Äntligen är det dags igen för midsommarfirande på Sätra Brunn – en lika självklar association som blåbärssoppa på Vasaloppet eller dåligt väder på semestern. Läs mer om vad midsommarfirandet kommer innebära för det här året, längre ned i nyhetsbrevet!
I detta nyhetsbrev ger vi även exempel på vad Brunnsmuseets medarbetare gör för att göra fri kunskap tillgänglig för fler. Vi berättar om att Brunnsmuseets ljudguide kommer förändras och några tips om vad som du kan lyssna på istället som vi snappat upp under månaden som gått.
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Arkivbild från midsommarfirandet på brunnen år 2005 med folksamling för resning av midsommarstången bakom Nybygget. Foto av Mats Wikman (CC BY).
Äntligen midsommar på Sätra Brunn!
På fredag den 23 juni är det midsommarafton med firande på Sätra Brunn. Tillsammans med Sätra brunns vänförening kommer representanter från Brunnsmuseet finnas på plats i Brunnshuset för att berätta om vattnet och brunnsdrickning på 1700- och 1800-talet som en del av Sätra Brunns 300-åriga historia. Det är oerhört glädjande att midsommarfirandet, som brukar vara Västmanlands största, är tillbaka igen efter flera förlorade år på grund av coronapandemin och dess efterverkningar.
Den mindre “uppvisningsreplican” av Brunnshuset jämte dåvarande verkställande direktör Caroline Drabe i vacker folkdräkt. Arkivbild från midsommarfirandet på brunnen år 2005, av Mats Wikman (CC BY).
Mycket folk utspridda längs med gamla landsvägen. Arkivbild från midsommarfirandet på brunnen år 2005, av Mats Wikman (CC BY).
Under hela midsommarhelgen kommer Brunnsmuseet följa sina ordinarie öppettider, vilket innebär att utställningen i Henschens badhus håller öppet lördag (midsommardagen) kl. 11-15. Den mindre utställningen i Mellantorpet har öppet tisdag-söndag kl. 10-17 och är alltså öppen både midsommarafton och midsommardagen.
Nätverksträff: ideell sektor och digitalisering
Imorgon, fredag 2 juni 2023 klockan 9.30-16.00 håller Tohbbe Lindblom från Brunnsmuseet i taktpinnen för Platsutvecklings nätverksträff #4 som äger rum på Klarälvdalens folkhögskola, Stöllet i Värmland. Tohbbe kommer att prata utifrån temat “Den ideella sektorn och digitalisering”. Tohbbe har med sig Axel Pettersson från Wikimedia Sverige som ger sitt bidrag till temat.
Fri kunskap på politikerveckan i Almedalen
Tisdag 27 juni till 1 juli 2023 reser Brunnsmuseets medarbetade Gustav Fröjdlund till politikerveckan i Almedalen. Tillsammans med en grupp volontärer och anställda från Wikimedia Sverige kommer Gustav medverka till att stärka kunskapen om fri kunskap bland våra makthavare. Brunnsmuseet har under flera år haft en samverkan med Wikimedia Sverige i frågor som handlar om fri kunskap och vi hoppas även kunna skapa ett fördjupat samarbete inför kommande verksamhetsår.
Ljudguiden b[r]yter plattform
Från och med den 1 juli 2023 kommer du inte längre kunna lyssna på Brunnsmuseets ljudguide i appen Storyspot. Det beror på att Storyspot har beslutat att ändra sin inriktning från att vara en plattform för olika aktörers innehåll till att istället enbart producera eget originalinnehåll. Brunnsmuseets ljudguide är producerad av Brunnsmuseet och passar utifrån detta inte in i den nya inriktningen. Beslutet påverkar även hembygdsrörelsen som på vissa håll i landet har använt Storyspot som plattform för att lyfta fram hembygdsföreningarnas egna berättelser, och man har även hållit studiecirklar med denna utgångspunkt.
I april 2020 publicerades de första avsnitten av Brunnsmuseets ljudguide i appen Storyspot. Ljudguiden har därmed funnits i appen i 3 ¼ år. Det är en relativt lång tid i ett föränderligt medialt landskap där berättandet ständigt tar nya former. Brunnsmuseet kommer nu snabbt få göra en omvärldsbevakning och ta ställning till hur vi kommer gå vidare med ljudguiden, och vi kommer att återkomma kring detta i kommande nyhetsbrev. Vi vill tacka Storyspot för den här tiden och önskar dem lycka till med utvecklingen av deras plattform!
När vi lanserade den första etappen med avsnitt omkring Brunnshuset och badanstalten så gjorde vi en film som sätter fokus på specifikt denna del av brunnen, du kan se filmen här nedan.
Lyssningstips #1
Det faktum att Sätra Brunn är till salu uppmärksammas nyligen i Hemnetknarkarnas podcast, avsnitt 3, i programpunkten “Veckans spaning”. Det är cirka 15 minuter från slutet av avsnittet (den exakta tidskoden varierar). Delen om Sätra Brunn avhandlas kort under ett par minuter innan programledarna diskuterar vidare möjligheten att köpa en annan, billigare ”by” i Spanien. Lyssna här:
Lyssningstips #2
Vår länsmuseichef [i Västerås], Jennie Andersson Schaeffer, hade i maj sin första medverkan i Museipanelen – Riksantikvarieämbetets nationella forum för dagsaktuella museifrågor. När Jennie, som gjorde debut med eftertryck, nu har växlat över till nationell nivå så vill vi åter påminna om att hennes allra första insats som museichef faktiskt var som inledningstalare för Brunnsmuseets sommarutställning, den 26 maj 2018. Vi minns det väl alla som igår, och frågar oss: är det så att alla goda ting börjar på Sätra Brunn? Lyssna här:
***
Detta var allt vi hade att bjuda på för detta nyhetsbrev. Nästa utskick kommer den 1 juli. Tills dess önskar vi en riktigt Glad midsommar! ☀️
Det är längese'n som vi var i Sätrabrunn nu.
Vi bodde uppåt Norrlund under ett antal år. Vi bor nu 'Down Under' sedan 37 år.
Vi tycker att det är trevligt att hålla kontakt och se vad som händer i Sätrabrunn och omgivning.