Det känns oerhört hedrande att Sala kommun arrangerade ett så stort och präktigt firande den 15 april för Brunnsmuseet och vårt 10-årsjubileum, men det egentliga firandet ligger fortfarande framför oss nu under maj månad.
Vi får just nu en stor mängd förfrågningar som på olika sätt visar intresse för vår kunskap och våra samlingar. Det är oerhört roligt att museets resurser efterfrågas på det sätt som nu sker, och ett resultat av vårt långa arbete med att bevara och berätta om Sätra Brunns kulturarv.
Vi önskar dig som läsare en härlig vår och en stunds trevligt läsande av detta nyhetsbrev!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseet Sätra Brunn
Rebecca Sjödin, brunnens verkställande direktör (till vänster) och Lisa Johanson, projektledare för 1700-talsdagar på Sätra Brunn i augusti, informerade om det kommande evenemanget i samband med Salas 400-årsjubileum iklädda eleganta 1700-talskläder. Bild av Gustav Fröjdlund, Brunnsmuseet (CC BY).
Våra öppettider i sommar
Besök våra utställningar i maj!
Jubileumsutställningen i Henschens badhus har öppet lördagar kl. 11-15 från och med 11 maj till och med 8 september.
Vår mindre utställning i Mellantorpet har öppet tisdag-söndag kl. 10-17.
Webbutställningen har öppet dygnet runt på omeka.brunnsmuseet.se.
Oväntat besök av en hockeylegendar
Under den andra finalmatchen av den hockeyallsvenska finalserien mellan Brynäs och Djurgården som spelades den 19 april var Leif Boork, med förflutet som hockeytränare i Brynäs, Djurgården och landslaget Tre Kronor, på besök i Gävle och intervjuades i TV4 under den andra periodpausen.
Leif Boork (i mitten) här i samtal med TV4-programledaren Kajsa Kalméus och expert Fredrik Söderström under den andra periodpausen mellan Brynäs och Djurgården. Brynäs vann matchen.
På väg hem till Göteborg så stannade Leif till på Sätra Brunn. Det visade sig att han hade vykort från brunnen som han önskade ge ett nytt liv. Den lilla samlingen om nio vykort kommer ursprungligen från Leif pappa som samlat en större mängd vykort under sin livstid. Tohbbe Lindblom från Brunnsmuseet kallades ut till brunnen där Tohbbe och Leif tog en bild tillsammans i receptionen. Proveniensen, kvittot och vykorten är numera infogade i Brunnsmuseets samlingar. Tack för besöket och för vykorten Leif Boork!
Leif Boork (till vänster) och Tohbbe Lindblom från Brunnsmuseet i Sätra Brunns reception lördag eftermiddag den 20 april 2024. Leif visar upp vykorten som nu är i Brunnsmuseets ägo.
Mats Hellströms vykortssamling
Mats Hellström var eldsjäl och ordförande i Brunnsmuseet fram till sin bortgång tidigare i år. Mats är enormt saknad i arbetsgruppen och en oersättlig lysande kraft. Han hade ett stort intresse för brunnens historia och samlade genom detta intresse en mängd vykort. På Mats initiativ så utökades Brunnsmuseets sommarutställning 2023 med ett postrum och vykort från diverse andra kurorter, som varit ett uppskattat inslag i utställningen.
Mats samlade vykort för museets ändamål och bekostnad, men han gjorde även egna inköp till sin privata vykortssamling av brunnsvykort. Denna vykortssamling består av 745 vykort som genom förvärv nu har blivit en del av Brunnsmuseets samlingar. Beslutet att förvärva samlingen togs enhälligt bland museets kvarvarande medlemmar.
Detta händer i maj
Den 3 maj är det Brunnsmuseets 10-årsdag! Det fysiska museet invigdes den 3 maj 2014.
Den 6–10 maj arrangeras seniorkollo i brunnens regi. Det har varit stort intresse med många anmälda. Besökarna bjuds bland annat på en förhandsvisning av Brunnsmuseets sommarutställning som håller på att ta form.
Lördagen den 11 maj invigs Brunnsmuseets sommarutställning i Henschens badhus. Liksom tidigare år så fortsätter vi i sann brunnstradition med öppethållande under perioden maj–september. Invigningen sker kl. 11:00 och därefter kommer utställningen hålla öppet fram till 15:00.
Söndagen den 19 maj hålls årsmöte i Sätra brunns vänförening med val av ny ordförande. Det är inte allmänt känt vem som valberedningen kommer att föreslå som ny ordförande, det läggs fram under årsmötet.
Den 25 maj invigs den nya cykelleden Från brunn till gruva. Den kommer att starta vid Brunnshuset på Sätra Brunn där det kommer finnas kartor över leden. Vid invigningen bjuder projektet på fika. Sätra Brunn fortsätter hyra ut sina cyklar i receptionen och ser om behovet ökar av fler cyklar eller om de flesta tar med egna cyklar.
Brunnsrapporten – detta hände i april
En ny stående del av Brunnsmuseets nyhetsbrev! I den månatliga Brunnsrapporten går vi igenom den senaste månadens aktiviteter i Brunnsmuseets arbetsgrupp och samverkan med våra samarbetspartners. Vi tror på en transparent föreningskultur där vi vill göra dig som läsare av Brunnsmuseets nyhetsbrev till en mer integrerad del av museets idéutveckling. Genom att dela med oss av våra pågående processer och aktiviteter så hoppas vi kunna bidra till en bättre insikt och ökad inkludering som förhoppningsvis leder till ett ökad samarbete.
Under april träffades arbetsgruppen under fyra digitala möten. Under Salas 400-årsdag den 15 april närvarade Gustav och Leif. Den 16 april medverkade Gustav på Volontärbyråns digitala utbildning Rekrytera ideella om hur Brunnsmuseet kan få fler att vilja engagera sig i föreningen. Brunnsmuseet är numera registrerat som organisation hos Volontärbyrån och har en egen webbsida. Detta i ett förberedande steg i att rekrytera nya medlemmar till föreningen.
Den 22 april var det åter dags för Digitala samtal, denna gång om rättighetsmärkning och licensiering, och dagen efter bjöd Hembygdsförbundet in till ett webbinarium om Det historiska rummet i samhällsplaneringen som gav inspiration till Brunnsmuseets fortsatta arbete med geokodade och kartlagda kulturmiljöer. Gustav närvarade på dessa. Den 23 april var Tohbbe och Leif utsända på studiebesöksresa till andra besöksmål i Sala-området, arrangerad av Salas Näringslivsråd.
Under Kulturnatta i Sala den 27 april informerade Tohbbe och Åsa om Brunnsmuseets verksamhet. Det var första gången som Brunnsmuseet medverkade under Kulturnatta, och det gjordes möjligt tack vare Vuxenskolan i Sala.
Den 27 april anordnades även Wikimedia Sveriges årsmöte och Wikipediadagen. Vi är glada för att två wikimedianer som bidragit med att lösa Skragge-koden gemensamt fick ta emot Wikipedia-priset; användaren Thurs och Thuresson, den senare som korrekturläste hela den första boken och som berättade om det arbetet i Brunnsmuseets nyhetsbrev #54.
Den mindre utställningen i Mellantorpet sattes upp och öppnades den 30 april.
Detta händer i höst
1700-talsdagar på Sätra Brunn äger rum onsdag-söndag den 14-18 augusti. Under denna helg kommer det bland annat arrangeras ett 1700-talslajv Uslingarnas brunn av Lajvverkstaden.
Kulturarvsdagen äger rum fredag-söndag den 6-8 september. I samband med Kulturarvsdagen så har vi avslutningshelg med öppet i dagarna tre mellan kl. 11-15.
***
Cykelleden "Från brunn till gruva" har funnits i många år...