Brunnsmuseets nyhetsbrev

Share this post

Werenskiold och Sätra Brunn (#37)

brunnsmuseet.substack.com

Discover more from Brunnsmuseets nyhetsbrev

Prenumerera för att komma närmare det vi gör med att bevara och berätta om kulturarvet Sätra Brunn och få exklusiva förhandsvisningar av vårt arbete innan det når ut publikt. Skickas ut den första dagen i varje månad.
Continue reading
Sign in

Werenskiold och Sätra Brunn (#37)

Gustav Fröjdlund
Aug 15, 2023
Share this post

Werenskiold och Sätra Brunn (#37)

brunnsmuseet.substack.com
Share

Ibland är saker värt att vänta på, som när vi fick skjuta upp nyhetsbrevet för augusti för att invänta en fördröjd paketleverans från Norge som hade fastnat i tullen. I detta nyhetsbrev kan du även läsa om Per Tiselius som blivit jubeldoktor, de kommande Kulturarvsdagarna och sista chansen att nominera oss till årets arbetslivsmuseum!

Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev

Werenskiolds äventyr i nytt bokverk

För fyra år sedan, i slutet av augusti 2019, blev Brunnsmuseet kontaktade av en norsk professor emerita vid namn Marit Werenskiold. Hon arbetade då med ett bokverk, Erik og Sofie Werenskiold: Ungdom og eventyr 1849-1889. Erik Werenskiold (1855–1938) är en av Norges mest kända konstnärer. Sofie Thomesen Werenskiold (1849-1926) var gift med Erik och även hon en duktig konstnär.

På slätten av Erik Werenskiold, utförd år 1883. Tillgänglig via Wikimedia Commons. Public domain.

Marits intresse utgick från en vistelse som paret hade på Sätra Brunn i juni–augusti 1887, som professor och intendent Salomon Eberhard Henschens personliga patienter. I bevarade brev framgår att Erik och Sofie hade stor glädje både av behandlingen och den sociala sidan av kuren. Familjen Henschen blev deras vänner för livet. Under vistelse på brunnen togs även detta foto, som enligt Marit är det bästa fotografiet som finns på de båda och det har därför använts för att illustrera bokomslaget till volym 2.

Fotografi av Erik och Sofie under sin brunnsvistelse 1887, av Sala-fotografen Carl August Grellstrand (1845–1936) som även hade egen foto-filial i Sätra Brunn. Public domain.

Så hur kommer då Brunnsmuseet in i bilden? Jo, Marit var specifik med sina önskemål i hennes inledande mejl. Under sin vistelse på brunnen Werenskiolds inackorderade i timmerhuset Stora torpet. Marit önskade därför bilder på Stora torpet, samt även på Brunnshuset, för att finnas med i hennes bok.

Marit har för många år sedan själv varit på Sätra Brunn. Hon var då inbjuden av idéhistorikern Teddy Brunius i egenskap av den enda norska medlemmen av svenska Zornakademien. Hon hade vid denna resa även tagit egna bilder, som dock inte var av sådan kvalitet att de kunde användas för boken. Som svar på förfrågan så skickade Brunnsmuseet med en mängd fotografier, både äldre och nytagna, för henne att göra ett eget urval. Flera av dessa hänvisades till vår Omeka där det finns flera bilder på Stora torpet. Vi har även fått flera skriftliga frågor kring enskilda sakuppgifter som vi fått besvara utifrån vår bästa förmåga. Frågorna vittnar om vilken noggrannhet med detaljer som författaren haft.

Urval av bilder som används i bokverket

Nu i somras blev vi på nytt kontaktade av Marit om att bokverket var färdigt och utgivet i Norge. Vi gjorde även upp med att få verket skickat till oss till ett förmånligt pris. Tyvärr så fastnade vårt bokpaket i tullen och paketleveransen blev både dyrare och framförallt mer tidskrävande än vad vi hade räknat med, vilket föranledde att vårt nyhetsbrev fick skjutas fram, men till slut en dag i början av augusti så kom det äntligen fram. Vi gjorde en “unboxing”-video som du kan se på våra sociala medier.

I bokens 35:e kapitel “Sandvika og Sätra Brunn juni-august 1887: Kunstnerfest og helsekur” som finns med i volym II (sidorna 1011-1026) går det att läsa mer om brunnsvistelsen. Erik kom till Sätra den 22 juni 1887, dagen före midsommarafton, med tåg via Stockholm till Sala station och därifrån med häst och vagn den sista biten till Sätra Brunn. Där blev han mottagen av intendentparet Salomon och Gerda Henschen.

I ett brev till sin älskade Sofie skriver Erik: ”Henschen sade att jag måste vara här i 6 veckor, och det blev länge att vara från varandra”. Brevväxlingen som finns med i boken är på många sätt en charmig kärlekshistoria. Längtan efter varandra blir för stark, så Sofie packar sin koffert och lämnar deras fyraårige Werner hos en väninna att ta hand om, sedan börjar hon resan från Norge till Västmanland. Väl framme blir hon väl mottagen av Erik och övriga brunnsgäster.

Salomons son, Folke Henschen har i sin självbiografi “Min långa väg till Salamanca”, s. 54 beskrivit parets vistelse på följande sätt:

“Den stora händelsen sommaren 1887 var målaren Erik Werenskiolds och hans hustrus, Sofie Thommasen, vistelse i Sätra som brunnsgäster. Även fru Werenskiold var en utmärkt målarinna. Nu hade han 1886 fått en envis «nevrit» i högra armen, som plågade honom mycket och hindrade honom att måla, och han skrev till min far och bad om råd. Han kom till Sätra med sin fru, blev behandlad och alldeles bra. I Sätra väckte de norska brunnsgästerna allas livliga intresse, deras språk och friare sätt tilldrog sig allas uppmärksamhet.”

Marit beskriver brunnsvistelsen som en vändpunkt i parets liv med Eriks sjukdom och förlusten av ett nyfött barn. De levde ett långt liv tillsammans efter brunnsvistelsen. Paret fick flera barn, däribland Werner Werenskiold som i sin tur var far till Marit. Bokverket är således en personlig men saklig skildring av Marits egen farmor och farfar.

Så som Folke Henschen konstaterade så var även Sofie en utmärkt konstnär. Nationalmuseum i Stockholm äger en målning av henne (“Fjordlandskap”), donerad av Oscar II 1905. Nasjonalmuseet i Oslo har också nyligen köpt två målningar av henne, som ett led i sin satsning på bortglömda kvinnliga konstnärer.

Bokverket är rikt illustrerat, hela 753 illustrationer över närmare 1300 sidor. Det finns flera bilder från Sätra i båda banden. Bilderna har attribueringar till Brunnsmuseet Sätra Brunn eftersom de letats fram ur Brunnsmuseets egna arkiv. Bara det faktum att Brunnsmuseet kunnat bidra till detta imponerande tvåbandsverk är mycket roligt!

Attribuering från författaren till vännerna vid Sätra Brunn. Public domain.

Tack till Marit och bokförlaget Solum Bokvennen för detta gedigna arbete och förmånen att få vara en liten del av detta kunskapsspridande bokprojekt!

Nils-Johans begravningsgudstjänst

Den 27 juli hölls begravningsgudstjänst för Nils-Johan Höglund i ett fullsatt Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala. Nu finns ett sammandrag från gudstjänsten och minnesstunden i webbversionen av föregående nyhetsbrev. Se länk här:

Vi minns Nils-Johan Höglund (#36)

Gustav Fröjdlund
·
Jul 1
Vi minns Nils-Johan Höglund (#36)

Det är med sorg som vi mottagit beskedet att Nils-Johan Höglund har avlidit, i en ålder av 96 år. Nils-Johan var intendent och överläkare på Sätra Brunn under 30 år och som sådan ledde han verksamheten vid Sätra Brunn under en expansiv period under 1960-, 1970- och 1980-talen fram till hans pensionering år 1992.

Read full story

Jubeldoktorn Per Tiselius

Per Tiselius med brunnens standar till höger i bild, Magnus Bergel till vänster. Bild av Leif Johansson (CC BY).

Brunnsvännen Per Tiselius hundra sidor långa doktorsavhandling från 1969, som delvis baseras på studier om reumatism från Sätra Brunn, har en självklar plats i Brunnsmuseets digitala arkiv och omslagsbilden har funnits utställd i litteraturrummet av vår sommarutställning i flera år.

Nyligen utsågs Per Tiselius till jubeldoktor vid Uppsala universitets medicinska fakultet, och för detta har han uppmärksammats med ett reportage i tidningen Mitti Stockholm, ”Läkare i 50 år - nu är Per jubeldoktor”.

Läs reportaget

Fira kulturarvet med Brunnsmuseet Sätra Brunn!

Snart är det dags för Kulturarvsdagen! Den 8-10 september bjuder Brunnsmuseet in till en hel helg med festligheter, med extra utställningar, extra öppethållande, fotovandring med mera! Mer av allt som gör kulturarvet mer levande på brunnen. Programmet finns publicerat på Riksantikvarieämbetets webbplats. Vi ses i början av september!

Läs programmet

Badtvålar inuti Brunnsmuseet. Foto av Ewa Lundin (CC BY).

Vill du nominera oss till årets arbetslivsmuseum?

Sista chansen! Vilket arbetslivsmuseum tycker du bör få utmärkelsen “Årets arbetslivsmuseum” år 2024? Vi hoppas förstås att du vill att det blir Brunnsmuseet! Men för att ett arbetslivsmuseum ska ha en chans att få utmärkelsen måste det först bli nominerat. Läs mer om utmärkelsen och nominera ett arbetslivsmuseum på Arbetets museums webbplats. Din nominering måste vara Arbetets museum tillhanda senast 31 augusti 2023.

Nomineringsformulär

***

Nästa nyhetsbrev planeras att skickas ut 1 september!

Share this post

Werenskiold och Sätra Brunn (#37)

brunnsmuseet.substack.com
Share
Previous
Next
Comments
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Brunnsmuseet Sätra Brunn (CC BY-SA)
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing