Vi skriver om en del av Historien om Sverige (#40)
Det planeras stora saker på Sätra Brunn framöver. I samband med att Sala firar 400 år som stad och Brunnsmuseet firar 10 år som arbetslivsmuseum under 2024 så planeras en 1700-talsfestival äga rum på Sätra Brunn i augusti. Brunnsmuseet planerar förstås att göra ett betydande inslag till en oförglömlig vecka, och vi kommer berätta mer om våra planer i kommande nyhetsbrev. Redan i detta nyhetsbrev berättar vi om det arbete som vi påbörjat för att lösa den mystiska “Skragge-koden”.
Historien om Sverige
Den 5 november 2023 är det premiär för SVT:s storsatsning om Sveriges historia. Serien har producerats i samband med Sveriges 500-årsjubileum, räknat från den 6 juni 1523 när Gustav Vasa valdes till kung av Sverige. Den dagen är inte bara början på Vasaättens regeringstid, utan den markerar också slutet på Kalmarunionen.
I samband med att serien visas i broadcast och på SVT Play så kommer Brunnsmuseet publicera specialnummer av nyhetsbrevet som sätter de historiska skeenden och händelser som skildras genom serien i perspektiv med historien på Sätra Brunn.
Huset Björnbo på Sätra Brunn är en del av historien om Sverige. CC BY-SA Tulipasylvestris / Larissa Borck via Wikimedia Commons. Logotypen ägs av SVT men används med tillstånd.
Serien består av sammanlagt tio avsnitt. Men de händelser som senare historiska studier identifierats som Sveriges ursprung skildras i TV-serien först i avsnitt 5. Alltså har “Historien om Sverige” också ett stort fokus på förhistorien. Det är en förhistoria som studeras inom narrativet av Sverige som nation, under en period i historien där Sverige inte existerande som nation. Samma perspektiv går att tillämpa i fråga om Sätra Brunn. Det vi idag känner som Sätra Brunn har i forna tider benämnts på olika sätt, beskrivits på olika sätt och dess historia har haft olika ställning beroende på när den har studerats.
Faktum är att endast fyra avsnitt som täcker in tidsperioden från år 1700 och framåt (som Sätra Brunn har funnits som kurort). Så vad finns det då att berätta? Det ska visa sig finnas en hel del. Vi hoppas med dessa specialnummer kunna fördjupa historieskrivningen genom att vidga perspektiven både rumsligt och tidsmässigt. Det vi här kan benämna som förhistorien, alltså tiden innan det som historien identifierat som ett avgränsningsbart studieobjekt, går inte att bortse från när vi försöker skapa förståelse för historien.
Det första Historien om Sverige-specialnumret skickas ut redan på söndag, på förmiddagen av premiärdagen, och därefter följer ett nytt nyhetsbrev varje söndag som avsnitten visas. Du som prenumerant på det vanliga nyhetsbrevet får dessa specialnummer automatiskt.
Kommande: 1700-tals festival på Sätra Brunn
Under några dagar i augusti 2024 firas livet på Brunnen med en festival för hela familjen med musik, utställningar, torgmarknad och mycket annat med tema 1700-tal. Evenemanget väntas preliminärt äga rum vecka 33, onsdag till söndag 14-18 augusti 2024.
Till Brunnen i Sätra har människor från samhällets alla delar vallfärdat under århundraden för att finna liv och hälsa, umgås under gemytliga former och njuta av den vackra naturen. Under året kommer brunnen också att arrangera guidade visningar och andra aktiviteter. Detaljerat program kommer senare. Varmt välkomna!
Dags att avkoda Skragges skrifter
Redan i Brunnsmuseets allra första nyhetsbrev i november 2020 så berättade vi att Skragges tre tractater blivit digitalt tillgängliga genom att Brunnsmuseet låtit bekosta inskanning som sedan genomförts på Kungliga biblioteket och Umeå universitetsbibliotek.
Nu tar vi nästa steg, genom att börja nysta i vad som står skrivet och försöka skapa en förståelse av dessa skrifter. Den äldsta av skrifterna skrevs för 335 år sedan - så språket är inte det allra enklaste att bemästra. Den lanserades i en “nyutgåva” för blott 315 år sedan. Den andra och tredje av skrifterna är skrivna med utgångspunkt från erfarenheterna som grundaren Samuel Skragge fått av de allra första somrarna på Sätra Brunn.
Omslagsbild för projektet Skragge-koden. Skapad av Gustav Fröjdlund (CC BY-SA).
Läsning handlar om att avkoda tecken som tillsammans bildar ord. Ord bildar meningar och meningar bildar sammanhang. Det ger en förståelse för det som beskrivs i texten. Men äldre texter innebär större utmaningar för en nutida läsare. Äldre stavning och skrivsätt gör det hela svårbemästrat. Men nu börjar vi med att stegvis bearbeta Skragges gamla skrifter. Vad var det Skragge ville förmedla med dessa skrifter? Vad kan det säga oss mer om Sätra Brunns historia?
Vi börjar med att bearbeta den skrivna texten och transkribera de tryckta orden till maskinläsbar text. Det gör vi med hjälp av frivilliga genom källtextbiblioteket Wikisource - där du kan vara med och korrekturläsa texten. Här finns nu samtliga tre skrifter upplagda med index. Enbart korrekturläsningen är ett omfattande arbete, men det är bara början på arbetet med att lösa “Skragge-koden”. Korrekturarbetet underlättas med hjälp av artificiell intelligens men behöver manuellt korrekturgranskas av en människa. Arbetet är initierat med anledning av den kommande 1700-talsfestivalen som planeras att hållas på Sätra Brunn under hösten 2024.
Hur ska vi sprida brunnslitteraturen?
Arbetsgruppen för Brunnsmuseet önskar diskutera hur vi ska ta nästa steg för att ytterligare tillgängliggöra den litteratur som Brunnsmuseet låtit digitalisera och återpublicera.
Vill du vara med och prata om detta tillsammans med oss? Anmäl då intresse för vår referensgrupp! Referensgruppen bildas med syfte att stödja museets arbete för att tillgängliggöra litteratur i olika former. Det är särskilt meriterande om du har erfarenhet från bibliotek, bokutgivning eller digitalt tillgängliggörande av litteratur. Det är också meriterande om du har erfarenhet från arkiv eller museum i kombination med utgivning av litteratur i någon form. Erfarenhet kan vara från ideellt arbete, studier, förvärvsarbete eller brinnande intresse.
Arbetet med referensgruppen är tänkt att ske genom skriftliga eller muntliga frågor där vi önskar ditt perspektiv samt enstaka möten kvällstid och vid behov. Det utgår ingen ersättning i pengar men enstaka utlägg för kompetensutveckling kan bekostas av Brunnsmuseet.
***
Det var allt för denna gång. Under november kommer ytterligare fyra nyhetsbrev på temat Historien om Sverige (avsnitt 1–4). Nästa ordinarie nyhetsbrev skickas ut 1 december.