionärer från Sundbyberg som under augusti varit på seniorkollo vid Sätra Brunn. Det var ett uppskattat besök från pensionärerna och likaså uppskattat av oss som den första guidade gruppvisningen sedan pandemins utbrott.
Besöket renderade även i en artikel som finns att läsa i Sala allehanda.
*) Notera att den länkade artikeln är låst bakom betalvägg och kan endast läsas av dig som prenumererar på Sala allehanda.
Skärmdump från TV4:s Nyhetsmorgon 2019-07-08, © TV4.
Sundbybergspensionärerna är något av mediala magneter, för när de var på besök på brunnen den 8 juli 2019 direktrapporterades vistelsen i TV4:s Nyhetsmorgon. Du kan se dessa inslag via länkarna här nedan.
***
Det var allt vi hade att bjuda på i detta nyhetsbrev.