Mellantorpet har öppnat! (#9)
Sommaren är på ingång och äntligen så tillåter pandemiläget något lättade restriktioner och förhoppningsvis en trygg och stabil återgång till det normala. Pandemin har orsakat ett enormt lidande, och orsakar fortfarande problem runt om i världen och så även på brunnen. Sätra Brunn, som normalt har Västmanlands största midsommarfirande med besökare i tusental, kommer tyvärr för andra året i rad tvingas ställa in de arrangerade festligheterna.
Besökare framför Brunnsmuseets utställning i Mellantorpet. Bild: Gustav Lundin. Denna bild är inte för återanvändning.
Men det finns också ljuspunkter i tillvaron. Café Broarne öppnade förra vecka i ny regi av Fiket i Färnebo och Brunnsmuseet öppnade samma dag vår lilla utställning i Mellantorpet. Jag hade själv den stora glädjen att träffa Cajsa och Martin från Sala som passade på att besöka utställningen under sin spavistelse på brunnen. De berättade att besöket bjöd på avkoppling men även en hel del inspiration för deras eget gamla hus.
Trots pandemin eller på grund av, så finns det gott om anledningar att besöka Sätra Brunn i sommar. Vi har sammanställt en del av dessa i en karta på Stigen, som du kan läsa mer om här nedan. Jag kan särskilt rekommendera en tur i Sätra Brunns motionsspår. Har du lite tur så kanske du hittar någon Skraggis, som är ett gäng målade stenfigurer som bor på stubbar och mossa i skogen. Mamman till dessa berättar mer i detta nyhetsbrev. Vi ger även en uppdatering om de böcker vi har digitaliserat, eftersöker personliga berättelser samt avslutningsvis en utblick med Sätra Brunn i gamla svenska dagstidningar. Håll tillgodo!
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev.
Historien bakom “Skraggisarna”
En av många små stenfigurer, “Skraggisar”. Bild av Gustav Lundin, CC BY.
Kanske har du sett dem med egna ögon när du gått i Sätra Brunns elljusspår, kanske har du hört talas om dem från någon annan. De målade stenfigurerna, “Skraggisarna”, har lockat till både skratt och nyfikenhet, vem är det som ligger bakom dessa figurer?
Vi har samtalat med Petra Strandberg, som förutom att vara mamma till 8 barn även är mamma till “Skraggisarna”. Hur kom det sig att du kom på idén till “Skraggisarna”?
Petra Strandberg, © privat.
Petra: – När jag hörde om att en familj i Dingtuna lagt ut målade stenar runt spåret där tänkte jag att det kunde vara ett sätt att aktivera stora och små på ett roligt sätt på hemmaplan. De kallas “Skraggisar” efter Samuel Skragge (kurorten Sätra Brunns grundare, reds anm).
– Jag har alltid älskat sagor och är matad sedan barnsben med att det finns små figurer i skog och mark. Både min mormor och min mamma visade ställen där det bodde troll, där älvor höll till och där småtomtar fanns. Jag har fört det vidare till mina barn och barnbarn, en slags barnatro där man ser om man vill se. Sen älskar jag att skapa. Allt från akvareller, till återbruk till att måla stenar. Har också en saga som jag skriver och illustrerar som handlar om ett troll.
Redaktören: När jag såg dessa så tänkte jag direkt på Sätra Brunns förskola (som sedan 2017 ligger på brunnsområdet)?
– Jag jobbar på Sätrabrunns förskola och vi använder oss av ”Skraggisarna” på våra promenader. Barnen älskar dom. Barnen på förskolan har så klart blivit inspirerade och har målat egna stenar som dom får ta hem. Och när vi är i spåret letar dom efter sina bokstäver under Skraggisarna och ger dom mycket kärlek. Men jag som gjort dom på fritiden.
Hur är det att arbeta med stenfigurer?
– Sten är ett tacksamt material och billigt (har fått tillåtelse att hämta sten), däremot är bra färg dyrt så ibland tar jag ”sämre” färg men då tappar Skraggisarna färgen efter ett tag.
Dessa “Skraggisar” har framkallat glädje hos både stora och små, vad vill du förmedla med detta?
– Jag älskar att skapa, tycker om att glädja andra så det blev en bra kombination.
Stigen – din guide till hemestern på Sätra Brunn
Skärmdump från Brunnsmuseets karta på Stigen.
Lagom till den stundande sommaren på Sätra Brunn så har vi uppdaterat vår karta med vad som finns att göra på Sätra Brunn i sommar. Redan förra sommaren publicerade vi en första version av kartan och nu är kartan uppdaterad och utökad med fler bilder och texter.
Du kan navigera i kartan på webben eller i appen Stigen som finns att ladda ned från App Store för iPhone och iPad.
Ett författarskap i historien – uppdatering om våra e-böcker
Brunnsmuseet har gjort en större uppdatering av vår webbplats för kulturarvsprojekt. Den största nyheten är att de e-böcker som Brunnsmuseet digitaliserat nu lyfts fram och blir lättare att hitta på webbplatsen. Det finns även en del nytt material att hämta för den intresserade.
Kollage med titelomslagen för de fyra brunnsmonografier som Brunnsmuseet har digitaliserat, varav tre är publicerade.
Ett författarskap i historien är en samling webbsidor som kombinerar ett utförligt författarporträtt, men även en bokpresentation, hur boken kommit till och vad som sagts om boken. Vi har idag tre litterära digitaliseringsprojekt med olika författare, och varje författare har fått en egen sida som lyfter fram både upphovspersonen och litteraturen. Vi önskar ge en kort uppdatering med status i dessa olika delprojekt,
Dagny Larsson – arbetet går framåt med att skapa fullständiga e-boksversioner av boken Sätra Brunns historia, utöver den inskannade pdf som publicerades 15 februari i år. I dagsläget finns förhandsversioner publicerade av e-bokformaten för sida 1-10, men med de fullständiga versionerna kommer naturligtvis innehålla samtliga 97 sidor som finns i originalupplagan. Tidsmässigt är projektet i fas, men en hel del arbete återstår inför Dagny Larssons postuma 100-årsdag den 15 februari 2022.
Petrus Tersmeden – arbetet med Sätra Brunns krönika 1700-1915 har i stort sett varit vilande sedan den 29 mars 2019, dagen då Petrus Tersmeden skulle ha fyllt 170 år och som vi gjorde den fullständiga e-boken tillgänglig på Apple Books Store samt Internet Archive. Vi kommer under nästa år verka för att göra e-boken tillgänglig på ännu fler plattformar, samt att tillgängliggöra flera av de bilagor som finns i originalboken men som inte tagits med i e-boksversionen.
Ruth Rosenius-Högman – arbetet består av författarens två böcker om Sätra Brunn. Den första boken, Uppgifter om Sätra Brunn, är helt färdig och finns nu publicerad även med bildmaterial. Den andra boken, Sätra Brunn genom tiderna, har försenats på grund av restriktionerna kopplade till Covid-19. För att inhämta nödvändigt bildmaterial till denna bok så behöver vi besöka Stiftsbiblioteket i Västerås, som har arkiverat stora delar av Ruth Rosenius-Högmans arbete. Nu när restriktionerna lättar så kommer vi förhoppningsvis kunna besöka arkivet och göra färdigt boken. Vi planerar även en digital boklansering av båda böckerna i samband med Kulturarvsdagen 10-12 september 2021.
Som vi berättade om vi vårt förra nyhetsbrev, så planerar Brunnsmuseet även att framöver arrangera en eller flera digitala studiecirklar med utgångspunkt från de böcker vi har digitaliserat.
Anmäl ditt intresse här nedan! Den är inte bindande.
Efterlyses: personliga berättelser
Brunnsmuseet vill ha din egen berättelse om minnen och händelser från Sätra Brunn.
Har du jobbat på brunnen, har du varit gäst eller patient, mött kärleken, eller tagit dina första steg här?
Har farmor eller mormor vistats här, vad har dom i så fall berättat?
Har du behandlats för någon sjukdom, blev det bättre eller gjorde det ingen skillnad?
Vill du efterlysa någon eller något och i så fall varför?
Brunnsmuseet får mottaga olika former av gåvor. Under april/maj har vi fått en större summa pengar vilket vi så klart är mycket tacksamma för. Att driva en ideell verksamhet innebär alltid behov av betalningsmedel. Vi har också mottagit en tavla som en son till en tidigare anställd funnit när hemmet städades ur efter en avliden. Vi fick frågan om vi visste något om konstnären och en av museets medarbetare kunde berätta att den var målad av Inger S som vistades på Sätra Brunn i mitten av 1970-talet. Denna tavla kommer ev. att visas under vår konstmånad i december på sociala medier. Vi har också erbjudits att låna och scanna ett vykort. Detta kort skrev personens morfar när han vistades på brunnen till henne.
Gåvor i stort och mindre stort med andra ord. Men, vi söker också berättelser, historier, personliga minnen som du har eller som någon anhörig eller bekant kan eller har berättat.
Vill du dela med dig? Skriv ner din berättelse och maila till mats@brunnsmuseet.se eller skicka till Brunnsmuseet, Urban Hjärnes väg 5, 73395 Sala.
Brunnsmuseet förbehåller sig rätten att publicera din berättelse i något sammanhang. Vill du att vi anonymiserar den så är det givetvis okej. Det viktiga är berättelsen om brunnen. Hur var det att vistas här, jobba här eller andra ”jag kommer ihåg”-skäl?
Sätra Brunn i gamla svenska dagstidningar
Omvärldsbevakaren Tohbbe har varit ute och bevakat. Nu har han varit på Kungliga Biblioteket och botaniserat i deras digitala arkiv gällande dagstidningar. Bland annat hittade han den här intressanta annonsen.
Annons hämtad ur Göteborgs Aftonblad 24 april 1897
Vill du också botanisera så varsågod! Klicka på den här länken till databasen Svenska dagstidningar och du kommer till en sida som visar sökträffar på ‘sätra brunn’ och enbart fritt material, det gav sammanlagt 9254 träffar. Ha så roligt!
***
Det var allt för detta nyhetsbrev. Vi planerar att skicka ut vårt tionde nyhetsbrev den 1 juli.