Nu börjar utvecklingshalvåret! (#61)
Jubileumsutställningen är nedplockad och arkiverad inför den kommande vintern. Nu påbörjas ett nytt spännande halvår i Brunnsmuseets årshjul. Oktober innebär för Brunnsmuseet en växling från öppethållande till utvecklingsarbete. Det är under vinterhalvåret som vi planerar och förbereder kommande sommaraktiviteter. Vi har ännu ett spännande år framför oss med Sätra Brunns 325-årsjubileum som kurort sedan år 1700. För dig som följer nyhetsbrevet kommer du kunna följa detta arbete.
Först ska vi dock påminnas om den fantastiska sommaren som vi lämnar bakom oss och jubileumsutställningen för Brunnsmuseets 10-årsjubileum. Håll tillgodo!
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Kulturarvsdagen avslutade sommaren
Den 6-8 september hölls avslutningshelg för sommarens jubileumsutställning under den nationella Kulturarvsdagen. Det var några soliga dagar som bjöd in till en helg fylld med kulturarv, med visning av vår jubileumsutställning med 1700-talsrummet, konstutställning med patienttavlor och visning av Maskinhuset.
Arbetsgruppen för Brunnsmuseet med Leif, Tohbbe, Gustav och Åsa tackar för den här sommarsäsongen!
Läkarrummet i Brunnsmuseets jubileumsutställning. Foto av Gustav Fröjdlund (CC BY).
Flygfoto över Sätra Brunns kyrka i Flemingsparken, fotograferad med kameraförsedd drönare under Kulturarvsdagen. Foto av Leif Johansson (CC BY).
Återupplev BOKSLÄPP 2024
Under 1700-talsdagarna gjorde även ett BOKSLÄPP från Duplantis dåvarande världsrekord-höjd 6,25 meter (Vi utvärderar nu ifall vi ska göra ett nytt BOKSLÄPP från Mondos nya världsrekord 6,26 meter, men vi befarar att Mondo kommer höja världsrekordet snabbare än vi förmår producera nya versioner av våra e-böcker…).
Nu har vi gjort en video tillgänglig med årets BOKSLÄPP från två olika perspektiv samt ett inledningsanförande av Tohbbe Lindblom. Videon finns att se på vår YouTube-kanal och via spelaren här ovanför.
På besök hos biskopen
Treenighetstavlan som under många år hängt i Brunnshuset på Sätra Brunn men som numera ägs gemensamt av Svenska kyrkan, Västmanlands Kulturmiljöförening och Sätra Brunns vänförening var uppställd i Biskopsgården. Bild av Åsa Nilsson (CC BY).
Torsdagen den 12 september var Åsa och Tohbbe från Brunnsmuseet på besök hos biskop Mikael Mogren i Biskopsgården, Västerås. Brunnsmuseet var inbjudna som medlem i Västmanlands Kulturmiljöförening.
Under besöket överräcktes textkompendier till biskopen och kulturmiljöföreningens ordförande Lars Gren. Textkompendierna är producerade av Brunnsmuseet och avser olika utdrag ur brunnslitteraturen: Biskop Kalsenius och Sätra Brunn (pdf) och Doktor Skragge och Sätra Brunn (pdf) är båda utdrag ur boken Sätra Brunn genom tiderna, samt även kompendiet med Sätra Brunns donationsbrev i originalskrift och moderniserad svenska (pdf) som tagits fram till vår utställningsdel om 1700-talet.
Detta händer i oktober
Oktober innebär för Brunnsmuseet en växling från öppethållande till utvecklingsarbete. Samtliga medlemmar i arbetsgruppen fått ett varsitt åtgärdsbehov att arbeta med under hösten, men det blir även tid för kompetensutveckling och nya filmprojekt. Tohbbe deltar på konferensen Digikult 2024. Gustav och Leif planerar inspelning av källvandring, för publicering i slutet av månaden.
För dig som ändå vill besöka Brunnsmuseet så har vår lilla utställning i Mellantorpet fortsatt öppet tisdag-söndag kl. 10-17 under hela oktober.
Museihelgen Älskade museer
Den 26-27 oktober är det återigen dags för den nationella museihelgen Älskade museer, som arrangeras av riksorganisationen Sveriges museer sedan 2021. Det är en helg som för alla skolbarn inleder höstlovet vecka 44, eller läslovet som det formellt kallas.
Brunnsmuseet besöker
Besök på Medicinhistoriska museet i Uppsala under Kulturnatten 14 september 2024
Kulturnatten i Uppsala var en magisk upplevelse, och vårt besök på Medicinhistoriska museet var en av höjdpunkterna. Museet bjuder på en fascinerande resa genom medicinens historia, med särskilda utställningsdelar om svenska medicinska pionjärer och deras banbrytande arbete.
Det finns flera tangeringspunkter med den medicinska utvecklingen på Sätra Brunn, både utifrån samhällets generella utveckling och specifikt med kopplingen till Uppsala universitet och det ledande arbete som pågick här. Inte minst många referenser till fyrsaftsläran, som var den ledande uppfattningen om hälsa fram till 1800-talet.
Ett besök på Medicinhistoriska museet erbjuder en rundtur i museets samlingar, som i stora delar är utställda i montrar runtom i museet. I montrarna går det att se allt från gamla kirurgiska instrument till historiska medicinska texter.
Genom att Brunnsmuseet besöker andra museer så utökas vår kompetens vad gäller utställningsarbete och utformning, men det är också ett bra tillfälle att samla in nya perspektiv kring den medicinhistoriska utvecklingen och omsätta denna kunskap på nya sätt i våra egna utställningar.
Tack Medicinhistoriska för besöket!
***
Det var allt för oktobers nyhetsbrev. Nästa utskick med utgåva 62 görs den 1 november 2024.