Fira Kulturarvsdagarna med oss! (#24)
Under helgen den 9-11 september kan du vara med och fira Kulturarvsdagen tillsammans med oss. Samtidigt kan du vara med och bidra till att bevara och berätta om Sätra Brunns kulturarv. Vi hoppas verkligen att du vill vara med och dela den här upplevelsen med oss. Tillsammans för kulturarvet!
Under fredag kväll 9 september anordnar vi en kickoff där vi presenterar vad vi arbetet med bakom kulisserna under det senaste året. Vi kommer bland annat lansera den första e-boksutgåvan av antologin Sätra Brunn 300 år och ytterligare nyheter på temat e-böcker. Vi drar igång kl. 17.
Under lördagen 10 september möts vi fysiskt på brunnen för samtal med utgångspunkt från Sätra Brunn och kurortskulturen i Sverige. Med stöd av vår samarbetspartner Wikimedia Sverige bjuds anmälda deltagare på gratis lunch och fika, dessutom kan du få ersättning för dina resekostnader till och från brunnen. Det är kostnadsfritt att delta och anmälan är öppen just nu, så missa inte att boka din plats! Vi håller på mellan kl. 9-17.
Brunnsmuseet har stora bildsamlingar men där det på många bilder saknas information om vilka som syns på bilderna. Det är en av många efterfrågad information där du som varit på brunnen kan vara med och bidra med din kunskap. Det är ett exempel på aktivitet som finns att göra under lördagens evenemang. Du kan vara med i ett sammanhang där du tillsammans med andra är med och bevarar historien om Sätra Brunn!
Under söndagen 11 september så har du möjlighet att värma upp inför det spännande valet med en digital träff online. Du deltar så mycket och så länge du vill mellan kl. 9-15. Vi håller till i Google Meet.
De gamla badhusen på brunnen, fotograferade av Tulipasylvestris (CC BY-SA) via Wikimedia Commons i samband med Wiki Loves Monuments 2020.
Detta händer hos Brunnsmuseet i september
Utställningen i Henschens kommer hålla öppet fram till och med 24 september 2022. Därefter plockas hela utställningen ned inför vintern. Vi håller ordinarie öppet under lördagarna 3 september, 10 september (Kulturarvsdagen), 17 september och 24 september. Precis som tidigare under sommaren har vi öppet med fri entré mellan kl. 11-15.
Brunnsmuseet vill särskilt tacka för alla hälsningar och donationer som gjorts med anledning av vår vän och museikollega Kerstin Larssons bortgång. Vi kommer hålla extra öppet i museet på fredag 2 september fram till kl. 20 så att alla tillresta deltagare till Kerstin Larssons minnesstund ska kunna få se vår fina utställning som Kerstin haft en stor delaktighet i att utveckla och bemanna. Efter minnesstunden kommer vi göra en kort uppdatering på webbversionen av vårt föregående utskick.
Fototävlingen Wiki Loves Monuments
Nu är september här vilket innebär att den årliga fototävlingen Wiki Loves Monuments är tillbaka. För dig som är med oss under Kulturarvsdagen på lördag 10 september så kan du få hjälp att hitta bildmotiv, formulera bildbeskrivningar och att ladda upp dina bilder till Wikimedia Commons inom ramen för tävlingen.
Detta år är vi särskilt glada för att Brunnsmuseets medarbetare Gustav Lundin, även redaktör för detta nyhetsbrev, kommer sitta med i den nationella juryn som väljer ut de vinnande bidragen i Sverige. Juryns sammanvägda röster används för att tilldela priser och skicka vidare de bästa bidragen till den internationella tävlingen.
Vad är ett museum?
Museivärlden har antagit en ny definition över vad ett museum är för något, som särskilt understryker betydelsen av insamling/samlande och museets roll i samhället. Den nya definitionen är enligt följande, enligt en preliminär och inofficiell översättning över den beslutade engelska definitionen;
Ett museum är en icke vinstdrivande, permanent institution i samhällets tjänst som forskar, samlar, bevarar, tolkar och visar upp materiellt och immateriellt arv. Ett museum är öppet för allmänheten, tillgängligt och inkluderande, och främjar mångfald och hållbarhet. De arbetar och kommunicerar etiskt, professionellt och deltar i samhället och erbjuder olika erfarenheter för utbildning, nöje, reflektion och kunskapsdelning.
Brunnsmuseet arbetar ständigt med att förbättra och förtydliga saker som berör vår verksamhet och den nya museidefinitionen är ett ytterligare riktmärke i ett sådant arbete. Har du synpunkter om hur vi kan förbättra oss? Du kan bidra med dina synpunkter genom att svara på detta nyhetsbrev direkt från din inkorg för e-post eller kommentera inlägget här nedanför.
***
Det har allt för detta nyhetsbrev. Missa inte informationen om Kerstin Larsson ovan under rubriken “Detta händer hos Brunnsmuseet i september”.