Jubileumsår med extra allt (#51)
Jubileumsåret 2024 är igång och vi kan idag berätta om flera spännande framsteg i arbetet med att bevara och berätta om Sätra Brunns kulturarv. Däribland en historisk studiecirkel i ny historisk belysning, framsteg i arbetet med att tyda Skragge-koden och ett kommande föredrag inför styrelserna i länets hembygdsföreningar.
Det viktigaste av allt är dock att boka in i din kalender med årets evenemang under jubileumsåret, det blir ett jubileumsår med extra allt och vi hoppas kunna dela det med dig!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Jubileumsåret 2024
Interiörbild från Brunnsmuseets sommarutställning 2023. Foto: Gustav Fröjdlund (CC BY).
Spara datumen för årets inplanerade evenemang!
Sommarutställningen 2024 invigs lördagen den 11 maj. I årets utställning bygger vi vidare på den basutställning som sedan fjolåret upptar varje utrymme i Henschens badhus. I samband med detta uppdateras även vår webbutställning som invigdes förra året. Om du gillade förra årets utställning så får du gärna recensera Brunnsmuseet på Google. Möjligheten att recensera på Facebook är tills vidare avstängd, eftersom en stor majoritet av recensionerna berörde Sätra Brunn och inte Brunnsmuseet.
1700-talsfestivalen planerat äga rum på Sätra Brunn 14-18 augusti 2024, men med tyngdpunkt på helgen. Festivalen utgör en del av uppmärksammandet av Sala 400 år. Brunnsmuseet arbetar just nu med att ta fram material om Sätra Brunns äldsta historia som komplement till 1700-talsfestivalen.
Kulturarvsdagen äger rum i hela Sverige 6-8 september 2024. Brunnsmuseet arrangerar men återkommer med program.
Utöver detta så räknar vi även med deltagande vid brunnens midsommarfirande (midsommarafton = 21 juni) och julmarknad (första advent = 1 december, preliminärt datum), samt firandet av Sala 400 år som äger rum den 15 april 2024.
Historisk studiecirkel i ny belysning
Under 1970-, 1980- och 1990-talen anordnades på Sätra Brunn olika studiecirklar i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan. Med början år 1983 och ett okänt antal år framöver (tipsa oss om du vet när samarbetet med Vuxenskolan avslutades) så anordnades en studiecirkel i Sätra Brunns historia med Dagny Larsson som cirkelledare. Vi har genom arkivstudier påträffat ett exemplar av en studieplan från 1991 för denna studiecirkel, och vi undersöker hur vi kan använda detta material för att fortsätta bidra till ökad kunskap om brunnens historia.
Dagny Larsson, ledare för studiecirkeln ”Sätra Brunns historia” som startade 1983 och anordnades fram till någon gång på 1990-talet.
Själva studiematerialet för kursen, bokhäftet Sätra Brunns historia, finns sedan förra året publicerat i sin helhet på Brunnsmuseets webbsida för e-böcker. Lanseringsdatumet (15 februari 2022) sammanföll med att det var 100 år sedan Dagny Larsson föddes (15 februari 1922). Nu när närmare 102 år har gått så planerar vi att även uppmärksamma 102-åringen genom en ny version av e-boken med ett uppdaterat förord. Detta är påkallat genom de ytterligare detaljer som framkommer av studieplanen från 1991.
Skragge-koden: Status februari
Brunnsmuseet driver just ett projekt för att digitalisera och tillgängliggöra Samuel Skragges egna skrifter, som skrevs under åren 1688-1703. Skragge är Sätra Brunns grundare och de två senare skrifterna handlar om de första somrarna i kurortens historia, åren 1701 och 1702.
Ett betydande framsteg är att samtliga 234 sidor med text har tolkats av en artificiell intelligens med en språkmodell som tränats på nordeuropeisk text i frakturstil från 1600-talet och framåt. Samtliga sidor har därefter laddats upp på källtextbiblioteket Wikisource – ett systerprojekt till Wikipedia.
Till detta steg i projektet finns två målsättningar (båda räknas från den 1 februari):
För det första att vi inom 100 dagar ska nå upp till 100% av sidorna blir korrekturlästa, alltså att korrekturläsningen är klar senast i samband med att vi öppnar vår sommarutställning den 11 maj.
För det andra att vi inom 200 dagar ska nå upp till att 100% av sidorna blir validerade, det vill säga korrekturlästa av flera personer, senast dagen efter 1700-talsfestivalen på Sätra Brunn (19 augusti 2024).
Hittills har 2,6% av sidorna markerats som korrekturlästa. Vill du bidra till att uppnå målet? Då kan du själv bidra genom att korrekturläsa texterna via Wikisource! Du hittar länkarna på webbsidan för Samuel Skragge (en projektsida är på gång).
Föredrag om digitalisering för Hembygdsförbundet
Den 17 februari håller Gustav Fröjdlund och Tohbbe Lindblom föredrag inför Västmanlands Hembygdsförbund med titeln “Att arbeta med digitalisering”. Tre medlemmar från var och en av medlemsföreningarna i Hembygdsförbundet bjuds in till denna ledningsträff.
Du som är engagerad i hembygdsrörelsen kan representera din förening. Sista dag för anmälan är den 12 februari och anmälan görs till hembygdskonsulent Susanne Cassé via e-post.
Uppdatering för webbversionen: Du kan nu ta del av presentation här nedanför. Presentationen licensieras med Creative Commons BY-SA (Attribuering: Brunnsmuseet Sätra Brunn).
Bild från Grötlunken som får utgöra titelbild för Brunnsmuseets arbete med digitalisering.
***
Avslutningsvis vill vi nämna att våra vänner på platsutveckling.se numera finns på Substack. Brunnsmuseet har tidigare samverkat med platsutveckling.se på olika sätt, bland annat genom att leda deras koncept “Think Tank” (se nyhetsbrev #19) och nätverksträff (se nyhetsbrev #35). De har nu tagit efter Brunnsmuseet och börjat använda samma plattform som Brunnsmuseets nyhetsbrev. Skriv upp dig om du är intresserad av Platsutveckling!
Platsutveckling ingår även i Brunnskontoret, som just nu utvärderas som en möjlig aktör som Brunnsmuseet kan anlita för ett spännande projekt. Men mer om detta i kommande nyhetsbrev!
***
Kommande nyhetsbrev: nästa specialnummer med anledning av “Historien om Sverige” avsnitt 9 skickas ut 4 februari och det sista specialnumret, avsnitt 10 av 10, skickas ut 11 februari. Därefter blir nästa ordinarie utskick den 1 mars 2024. Håll tillgodo!