Stärk ditt lokala brunnsmuseum! (#32)
Det är bråda dagar för Brunnsmuseets medarbetare. Det pågår mycket arbete kring planering och utveckling av vår verksamhet samt kommande projekt med fokus på 2023 såväl som 2024. En av de saker vi arbetar med är att bli mer öppna med vad vi håller på med och hur du som följare kan vara med och bidra. Du kan vara med och stärka ditt lokala brunnsmuseum!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Save the date!
Invigningen av Brunnsmuseets sommarutställning i Henschens badhus och årsmötet i Sätra brunns vänförening äger rum på Sätra Brunn söndagen den 21 maj 2023. Vi kommer då även lansera de resterande kapitlen i antologin Sätra brunn 300 år. Det blir första gången som e-boken kommer finnas i en fullständig, komplett version, dessutom utökad med ytterligare förord till nyutgåvan. Om du vill vara med på årsmötet så gör du det genom att bli medlem via vänföreningens hemsida och sedan anmäla ditt deltagande (mer info kommer).
Vad skulle du vilja se i våra kommande utställning? Chatta med oss!
Ny chans till offentligt arbetsmöte
I vårt förra nyhetsbrev berättade vi om att vi för första gången bjöd in till ett öppet arbetsmöte där du som besökare och följare har chans att få en inblick i museets arbete. Nu kommer en ny möjlighet. Den 5 april kl. 18-19, även denna gång kör vi mötet digitalt via Google Meet.
Vid detta tillfälle gästas vi dessutom av Maria Engelfeldt, Distriktschef i Folkuniversitetet berättar om organisationen och deras arbete med Folkbildningen nationellt och regionalt.
Var med på möte tillsammans med Maria Engelfeldt den 5 april!
Folkuniversitetet – kursverksamheten vid Uppsala universitet och Brunnsmuseet har haft etablerat samarbete sedan februari 2019.
Använd Google Meet eller anslut via telefonsamtal: +46 8 505 450 24, pinkod: 403 850 524#
Organisationsutveckling är U och O
Inom arbetsgruppen för Brunnsmuseet pågår just nu ett arbete med organisationsutveckling. Den 29 mars höll Brunnsmuseet årsmöte under vilket Leif Johansson valdes till föreningens ordförande och Tohbbe Lindblom fick förnyat förtroende som kassör. Den 30 mars representerade de museet som utsända till Sjöhistoriska museet i Stockholm för att delta på kursen ”Stärk engagemanget!”.
Kursen handlade om att hitta sätt att stärka föreningen idag och säkra dess framtid. Kursen ger verktyg för att locka fler engagerade personer, stärka det ideella arbete som redan finns och fördela uppgifter och ansvar inom föreningen. Kursen arrangerades i samarbete mellan ArbetSam, Arbetets museum, Sjöhistoriska museet och Volontärbyrån.
Leif och Tohbbe har varit på Sjöhistoriska museet och medverkat i kursen "Stärk engagemanget!".
Nu söker vi brunnskonstens berättelser
Du som har följt Brunnsmuseets arbete under en tid har förmodligen märkt att vi haft som tradition med en konstmånad på våra sociala medier under december. Till december detta år planerar vi något alldeles särskilt på temat konstverk och Sätra Brunn. Nu söker vi dina berättelser om brunnskonsten! Har du något att berätta om konstnärer – professionella eller amatörer – som målat motiv av Sätra Brunn? Eller har du något att berätta om sysselsättningsterapin med de så kallade patienttavlorna?
“Kallöversköljning” ur illutrerat fotoalbum 1916. Signerad av M.E., som verkar ha varit brunnsgäst under den sommaren. Måhända hen som utsattes för den fasansfulla behandlingen?
Vad kan AI berätta om Sätra Brunn?
Illustration av AI, skapad av AI (DALL-E 2). Public domain.
Det pratas just nu mycket om AI (artificiell intelligens). Museets omvärldsbevakare Tohbbe Lindblom testade vad denna artificiella intelligens kan berätta om Sätra Brunn. Svaret från AI var av varierad kvalitet med flera faktafel som kommenteras i fotnoterna. Att komma ihåg är att AI inte är en varelse/företeelse med någon egentlig intelligens, det är bara ett verktyg (program) som samlar ihop och presenterar befintlig data. För detta använder sig AI av algoritmer. Det går att påverka hur och vad AI presenterar, men det få bli en annan historia (kanske i vårt andra nyhetsbrev “På djupet”?). Svaret som vi fick visar att behovet av att ersätta museer med AI kanske inte riktigt är här än… Följande var AI:n svar på frågan “Vad vet du Sätra Brunn?”;
Sätra Brunn är en av Sveriges mest kända surbrunnar och en populär hälsokälla och turistattraktion.
Brunnen ligger i byn Sätra i Västmanland, cirka 20 kilometer norr om Eskilstuna.1
Sätra Brunn har en lång historia och har varit en populär hälsokälla sedan 1700-talet.
Vattnet är rikt på mineraler och har höga halter av järn och koldioxid, vilket sägs ha positiva effekter på hälsan.
Brunnen har också en lång tradition av att erbjuda olika behandlingar och spa-upplevelser för att förbättra hälsan.
Sätra Brunn har också varit en populär mötesplats för konstnärer, författare och andra kulturpersonligheter.
Många berömda personer har besökt brunnen genom åren, och en av de mest kända är författaren Selma Lagerlöf,
som tillbringade många somrar på Sätra Brunn och skrev flera av sina böcker där.2
Idag är Sätra Brunn en modern hälsokälla med en rad olika behandlingar och spa-upplevelser.
Här kan man njuta av avkopplande spabehandlingar, simma i en utomhuspool3 eller ta promenader i den vackra omgivningen.
Sätra Brunn har också en restaurang som serverar näringsrik mat med lokala råvaror.
***4
Detta är förstås helt felaktigt, om något så ligger Sätra Brunn cirka 20 kilometer norr om Skultuna, medan avståndet till Eskilstuna är snarare cirka 70 kilometer (närmaste bilväg).
Detta är också felaktigt. Selma Lagerlöf var inte återkommande gäst på Sätra Brunn. Här har AI:n gjort en förväxling med kurortsstaden Strömstad i norra Bohuslän. Det saknas belägg för att Lagerlöf överhuvudtaget besökt Sätra Brunn. Sätra Brunn är heller inte allmänt känt för att ha besökts av särskilt många berömda personer i jämförelse med andra kurorter, men det är förstås en tolkningsfråga om vem som anses känd och vad som anses som många.
Detta tordes också handla om en förväxling. Sätra Brunn har ingen utomhuspool, om nu inte AI:n betraktar Björnströms damm bakom Brunnshuset som en pool eftersom den tekniskt sett är avsedd att innehålla vatten. Fylld med vatten är den dock inte djupare än drygt en halvmeter.
De tre punkterna är, liksom Dagens Nyheters “Punkt.” vårt sätt att säga att detta var allt för detta nyhetsbrev. Nästa nyhetsbrev skickas ut 1 maj 2023.