55,5 h – om att lyssna på litteraturen (#55)
Äntligen är det den 1 april och vi tänker inte luras - vi är ett museum och vi älskar framtiden. Hur går det ihop? Det är förstås så att historia och framtid inte är någon motsättning, utan endast två tidsmässiga perspektiv utifrån det vi brukar benämna som vår samtid. Den som uppskattar förfluten tid bör även bädda för den tid som framöver kommer att bli förfluten. I detta nyhetsbrev så lyfter vi på blicken lite längre och berättar om några av våra mer långsiktiga planer, inte minst planer som kan sammanfattas med talet 55,5 - vad kunde väl passa bättre till vårt 55:e nyhetsbrev?
Det är fler än någonsin som valt att prenumerera på Brunnsmuseets nyhetsbrev och enbart under mars så har vi fått åtta nya prenumeranter. Varmt välkommen till att följa oss! Nu går vi in i det mer arbetsintensiva halvåret april–september, och det kommer hända mer än vanligt under 2024 som ju är året då Brunnsmuseet fyller 10 år och Sala firar 400 år.
Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseet Sätra Brunn
Framtidsutsikt: Lyssna på litteraturen
2024 väntas bli året då artificiella röster slår igenom på ljudboksmarknaden, meddelar branschen enligt Sveriges radio. Utvecklingen drivs på av de stora kommersiella ljudboksplattformarna, inte minst Storytel som kallar funktionen Voice Switcher. Parallellt med denna utveckling så börjar nu även talsyntes erbjudas för publicister på e-boksplattformar, inte minst Apple och deras tjänst Apple Books digital narration. Så hur förhåller sig Brunnsmuseet till denna utveckling?
På Brunnsmuseet hoppas vi kunna börja erbjuda ljudböcker med artificiella röster så snart det är kvalitetsmässigt och rättighetsmässigt möjligt. Vi har påbörjat ett arbete med att utvärdera artificiella röster med hjälp av AI och vi har även förberett text- och bildmaterial för att skapa och publicera ljudböcker på svenska. Gustav Fröjdlund förklarar:
– Den offentliga debatten om artificiella röster inom kulturen har ganska mycket kommit att fokusera på kulturarbetarens perspektiv, om de skådespelare och uppläsare som riskerar att få minskade intäkter om artificiella röster börjar användas istället för mänskliga röster (hör fackets perspektiv). Det är tråkigt, eftersom det omvända perspektivet är också oerhört viktigt. Jag tänker på de ideella föreningar som inte har möjlighet att betala de stora pengar som det handlar om för att anlita röstskådespelare för att producera ljudböcker, och som inte har tid eller kompetens att göra detta helt på egen hand.
För några år sedan hade vi dialog med ett företag om att läsa in Sätra Brunns krönika 1700–1915, vilken beräknas ha en effektiv speltid på åtta timmar. Då pratades det om ett projekt med en budget på 80.000 kronor. Även om det förmodligen vore möjligt med mindre och billigare projekt, så blir det ansenliga pengar som det handlar om. Och då pratar vi fortfarande en bok. Vi har numera elva litterära titlar, varav åtta hela böcker. Det är knappast troligt att komma under en kvarts miljon kronor för att producera samtliga dessa som ljudböcker.
Den enda ekonomiskt genomförbara möjligheten är att satsa på artificiella röster. Vi ser att det pågår en snabb utveckling inom det området och vi tror att det inom en snar framtid kommer vara ljudmässigt motsvarande mänskliga röster. Vi hoppas också att de ekonomiska förutsättningarna för att nyttja de bästa talsynteserna håller sig inom rimliga ekonomiska ramar. Vi påbörjade arbetet med e-böcker år 2017 för att göra den samlade brunnslitteraturen mer tillgänglig, och ljudböcker är en given fortsättning på denna ambition.
Brunnsmuseet har även utforskat möjligheterna att låta författare läsa upp sina egna publicerade texter genom röstkloning. Det går i praktiken till så att en datormodell tränas på ett mindre inspelat ljudmaterial av aktuell författare, och därefter försöker imitera tal och dialekt på det större mängden textmaterial. Gustav Fröjdlund fortsätter:
– Förutom utmaningarna vad gäller arbetstid, kostnader och kvalitet så tillkommer här även en etisk aspekt. Är det etiskt försvarbart att låta kopiera en röst från en avliden person, för att använda den rösten som uppläsare? Här har vi redan tagit ställning till att om vi i framtiden kommer gå vidare med klonade röster så skulle dessa enbart användas till att läsa upp författarens egna texter, såsom att Ove Hidemark läser upp sin “Att anlägga en surbrunn” från 1972. Ove Hidemark ska inte användas för att läsa upp något som en annan författare har skrivit, även om det är tekniskt möjligt. Det är oerhört viktigt att behandla detta med varsamhet, med respekt för efterlevande och bekanta till den avlidne. Här följer vi hur utvecklingen mottas både ur ett rättsligt perspektiv och hur det uppfattas hos allmänheten.
När det kommer till att producera ljudböcker så behövs anpassningar i flera olika delar. När det handlar om bildmaterial så har vi redan anpassat olika bokomslag till kvadratiskt format, som är standard för ljudböcker.
Därtill har vi beräknat hur lång varaktighet våra e-böcker skulle ha om de vore ljudböcker. Om vi skulle publicera alla våra digitaliserade e-böcker inkl. Skragges skrifter som ljudböcker så skulle du kunna lyssna oavbrutet i 55,5 timmar! Det är mer än två dygn eller sju hela arbetsdagar för den som arbetar heltid (40 h/vecka).
Brunnsmuseet kommer arbeta vidare framöver med målet om att kunna Lyssna på litteraturen.
Till minne av Anders Wernersson
Det är med sorg som vi mottagit beskedet att Anders Wernersson har avlidit, i en ålder av 78 år. Han urnsattes i Hässleholm den 22 mars, vilket var samma dag som museet fick kännedom om dödsfallet. Anders var verksam på Sätra Brunn under en period om exakt 29 år, under perioden 1 oktober 1970 fram till 30 september 1999. Under alla dessa år arbetade han med brunnens ekonomi i nära samarbete med brunnens kamrer, inledningsvis kamrer Holger Olson tillsammans med Lilian Olson och två flickor.
Under senare år, sedan 2021, så har Anders varit i återkommande kontakt med Brunnsmuseet. Anders har donerat pengar till museets verksamhet, och även donerat en unik samling av ett tiotal brunnsglas från inhemska och utländska kurorter. Anders skrev även brev för hand där han berättar om sin roll och sina minnen från brunnen.
Det är vår absoluta övertygelse att vi framöver kommer att få återkommande anledning att återkomma till Anders Wernerssons minne, och i ett första steg så har museigruppen beslutat att upprätta Anders Wernerssons donationsfond.
Detta händer i april
Sala 400 år firas den 15 april som är stadens födelsedag. Brunnsmuseets arbetsgrupp kommer finnas med denna historiska dag och bland annat fotografera evenemanget för Wikipedia.
Kulturnatta äger rum i Sala den 27 april och för första gången kommer Brunnsmuseet att medverka under evenemanget. Vi kommer tillsammans med andra föreningar att hålla till i Vuxenskolans lokaler på Kålgårdsgatan 22. Tohbbe, Åsa och Leif medverkar från Brunnsmuseet mellan klockan 12-16.
Mellantorpet öppnar 30 april. Det är vår lite mindre utställning som visar hur man kunde bo som gäst på Sätra Brunn. Årets stora sommarutställning i Henschens badhus invigs den 11 maj.
Brunnsrapporten – detta hände i mars
En ny stående del av Brunnsmuseets nyhetsbrev! I den månatliga Brunnsrapporten går vi igenom den senaste månadens aktiviteter i Brunnsmuseets arbetsgrupp och samverkan med våra samarbetspartners. Vi tror på en transparent föreningskultur där vi vill göra dig som läsare av Brunnsmuseets nyhetsbrev till en mer integrerad del av museets idéutveckling. Genom att dela med oss av våra pågående processer och aktiviteter så hoppas vi kunna bidra till en bättre insikt och ökad inkludering som förhoppningsvis leder till ett ökad samarbete.
Under mars har arbetsgruppen träffats för digitala möten under fyra onsdagskvällar. Därtill har arbetsgruppen träffats fysiskt i Björnströms badhus för att förbereda inför kommande sommarutställning. Bokningar för sommarens visningar har börjat trilla in och vi kommer bland annat ta emot seniorkollo i Sätra Brunns egen regi 6-10 maj. Tohbbe Lindblom har närvarat på årsstämma för Svartådalens Bygdeutveckling ekonomisk förening den 20 mars. Som en del i detta engagemang så kommer Brunnsmuseet fortsätta medverka i tidningen Vårt Svartådalen.
Gustav har lyssnat på digitala samtal - en webbinarieserie om digitalt kulturarv den 22 mars. Den 26 mars höll Tohbbe föredrag för Rotary i Sala. Den 26 mars blev också den tredje och sista av Skragges tractater färdigställd inom ramen för projektet Skragge-koden. Den tredje boken finns publicerad på Wikisource.
Intresset för sommarens två planerade hälsoveckor för reumatiker som planeras äga rum veckorna 23 och 34 har varit stort, det har det kommit in drygt 100 intresseanmälningar! En grannlaga uppgift blir nu att välja ut vilka deltagare som kommer att bjudas in, målbilden är 14 deltagare per vecka. Intresset har varit betydligt större än tidigare år tack vare en mer målgruppsinriktad marknadsföring.
Brunnsmuseet är en ideell förening och i enlighet med föreningens stadgar så hölls årsmöte den 27 mars. Under årsmötet bestämdes att Leif Johansson fortsätter som föreningens ordförande och Åsa Nilsson som föreningens sekreterare.
Bilder av Leif Johansson (CC BY-SA).
Leif har under månaden som gått monterat om tavlor i vår nya utställningsdel Snickeriet, som hade premiär 2023. Leif förklarar: ”Då jag inte ville ha plastskiva framför bilden så ville bilden krypa ur ramen. Nu monterar jag bilden på plastskivan med dubbelhäftande tejp så den håller sig kvar i ramen.”. Snyggt jobbat!
Vill du vara med och bemanna Brunnsmuseet i sommar?
Just nu planerar vi för bemanningen av vår sommarutställning. Förutom arbetsgruppens medarbetare så finns ytterligare tre personer som är intresserade av att sköta bemanningen i museet. Det är mycket tacksamt, men vi skulle behöva bli fler. Vill du bara med och bemanna Brunnsmuseet? Kontakta oss genom något av metoderna nedan så hör vi av oss!
Våra museivärdar är ej arvoderade. Bemanning sker på helger enligt schema, där det finns goda möjligheter att styra vilka dagar du arbetar. Introduktionsutbildning ingår i uppdraget.
***
Det var allt för detta nyhetsbrev. Nästa nyhetsbrev skickas ut 1 maj 2024.