Sköna maj, välkommen! (#8)
Många skulle nog säga att Valborg ägde rum igår, den sista april. Faktum är dock att abbedissan Valborgs festdag är just idag, den 1 maj. Skälet till att Valborg har istället har blivit synonymt med sista april är att vi liksom alla andra högtider firar dagen innan; valborgsmässoafton.
Som infödd Uppsaliensare och Uppsalastudent så saknar jag särskilt studentstadens traditionella valborgsfirande, med manskören Orphei Drängar som sjunger in våren med ”Sköna maj, välkommen!” i samband med mösspåtagningen klockan 15 vid Carolina Rediviva.
I år var festen inställd för andra året i rad, och trots en lång rad lovvärda initiativ för digitala och smittsäkra firanden så är det kanske ändå i det förgångna som vi hittar de starkaste upplevelserna av att fira valborg. Vad passar väl inte bättre då än att blicka tillbaka på svunna tiders sångtraditioner, och inte minst vilka kopplingar som finns till Sätra Brunn?
Många av intendenterna och övriga läkare på Sätra Brunn var sångare och flera var engagerade i just Orphei Drängar (OD). Nils-Johan Höglund var brunnens intendent under åren 1962-1992. På bilden ser vi Orphei Drängar med Nils-Johan Höglund längst ned i bild, tredje från vänster.
Skärmdump från Doobidoo, avsnitt 8, år 2020, som sändes 6 november 2020. © Copyright: Sveriges Television. Klippet är ur ett hyllningsinslag om körsång. Programmet finns att se på SVT Play fram till den 20 maj 2021, 29:54 in i programmet.
Men det har även funnits en hel del andra institutionaliserade och personliga kopplingar till musiken. Den då 20-årige S. E. Henschen (brunnens intendent under åren 1886-1900) var en av Parissångarna, den grupp Uppsalastudenter som gjorde Uppsalasången berömd under deras resa till Paris 1867. En annan koppling är att Allmänna sången, Uppsalas och även Nordens äldsta akademiska kör, under flera år förlade sin höststart till Sätra Brunn.
Sätra Brunn har därtill haft en stark gluntartradition. Om dessa fängslande studentspex och det gamla brunnsfängelset har nämnde Nils-Johan berättat i en episod av Kulturvandringen, som finns att se i sin helhet på YouTube. Har du inte gjort det ännu så är det inte försent att börja prenumerera på vår YouTube-kanal.
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev.
Herr von Hancken på SVT Play
Vi på Brunnsmuseet är intresserade av historien om brunnar och brunnslivet i allmänhet och Sätra Brunn i synnerhet. En mycket bra och intressant bild av brunnsliv (fiktivt) kan ses på SVT Play. Det är Hjalmar Bergmans roman om Herr von Hancken som filmatiserades för 20 år sedan.
“Den egocentriske kapten von Hancken är en tillvarons särling. han anländer tillsammans med sin familj till Iglinge brunn i början av 1800-talet för att få bot för sina verkliga och inbillade krämpor. När doktor Wurm ger honom sex veckor kvar att leva växer hans självömkan samtidigt som han blir föremål för medlidande och intresse. Under dessa sex veckor händer de mest fantastiska saker. Han förälskar sig i den vackra och mystiska vicomtessan och inbillar sig att kungen ska komma på besök. När kungen inte kommer startar von Hancken ett uppror ….”
Givetvis långt ifrån det lugna livet på Sätra Brunn men en mycket sevärd serie i fyra delar. I rollerna finns bland andra Per Oscarsson, Johan Widerberg, Tuva Novotny, Stefan Sauk, Börje Ahlstedt, Alexandra Rapaport och Johan Rabeus.
Information om våra kommande utställningar
I dessa osäkra tider kommer här en uppdatering kring arbetet med våra kommande utställningar i Henschens badhus och Mellantorpet på Sätra Brunn.
Mellantorpet öppnas
Vi planerar att någon gång under maj kunna öppna Brunnsmuseets utställning i Mellantorpet. Dörren kommer därefter vara öppen för besökare varje tisdag-söndag kl. 10.00–17.00.
Mellantorpet ligger på brunnsområdet och gjorde premiär under pandemisommaren 2020. Under 2021 kommer vi öppna utställningen för andra året. Det är en mindre utställning än vår ordinarie sommarutställning i Henschens badhus, men Mellantorpet bjuder ändå på en hel del charm och värme.
Ett populärt inslag från förra året är det rum som visar “Gäst på brunnen” som exemplifierar hur gästerna (patienterna) bodde. “–Så kul att se de små husen inifrån!” som en besökare skrev i gästboken.
Här kan du även se vår långa tidslinje som parallellt visar händelser på brunnen och i Sverige/världen. Vet du till exempel vem som var kung i Sverige när brunnen startades år 1700? Tidslinjen ger svaret.*
Utställningen är obemannad för allas säkerhet och gällande Covid-rekommendationer finns anslagna.
Håll utkik på vår hemsida eller i sociala medier för exakt datum när Mellantorpet öppnar.
*Det var Karl XII som var kung i Sverige samtidigt som brunnen startade. Tanken hisnar.
Interiörbild från utställningen i Mellantorpet 2020. Foto: CC BY Gustav Lundin.
“Alla tiders brunnslif!” – sommarutställningen i Henschens badhus
Sedan 2014 har Brunnsmuseet arrangerat en sommarutställning varje år i Henschens badhus, även det på brunnsområdet. Detta med undantag från förra året, när utställningen “Alla tiders brunnslif” blev inställd på grund av pandemin. Vi har fått förfrågningar om det blir någon sommarutställning i år? Svaret är att vi jobbar för fullt för att kunna presentera denna utställning i sommar, men det finns i nuläget inget fastställt datum när vi kan färdigställa det hela och öppna för besökare. Utvecklingen av pandemin styr detta.
Vi kommer uppdatera vår hemsida och sociala medier med aktuell information när det blir aktuellt att kunna öppna utställningen. Vi kommer förstås även att återkomma till detta i kommande nyhetsbrev.
Interiörbild från utställningen “Detta har hänt…” i Henschens badhus 2019. Foto: CC BY Gustav Lundin.
Ny medlem i arbetsgruppen
I det förra nyhetsbrevet berättade vi att vi välkomnar två nya medlemmar i arbetsgruppen för Brunnsmuseet. Då presenterade vi Åke Hellström, pensionerad IT-tekniker i Solna och medlem i Brunnsmuseets nya Datagrupp.
Torbjörn Lindstedt.
Vårt andra nya namn är bebyggelseantikvarien och egenföretagaren Torbjörn Lindstedt. Han beskriver sig såhär:
Jag är en samhällsintresserad 48-åring bosatt i Göteborg med två snart vuxna barn. På fritiden ägnar jag mig åt vandring, löpning, resor, trädgården, huset, kulturarrangemang, omvärldsbevakning och opinionsbildning kring vår byggda miljö.
I grunden har jag en bebyggelseantikvarisk examen från Göteborgs universitet.
Sedan 2015 driver jag verksamheten platsutveckling.se tillsammans med min kompanjon Hans Johnsson. Genom Platsutveckling arbetar jag med utvecklingen och revitaliseringen av fastigheter, platser, stråk och områden. Vår produkt är utvecklingsplaner, med analys av nuläget och åtgärdsförslag.
Under 2013-2014 arbetade jag för Västmanlands läns museum med bland annat en utvecklingsplan för Sätra Brunn. Jag har en relation till Västmanland genom min mamma som växte upp i Västerås och mina morföräldrar som kom från det lilla samhället Munktorp, mellan Köping och Västerås. Min mamma arbetade på Sätra Brunn under början av 1960-talet, när hon läste till sjukgymnast och jag hon har alltid pratat väldigt väl om hur det var att arbeta vid brunnen under somrarna. Jag har även en syster som arbetat under en sommar som sjukgymnast vid brunnen.
Digitala studiecirklar i litteratur
Brunnsmuseet planerar att framöver arrangera en eller flera digitala studiecirklar med utgångspunkt från de böcker vi digitaliserat. Skulle du vilja vara med och delta i en sådan studiecirkel? Vi planerar att hålla studiecirkeln via Google Meet, vilket innebär att du kan vara med antingen som uppkopplad till en dator eller smarttelefon/surfplatta, alternativt genom ett telefonsamtal i din mobiltelefon.
Vi är fortfarande i ett tidigt skede i planeringen, vilket även innebär att det finns möjlighet att vara med och påverka utformningen. Skulle du vilja vara med i planeringen för att arrangera dessa studiecirklar? Anmäl ditt intresse här nedan!
Brunnspodden avsnitt #3 släpps snart
Det tredje avsnittet av Brunnspodden håller på att efterbearbetas och förväntas kunna publiceras nästa vecka. I detta avsnitt pratar vi om konferensen Digikult samt om Museidagar med årsmöte. Du får även höra vilken fråga som Brunnsmuseet ställde direkt till kulturminister Amanda Lind, och inte minst vad hon svarade. Prenumerera på podden för att inte missa när nästa avsnitt läggs ut!
***
Det var allt för denna gång. Nästa nyhetsbrev planeras att skickas ut 1 juni. Tills dess så ska vi fira det svenska Wikipedia som fyller 20 år. I nästa nyhetsbrev kommer vi bland annat berätta om en stor uppdatering på vår webbplats för kulturarvsprojekt, samt förhoppningsvis kan vi på riktigt bjuda in till utställningen i Mellantorpet.