Fira Kulturarvsdagen med Brunnsmuseet! (#60)
Den första helgen i september är det äntligen dags för den nationella Kulturarvsdagen! Brunnsmuseet bjuder in fredag, lördag och söndag den 6-8 september med extraöppet i Henschens badhus (med vår alldeles nya utställningsdel om 1700-talet), konstutställning med patienttavlor i Fribergers badhus och visning av Maskinhuset mellan kl. 11-15. Det är sista helgen som Brunnsmuseet håller öppet.
På lördagen bjuds även in till en rundvisning bland Brunnsmuseets historiska kartor i Henschens badhus med en inblick i arbetet med kartlagda kulturmiljöer och de unika historiska kartor som finns bevarade, kl. 11:15–11:45 och därefter en fotovandring (fotografering) på brunnsområdet kl. 12-15. Fotovandringen görs inom ramen för fototävlingen Wiki Loves Monuments. Samling sker i Henschens badhus och ingen föranmälan krävs.
1700-talsdagar avklarade
Den 14-18 augusti arrangerades 1700-talsdagar på Sätra Brunn. Under lördagen den 17 augusti så premiärvisade Brunnsmuseet vår nya utställningsdel om 1700-talet och Brunnsmuseet hade rekordmånga besökare på premiärvisningen, och det var roligt att se det stora intresset bland alla er som besökte oss under dagen!
Duon Birgitta och Hans Wilhelm från duon Barokoko fanns på plats under 1700-talsdagarna som artister och deltagare på lajvet. Läs mer på deras hemsida. Foto: Gustav Fröjdlund.
Bland gästerna under lördagen fanns trubadurduon Barokoko, som på söndagskvällen avslutade dagarna med 1700-talsvisor och som på lördagen deltog i lajvet som arrangerades av LajvVerkstan.
Sätra Brunn genom tiderna
Under 1700-talsdagarna gjorde även ett BOKSLÄPP från Duplantis dåvarande världsrekord-höjd 6,25 meter (Vi utvärderar nu ifall vi ska göra ett nytt BOKSLÄPP från Mondos nya världsrekord 6,26 meter, men vi befarar att Mondo kommer höja världsrekordet snabbare än vi förmår producera nya versioner av våra e-böcker…).
BOKSLÄPPET var en ny version och en helt ny sidnumrerad utgåva av Sätra Brunn genom tiderna. Du kan ladda ned allt från bokens webbsida.
Den rekonstruerade utgåvan är helt ny, och publiceras både i helhet och kapitelindelad.
Den omflödesbara utgåvan har förbättrad inplacering av bilder mellan stycken, förbättrad beskärning av bilder, förbättrad uppmärkning av kapitel- och underrubriker och mindre korrigeringar av felaktig korrektur.
Den inskannade utgåvan har rättningar när det gäller felaktiga sidmarginaler på enstaka sidor.
Så sent som i januari 2024 företog Brunnsmuseet en undersökning i det arkiv som kvarlämnats i Uppsala universitets förvaltade brunnsarkiv, och fann där flera intressanta detaljer kring arbetet. Båda Ruth Rosenius-Högmans skrifter om Sätra Brunn var beställda av brunnsledningen.
Rehabveckorna avklarade för året
Hälsoveckor för dig med reumatisk sjukdom möjliggörs av fonderade medel från dels makarna Kalsenius och Le Moines över 275 år gamla stiftelse (från åren 1747/48), dels Sally och Laila Kjeldéus 40 år gamla minnesstiftelse (från år 1983). Urkunderna finns att läsa via länkarna här nedan:
Dessa fonderade medel har tidigare inte kunnat användas sedan Uppsala universitet inte längre äger Sätra Brunn, men för några år sedan tog Sätra Brunns vänförening initiativ till permutation, alltså ändrade föreskrifter för donerade medel som tidigare inte kunnat betalas ut. Permutationen har involverat Kammarkollegiet och Uppsala universitets konsistorium (styrelse; högsta beslutande organ) och beslutades 2021. Den första rehabveckan hölls i augusti 2022 och därefter har det varit två gånger per sommar både 2023 och 2024. Veckorna finansieras delvis genom subventionerade deltagaravgifter och genom donationsmedlen.
Utvärderingarna efter de genomförda veckorna visar att tidigare deltagare varit mycket nöjda och inför 2024 så inkom drygt 100 intresseanmälningar - långt fler än de 14 platser per vecka som är målbilden för att fylla veckorna.
De personer som arbetar med rehabveckorna från vänföreningen är medicine doktor Elisabeth Schell, läkaren Magnus Bergel och arbetsterapeuten Åsa Nilsson; vilka även är vice ordförande, sekreterare och ledamot i vänföreningens styrelse. Åsa är också involverad i Brunnsmuseets arbetsgrupp och Elisabeth är delaktig att bemanna Brunnsmuseets sommarutställning. Trion arbetar ideellt med rehabveckorna och är inte på något sätt anställda eller anlitade av Sätra Brunn.
Så hur blir fortsättningen för rehabveckorna? De donationsmedlen som stått till förfogande är inte oändliga, och med den användning som varit tidigare så räcker medlen för ytterligare en rehabvecka. För att kunna fortsätta därefter krävs ny någon form av ny finansiering. Brunnsmuseets nyhetsbrev kommer förstås fortsätta bevaka vad som sker i den frågan.
Biskopsgården till försäljning
Sätra Brunns ägare har beslutat att stycka av och försöka sälja byggnadskomplexet Biskopsgården i kurortens östra utkant. Nedan är annonsen till mäklaren Bjurfors.
Vykort över Biskopsgården. 1910-tal. Ur Brunnsmuseets samlingar.
Biskopsgården är med sitt boningshus och två flyglar ett av sammanlagt fem byggnadskomplex på Sätra Brunn som består av tre byggnader (de andra är Mathiesen, Torpen, Broarne och Skogsgården). Här bodde Biskopsparet Andreas Kalsenius och Elisabeth (Lisa) Le Moine, den senare avled 1773 som donerade Sätra Brunn till Uppsala universitet. Innan biskopsparet bodde här landshövdingen Fahlström, varvid byggnaden då kallades Fahlströms.
Nyligen har ägarna till Sätra Brunn även sålt av Anneberg i områdets västra utkant, ett stenkast från Lasarettet. Köpare blev den ekonomiska föreningen Brunnspojkarna idéer & projekt, som tidigare även äger Nylund och hyr ut det som hyreslägenheter. Tanken är att även Anneberg ska tillhandahållas som hyresbostad. För transparens ska även påtalas att Brunnsmuseets medarbetare Tohbbe Lindblom är en av ägarna i Brunnspojkarna.
Vykort med frontmotiv över Anneberg, 1940-tal. Skrivet på baksidan men ej postgånget. Ur Brunnsmuseets samlingar.
Sedan 2020 finns ambitioner att sälja Sätra Brunn i sin helhet, men ännu utan framgång.
400 år sedan Gustavianska donationen
Den 31 augusti år 1624 donerade Gustaf II Adolf 378 gårdar och andra tillgångar till Uppsala universitet, som då var det enda universitetet i Sverige. Donationen genererade stora intäkter, genom att universitetet arrenderade ut dessa akademigårdar till lokala lantbrukare, som fick nyttja marken och tillhörande gård mot att man även betalade arrende. Arrendet betalades normalt i natura, vanligtvis olika sädesslag som ordnats på de arrenderade åkrarna. Fram till 1870-talet så täckte intäkterna från denna stora donation mer än hälften av universitetets utgifter.
Sätra Brunn donerades till Uppsala universitet 1747, och därmed kan sägas att den Gustavianska donationen också haft betydelse för de investeringar på Sätra Brunn som krävt universitets resurser. Detta tordes exempelvis ha varit fallet när universitetets styrelse beslöt att ersätta professor Glas för hans initiativ att riva det närmast fallfärdiga Afzelius badhus och bygga ett nytt badhus i mitten av 1800-talet. Men även om vissa investeringar på brunnen finansierades genom universitets medel, så hade Uppsala även en stor tillgång i Sätra Brunn som kunde nyttjas på olika sätt.
Sätra Brunn har sedan 1700-talets början, förutom de senaste 30 åren, varit ett utpräglat sommarresidens. Förut besöktes kurorten av brunnsgäster endast på sommaren, vanligtvis under perioden maj-september. Under vinterhalvåret så stod husen tomma. Därför kom flera byggnader på Sätra Brunn att användas som sädesmagasin och uppsamlingsplats för de närbelägna akademigårdarna i Uppland och Västmanland.
Universitet lät anställa Sätra Brunns ekonomiskt ansvarige; kamreren, på heltid och året runt. På vintern hade kamreren ansvaret att ta emot och förmedla natura och betalning från traktens akademigårdar. Säden som betalades för arrende såldes vidare och överskottet från verksamheten återlämnades till Uppsala universitet.
En betydande del av spannmålen skickades till Dalarna som hade låg självförsörjningsgrad på sädesslag. Från gruvan i Falun kom koppar, och spannmål kunde skickas med på vägen tillbaka. Infrastrukturen underlättades av att landsvägen mellan Västerås och Falu gruva, omnämnd Stora Faluvägen eller Kopparbergsvägen, går rakt genom brunnsanläggningen och passerar strax intill Brunnshuset.
Denna del baseras på de två artiklarna nedan;
Annica Hulth, “Donationen från Gustaf II Adolf bidrog till universitetets frihet”, uu.se, 2024-08-29.
Ann-Marie Olofsson, “På anrika kurorten lagrade universitet kosingen”, salaallehanda.com, 2018-01-19.
***
Avslutningsvis kan vi även nämna att Sätra Brunn nu avser rekrytera en ny driftstekniker eftersom den nuvarande Jan Stokvik går i pension. Se inlägg på Linkedin.
Det var allt för detta nyhetsbrev. Nästa nyhetsbrev skickas ut den 1 oktober. Väl mött!