En kurort i (kris)tiden (#6)
Den globala pandemin med covid-19 har nu pågått i ett år och det präglar fortfarande stora delar av vårt samhällsliv, arbetsliv och privatliv. Det talas om riskerna med olika virusmutationer och en tredje våg av smittspridning.
Samtidigt är det i kristider viktigare än någonsin att hålla fast vid det som bidrar med värde i livet. Det är därför som vi oförtröttligt fortsätter vårt arbete med att bevara och berätta om kulturarvet Sätra Brunn.
Det historiska perspektivet ger också perspektiv på vår samtid. Jag tänker på att den överlägset mest lästa artikeln på svenskspråkiga Wikipedia under 2020 inte var den om det nya coronaviruset, utan den om Spanska sjukan – den allvarliga pandemi som drabbade världen 1918. Det kommer en dag när vi kommer se tillbaka på denna tid med andra ögon, måhända i en tid när mänskligheten drabbats av ännu en pandemi.
Till Sätra Brunn har människor i alla tider kommit för att bota krämpor och vila upp sig. Jag kan inte låta bli att tänka på den gamla rehabverksamheten på brunnen under senare delen av 1900-talet, och vilken roll den hade kunnat haft för rehabiliteringen av dem som drabbats av långtidscovid. Men även den nuvarande spaverksamheten har förstås något viktigt att erbjuda.
Det kommer en tid när även denna pandemi är över och personal inom hälso- och sjukvården äntligen kan ta en välförtjänt semester. Det kommer en tid när brunnen återigen kan öppna upp för nya och återvändande brunnsgäster. Tills dess – fortsätt håll i, håll ut och håll avstånd.
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev.
Lästips 1: Dagny Larsson
Läsning och även lyssning på böcker har ökat kraftigt under pandemin. Brunnsmuseet vill därför komma med några intressanta lästips.
Den 15 februari 2021 publicerade vi den första utgåvan av Dagny Larssons Sätra Brunns historia, en enkel digital reproduktion av den fysiska förlagan i form av en inskannad pdf. Det är Leif Johansson i arbetsgruppen som gjort arbetet med att skanna in det drygt 100 sidor långa bokhäftet. Du kan läsa mer om Dagny Larsson i vårt nyhetsbrev #5.
Under 2021 arbetar vi vidare med att ta fram ytterligare format för en bättre digital läsupplevelse. Dessa format går att se i förhandsversioner här nedan och väntas publiceras i sin helhet 15 februari 2022.
Ladda ner hela boken som inskannad pdf (rekommenderas)
Ladda ner förhandsversioner (endast sida 1-10) i formaten utskriftsbar pdf och statisk epub.
Notera att dessa direktlänkar endast fungerar tills dess att respektive utgåva ersätts med nya versioner. Om länkarna inte fungerar, vänligen besök webbplatsen nedan för aktuella utgåvor.
Lästips 2: Surbrunnsgåtan
Kerstin Petterssons Surbrunnsgåtan (Bonniers 1971) är en spännande deckare där handlingen utspelar sig på Sätra Brunn. För den som vistats eller jobbat på brunnen känns miljöerna lätt igen även om författaren ändrat namn på ex byggnader. Kalseniusmatsalen blir i boken Biskopsmatsalen (Biskop Kalsenius ägde brunnen på 1700-talet och var den som donerade densamma till Uppsala Universitet). Intendentbostaden Björnbo blir i boken Idebo (humor) och en bit bort från brunnen ligger Murtorpet som istället kallas Snickartorpet.
En stunds läsvärd prosa som kan rekommenderas för dig som gillar detektivromaner.
Copyright, Bonniers 1971. Omslagsbild av Andrea Ydring med tydliga anspelningar på Sätra Brunn, med Brunnshuset och Glas badhus.
Från baksidestexten går det att läsa följande;
Idyllisk som Sorglösa brunn ligger den lilla kurorten med sina hus och anor från 1700-talet. Nu är den en modern och rationell sjukvårdsinrättning med modern och glad och trevlig personal. Dit kommer museikvinnan Kajsa Hoffman i skymningen en fredagskväll i augusti för att äta kräftor i behaglig miljö. Men under natten visar både miljön och delar av personalen kusliga sidor som Kajsa inte anat. Hon och hennes åldriga bil blir invecklad i en olycka som i själva verket var något mycket brutalare och mer avsiktligt. Trivsel, humor och spänning är kännetecknen för Kerstin Petterssons lovande debut i deckarbranschen. Själv är hon som sin hjältinna museitjänsteman ( i Kalmar) men den här historien har hon inte upplevt utan diktat - även om brunnen finns i verkligheten. (Copyright, Bonniers 1971).
Boken kan med lite tur hittas på antikvariat eller olika bibliotek, däremot inte i Sala. Brunnsmuseet har förvärvat enstaka exemplar till våra samlingar och referensbibliotek, men vi har tyvärr inte möjlighet att bedriva utlåningsverksamhet.
Utforska brunnskarta från 1796
Historiska kartor kan betraktas som ett slags konstverk, men det berättar också intressanta detaljer om det förflutna. Dessa detaljer kan dock vara svåra att se, och det behövs en metod för att kunna belysa, framhäva och förklara enskilda detaljer i de historiska kartorna. Med verktyget StoryMap är det möjligt att just lyfta fram enskilda detaljer i stora kartor.
Skärmbild från StoryMap 1796.
Inspirationen för denna användning hämtas från konstmuseerna där så kallade ”second canvas”-applikationer används för att presentera historiska konstverk utifrån sina enskilda beståndsdelar, där varje del finns beskriven för besökaren som själv kan navigera sig fram och välja de detaljer som man finner mest intressanta. Om du är intresserad av second canvas hos konstmuseerna så kan du läsa mer om det på denna länk.
Vi började testa verktyget StoryMap den 23 oktober 2020. Det verktyg som använts, StoryMap for gigapixel images, utvecklas av ett produktionsteam som kallas Knight Lab vid Northwestern University i USA, och släpps som fri programvara (så kallad open source).
Vi känner till att verktyget inte är helt problemfritt och ibland så “hänger sig” kartan när man försöker växla mellan olika sidor. Om du stöter på problem kan du testa att ladda om sidan i din webbläsare.
En inblick i “Alla tiders brunnslif!”
Trots rådande restriktioner och en minst sagt osäker framtid så fortsätter vi att arbeta för en utställning i Henschens badhus under sommaren 2021. Vi hoppas förstås att kunna öppna detta år, särskilt som vi tvingades ställa in vår sommarutställning 2020.
I dessa ovissa tider vill vi ändå bjuda på ett litet smakprov från vår kommande utställning “Alla tiders brunnslif!”. I denna utställning vill vi vidga våra perspektiv genom att göra djupdykningar i de historiska källorna.
En av de givna institutioner som funnits med i brunnens hela historia är kyrkan, som är ett av dem fokusområden vi arbetar med just nu. I vår utställningslokal Henschens badhus har vår egen museisnickare Tohbbe byggt upp en kyrkvägg, som en gestaltning av den tredje brunnskyrkan som byggdes 1863-1866.
En kyrkvägg har byggts och ersätter det som senast var Läkarstugans vägg i utställningen. Tidigare har väggen även utgjort kuliss i Ofvandahls konditori. Men nu finns kyrkväggen på plats och väntar på att få visa sig för dig!
Dags för årsmöte(n)
Det drar ihop sig till årsmöte hos Brunnsmuseet. Årsmötet ska enligt föreningens stadgar 15§ hållas ”före utgången av mars månad”. Utifrån detta har vi planerat att hålla årsmötet på onsdagen den 17 mars. Precis som alla våra möten under förra året så kommer även detta ske digitalt på distans. I nästa nyhetsbrev lämnar vi en rapport från årsmötet och bjuder dessutom på spännande nyheter om museets interna arbetssätt.
Arbetsgruppen för Brunnsmuseet från ett av de 38 möten som arbetsgruppen höll under 2020, varav 36 genomfördes på distans med verktyget Google Meet. Vårt senaste fysiska möte hölls den 16 februari 2020.
För första gången kommer Brunnsmuseet dessutom skicka representanter till Museidagar med årsmöte för den rikstäckande organisationen Arbetsam (arbetslivsmuseernas samarbetsråd), som äger rum den 16 april. Det är Gustav och Tohbbe från arbetsgruppen som får ”åka”... hem till sig, eftersom även detta hålls digitalt på distans. Arbetsam är ett viktigt samarbete för oss och genom deltagande på årsmötet så hoppas vi kunna stärka samarbetet ytterligare. Sista dag för anmälan till årsmötet är den 25 mars och inbjudan gäller alla medlemmar i Arbetsam.
***
Det var allt för detta nyhetsbrev. Tack för att du vill vara med oss!