Barndom på Sätra brunn (#26)
I denna månads nyhetsbrev berättar vi om ett kärt återbesök, om vårt fortsatta arbete med e-böcker och avslutningsvis om en uppmärksammad spökvandring på brunnen. Håll tillgodo!
Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Barndom på Sätra brunn
Den 24 september hade vi öppet för sista gången för året i Henschens badhus. Under denna sista öppethållande-dag så hade vi ett kärt återseende av Anna Fabricius med make. Till vårt nyhetsbrev så berättar Anna själv om besöket.
Anna Fabricius och maken Hans Myllyvainio visades runt av Brunnsmuseets Tohbbe Lindblom. Vid ingången till huset Eks. Foto: Maria Lindblom (CC BY-SA).
En vacker lördag i september åkte jag tillsammans med min man till brunnen.
Jag hade tidigare tagit kontakt med Mats Hellström och frågat om jag kunde få gå in i de hus jag bott i som barn och nu var vi här!
Min barndoms Sätra brunn, där jag tillbringat varje sommar sedan jag föddes 1961. (Som ung vuxen kom jag tillbaka och arbetade under flera somrar). Mamma (Ann-Marie Hansen) blev i slutet av 1950-talet anställd som sjuksköterska och om hennes långa tid på brunnen går att läsa i boken ”Sätra brunn 300 år”.
Vi blev välkomnade av Tohbbe, Maria och Leif och besökte först museet i ett av badhusen. Det var fantastiskt att se brunnens olika verksamheter under ett och samma tak! Det första jag såg var den gröna frigolitkulan över ett skrivbord tillhörande Doktor Grön. (Förklaringen till kulan och dess betydelse finns i mammas del av boken).
Tohbbe och Maria följde med oss och vi gick in på Läkarstugan och övervåningen som var vår bostad de första somrarna på brunnen och därefter till Eks dit vi flyttade flera år senare. Det kändes fantastiskt att få gå in i de rummen igen så långt senare. Tack Tohbbe och Maria <3
Anna, Hans och Tohbbe samtalar och skrattar. I bakgrunden syns huset Bergabo. Foto: Maria Lindblom (CC BY-SA).
Jag och min man fortsatte sedan att promenera runt. Det var fint och lite vemodigt att få se och uppleva brunnsområdet igen. Vart vi än gick och vart jag än placerade blicken så fanns det minnen, hemliga stigar och smultronställen. Till många minnen finns en doft förknippad.
Doften av gröt från matsalen när jag gick ner till brunnsgården för att äta frukost.
Doften av fukt i badhuset där vi badade i de stora träbadkaren på kvällen.
Doften av terpentin och oljefärg i måleriet på Terapin.
Doften i trappan upp till övre Läkarstugan.
Doften nere i logen under scenen på Salongen
Doften av björk i kyrkan och kring midsommarstången
Jag är så glad för att jag fick den här möjligheten att komma tillbaka och minnas.
Det märks tydligt hur alla ni som arbetar med Sätra brunn älskar platsen och det är en fin känsla jag tar med mig hem.
Återigen Stort Tack!
Anna Fabricius
E-böckerna blir fler – och bättre
Omslagskollage över Brunnsmuseets digitaliserade e-böcker.
Under september har Brunnsmuseet gjort flera stora lanseringar och uppdateringar av våra digitaliserade e-böcker.
I vårt extra nyhetsbrev (#25) i samband med Kulturarvsdagen den 9 september kunde vi berätta om att vi lanserat första versionen av antologin Sätra brunn 300 år och av projektet Ove Hidemark. Under de tre veckor som passerat sedan dess så har vi släppt en uppdaterad och förbättrad version av 300-årsboken. Därtill har vi lanserat ännu fler skrifter av och med brunnsarkitekten Ove Hidemark.
Samtidigt ser vi över användningen av lämpliga e-bokformat, distributionsplattformar och presentation av alla våra e-böcker på deras respektive webbsidor. Ett exempel på detta är att Sätra brunns historia: sammanställd av Dagny Larsson numera finns att ladda ned från Apple Books Store.
Utvecklingen av e-böcker sker i viss utsträckning tillsammans med andra. Inte minst Anna Fabricius, vars brunnsbesök du kunnat läsa om redan i detta nyhetsbrev, har varit starkt bidragande till att sammanlagt fem kapitel kunnat publiceras i vår e-boksversion av Sätra brunn 300 år. Förutom hennes eget och mamma Ann-Marie Hansens kapitel så har Anna även hjälpt till att få fram kontaktuppgifter till efterlevande till makarna Karin och Sten-Gunnar Hellström och Jan Agertz, vars anhöriga gett sitt medgivande till publicering.
På vår GLAM-projektsida så har vi sammanställt samtliga nedladdningar av både e-böcker och enskilda kapitel.
En av dem som vi hittills inte lyckats få kontakt med är Mona Sadek, som enligt uppgifterna i hennes kapitel åtminstone varit bosatt i Egypten. Har du uppgifter som kan hjälpa oss att komma i kontakt med Mona så hör av dig till oss!
YouTubers går “spökjakt” på Sätra Brunn
Den 31 oktober är det dags för halloween, en högtid för alla som vill uppmärksamma kopplingen mellan de levande och de döda. En fråga som vi har fått till Brunnsmuseet är om vi kommer erbjuda någon spökvandring på brunnsområdet?
Svaret är nej. Dels så har vi en överenskommelse med verksamheten på Sätra Brunn om att Brunnsmuseet erbjuder visningar av våra egna utställningar och omgivande byggnader, såsom Maskinhuset. Dels så finns det andra aktörer som har ett större intresse och större lämplighet för att genomföra denna typ av vandringar. Det är knepigt ifall en minnesinstitution som gör anspråk på att berätta vad som är sant och vad som kan beläggas i källmaterial skulle börja gå över till aktiviteter som blandar sanning med sägner, spekulation och sådant som inte går att betrakta som sanning. Detta även om det kan finnas ett stort underhållningsvärde.
Däremot finns det andra aktörer som kompletterar och erbjuder denna typ av aktiviteter. Ett sådant exempel som vi berättat om tidigare i vårt nyhetsbrev är Det okända från Sätra Brunn. Nu finns det ett nytt exempel där YouTube-kanalen LaxTon Ghost Sweden med 116.000 prenumeranter på YouTube har gjort en spökvandring på Sätra Brunn, vilket renderat i ett avsnitt på hela 1 timme och 44 minuter. Det är fyra män som fått tillgång till huvudnyckel som utrustade med filmkamera och olika tekniska apparater går in i de olika husen, däribland Lasarettet, brunnskyrkan, Björnbo, Bergabo och Nybygget.
Under den första månaden som klippet har legat uppe så har det fått 87.000 visningar. Det är 23 gånger fler visningar än vad Brunnsmuseets YouTube-kanal har fått sedan vi startade den för fem år sedan. Ibland har onekligen underhållningsvärdet en enorm genomslagskraft!
För den som är mer bekant med Sätra Brunn kan notera att det finns vissa felaktiga uppgifter i avsnittet, obeaktat den ockulta biten. Bland annat nämns att samtliga brunnens byggnader skulle vara hitflyttade från andra platser, vilket inte är sant. Det finns förvisso byggnader som har flyttats hit från att tidigare ha varit uppförda på andra platser utanför brunnen, men det berör endast en mindre del av byggnadsbeståndet. Exempelvis har Hertigens paviljong flyttats hit från Salbohed. Ungefär hälften av brunnens byggnadsbestånd uppfördes på brunnens mark av privata gäster och löstes så småningom in av brunnsförvaltningen. Det är anledningen till varför brunnsområdet blivit så omfattande i antal hus. Det är dock inget som förändrar underhållningsvärdet så det är förklarligt varför brunnens historia får en mer överskådlig historieskrivning.
Du kan se avsnittet här:
***
Det var allt vi hade att bjuda på för detta nyhetsbrev. Nästa brev skickas ut den 1 november.