Med vintern kommer konsten (#28)
Nu är det blott en månad kvar av 2022 och arbetsgruppen håller på att summera ännu ett positivt verksamhetsår. Snart kommer Brunnsmuseet gå in i sitt tionde (!) verksamhetsår sedan starten 2014. Innan dess så har vi dock december kvar, och det kan ju inte innebära annat än att – just det – konstmånaden är tillbaka!
I detta nyhetsbrev kan du dessutom läsa om våra förhoppningar om att kunna få till någon form av kabaré, om en utflykt till Härnösand och en virtuell resa i vårt avlånga land genom en kameralins.
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
December = Konstmånad!
Varje år sedan 2016 har Brunnsmuseet under december månad valt att lyfta fram konstverk som skapats eller har motiv från Sätra Brunn. Dessa konstverk är lika varierade som brunnens historia i övrigt.
Under förra året lyfte vi fram Gustaf Silverstråle (1748-1816) och hans laveringar från brunnen 1804. Du kan läsa mer om dessa i nyhetsbrev #15.
En annan typ av konstverk är de arkitektritningar som finns upprättade över brunnens byggnader. Dessa har inte sällan använts som just ritningar, som instruktioner till hantverkarna om hur byggnaden ska se ut den har uppförts eller byggts om. De är därmed oftast synnerligen detaljerade och verklighetstrogna samt ritade ur flera olika perspektiv av en arkitekt som är väl förtrogen med både konstruktionsmässig och stilmässig perfektion.
En av dessa arkitektritningar som finns bevarade på brunnen föreställer den gamla intendentbostaden Björnbo. Denna skiss från två perspektiv finns som tavla på Björnbo. Skissen har okänt årtal och okänd upphovsperson. Ur Sätra Brunns Vård- och underhållsplan går däremot att utläsa:
Byggnaden var bara ca ett decenium gammal när Intendent F Björnström lät flytta det till Sätra brunn 1871. Inköpt i Sala, nedmonterad och återuppsatt i brunnen som bostad för brunnsintendenten samma år. Byggnadens fasader ombyggda 1955, då bland annat fönsteromfattningar och den stora verandan delvis ändrade utformning. Verandaräcken byggdes in och hörndetaljer på fodren togs bort. 1971 återställdes den ursprungliga exteriören.
Denna ritning tordes alltså vara upprättad i samband med ombyggnationen 1955.
Ritning av Björnbo på Sätra Brunn, med perspektiv rakt framifrån (från norr) och från sidan (västerut).
Förutom de arkitektritningar som av en eller annan anledning finns kvar på Sätra Brunn så finns det även material bevarat bland annat i Sätra Brunns arkiv i Uppsala. Vi hoppas framöver kunna bearbeta detta material och göra det mer tillgängligt.
Vill du va’ mä på kabaré?
Dags för att återuppliva en gammal tradition med kabaré på Sätra Brunn!
Vill du vara med?
Kanske har du stått på en scen tidigare eller så är du bara lite nyfiken vad det månde bliva.
Vi vet inte heller var det kommer att hamna, men vi vet att vi träffas i Björnströms badhus på brunnen lördag 28 januari 2023, kl. 13-15. Skicka gärna ett e-postmeddelande till teater (snabel-a) brunnsmuseet.se för att anmäla ditt intresse.
Kabaré på brunnen har en lång tradition. Redan i slutet av 1800-talet uppfördes studentspexet “Mohrens sista suck” på en improviserad scen i Brunnssalongen. Den har sedan satts upp ett flertal gånger under de följande decennierna. Det finns bilder från föreställningen 1962 finns här på vår webbplats för kulturarvssamlingar. Du kan även använda knappen nedan för att utforska alla bilder vi har upplagda om kabaréer på brunnen.
Så här skriver Anita Elb Jorde i boken Sätra brunn 300 år:
”DET BÄSTA MED SÄTRA är musiken och kulturen. Den vackra Brunnskyrkan inrymmer inte bara andlig aktivitet, utan man satsar nu mycket på olika musikevenemang. I Societetshuset bjuds det en del kvällar på föredrag, musikunderhållning eller annat kul. Här ordnas med cabaréer, där personalen står för underhållningen. På torsdagarna är det dans på dansbanan och då kommer även externa besökare.”
Vill du läsa mer om “Det bästa med Sätra brunn” enligt Anita Elb Jorde så finns hela hennes kapitel att ladda ned från vår webbplats. Väl mött den 28 januari!
Gustav föredragshållare på samlingsforum 2022
Kartotek till Carl R. A. G:son Fleetwoods familjearkiv. Foto: Sörmlands museum (CC BY-SA).
Idag, den 1 december, är Gustav från Brunnsmuseet på plats i Härnösand för att vara med och hålla ett föredrag under Samlingsforum 2022, en nationell konferens som arrangeras av Riksantikvarieämbetet. Föredraget hålls vid lunchtid tillsammans med Larissa Borck som arbetar på Sörmlands museum och Aron Ambrosiani på ArkDes.
Föredraget kommer inte att finnas tillgängligt att se för alla utan endast för anmälda deltagare på konferensen. Du som prenumerant kan däremot redan nu läsa en textversion av föredraget här nedan:
Länken leder vidare till vårt nyhetsbrev Open Sources: På djupet där vi bjuder på inblickar i vårt arbete med digitalt tillgängligt kulturarv. Inläggen görs med utgångspunkt från Sätra Brunn, men med fokus på metoder och möjligheter när kulturarvet görs tillgängligt digitalt.
Du som vill läsa dessa inlägg så snart de publiceras behöver prenumerera på detta nyhetsbrev separat. Prenumera här genom att skriva in din e-postadress. Alla utskick görs på svenska och därefter kommer en engelsk version publiceras på webbplatsen.
Wiki Loves Monuments-vinnare
Något som däremot finns att se fritt digitalt är vinnarpresentationen av Wiki Loves Monuments. Som vi berättade om i nyhetsbrev #24 i september så har Gustav även fått sitta med i den nationella juryn som valt ut vinnarna i den svenska delen av tävlingen. Det kom in totalt 803 bidrag till tävlingen och bidragen sträcker sig över hela landet. Ett av dessa kan du se här nedan:
Flygbild över Uppsala domkyrka och de medeltida kvarteren i Uppsala. Finns att ladda ned från Wikimedia Commons. Bilden får återanvändas med licensen Creative Commons BY-SA (Erkänannde-Dela Lika), av Kateryna Baiduzha.
I en livesändning den 30 november presenterades vinnarna med Axel Pettersson från Wikimedia Sverige samt jurymedlemmarna nyhetsredaktör Emil Schön från Riksantikvarieämbetet och Gustav Lundin från Brunnsmuseet. Se sändningen i efterhand här nedan. I sändningen kan du även se på vilken plats inom topp-10 där ovanstående bild placerade sig enligt juryns bedömning.
***
Nästa nyhetsbrev utkommer den 1 januari 2023. Tills dess önskar vi alla våra läsare en härlig julmånad och en riktigt God Jul!