Att se framtiden i vårt förflutna (#5)
I det förra nyhetsbrevet som skickades ut på nyårsdagen tog vi avsteg i det förgångna 2020. Sedan dess så har vi inom arbetsgruppen under årets första månad konkretiserat våra planer för 2021.
Vi har inte minst återupptagit arbetet med vår kommande sommarutställning “Alla tiders brunnslif!” som vi tvingades ställa in under fjolåret på grund av coronapandemin. Ambitionen med årets utställning är att gå på djupet i de historiska källorna och lyfta fram Sätra Brunns historia i ett längre tidsperspektiv. För att göra detta arbetar vi just nu utifrån fem olika teman som vi vartefter vi närmar oss maj månad kommer berätta mer om.
Utöver sommarutställningen har vi även antagit en ambitiös projektlista för verksamhetsåret 2021, med 25 projekt som vi har planer på att förverkliga under det här året. Bland dessa projekt är hälften inom publik förmedling och hälften inom interna processer och dokumentation. Vi kommer även återkomma till dessa.
Gemensamt med allt vi gör är att vi ser framtiden i vårt förflutna. Vi arbetar framåt genom att blicka bakåt. Vi återanvänder och återblickar. Vi lyfter fram och gör nyheter av gamla och till stor del bortglömda böcker, bilder och berättelser. Vi hoppas att du vill vara med oss och att vi tillsammans skapar ny historia.
Dagny Larsson-lansering 15 februari
Med nummer 5 på vår projektlista hittar vi digitaliseringen av Dagny Larssons bokhäfte “Sätra Brunns historia” från 1988. Med tillstånd av Dagnys efterlevande ser vi fram emot att redan om två veckor, i samband med Dagny Larssons postuma 99-årsdag den 15 februari, kunna publicera en första utgåva i form av en PDF-version av det digitaliserade bokhäftet. Vi planerar att arbeta vidare med Dagny Larssons livsverk och även högtidlighålla den kommande 100-årsdagen år 2022.
Till vänster omslagsbild för bokhäftet Sätra Brunns historia. Till höger ett porträtt av författaren och cirkelledaren Dagny Larsson.
Dagny Larsson föddes den 15 februari 1922 i Norrbyås utanför Örebro. Hon utbildade sig tidigt till sömmerska vid Örebro tillskärarakademi. Hon gifte sig 1946 med bonden Sven Larsson och blev bondhustru. Paret fick tillsammans barnen Gunilla och Jan. Familjen flyttade från Svens fädernegård vid Sannahed i Närke till Hebo vid Sätra Brunn.
Hon arbetade många år vid studieförbundet Vuxenskolan i Sala som hade ingått samarbete med den dåvarande verksamheten vid Sätra Brunn. Inom ramen för detta arbete startade hon ett stort antal studiecirklar i litteratur vid Sätra Brunn.
“Sätra brunns historia / sammanställd av Dagny Larsson” är resultatet av den studiecirkel som Dagny Larsson ägnade mest arbete under sina år vid Sätra Brunn. Sätra Brunns historia består till en stor del av inklippta bilder. Sammanlagt cirka 160 fotografier, tidningsannonser och illustrationer spridda över blott 96 sidor. Skriften har mer karaktär av ett bokhäfte med klipp-och-klistra-metodik än någon väldisponerad bok. Inte desto mindre är det en läsvärd och intressant skildring med en exposé över Sätra Brunns historia.
Sätra Brunns historia kommer göras tillgänglig på vår webbplats för kulturarvsprojekt den 15 februari 2021.
2020 års mest gillade inlägg
Ni har gillat - vi har sammanställt. Som utlovades i vårt förra nyhetsbrev – här är de nio mest gillade inlägg på Brunnsmuseets Instagram-konto under 2020.
Beskrivning av respektive “top-nine”, med numrering från vänster överkant:
Upplagt 9 september, bildkollage över renovering av Maskinhusets skorsten. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Ebba Liljestrand, 31 gilla-markeringar.
Upplagt 23 januari, Brunnsgården i juli 1951. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-NC-ND Uppsala-Bild / Upplandsmuseet, och går att ladda ned från Digitalt museum, 31 gilla-markeringar.
Upplagt 11 mars, Arbetsgruppen för Brunnsmuseet på besök i förvaltningsarkivet vid Uppsala universitet, som förvaltar Sätra Brunns arkiv. Tionde mest gillade, ersätter Trefaldighetstavlan inlägg 2. Hade 26 gilla-markeringar.
Upplagt 14 april, video med Brunnshuset som omslag, vid lansering av Brunnsmuseets ljudguide etapp 1 i appen StorySpot, 30 gilla-markeringar.
Upplagt 18 juli och 6 december, Trefaldighetstavlan från 1700-talet som räddades kvar i Kila socknen av Kila församling, stiftelsen Kulturmiljö i Västmanland och Sätra Brunns vänförening på initiativ av Brunnsmuseets Kerstin Larsson, med 30 respektive 29 gilla-markeringar. Bilderna får återanvändas med licensen CC BY-SA Leif Johansson.
Upplagt 19 juli, Brunnsmuseets utställning i Mellantorpet, vår nya utställning under coronasommaren 2020, 28 gilla-markeringar.
Upplagt 8 mars i samband med internationella kvinnodagen, damer på brunnen vid midsommar 1912, 27 gilla-markeringar.
Upplagt 4 september, Fribergers badhus ingång ”bad för herrar”, under tävlingen Wiki Loves Monuments, 26 gilla-markeringar. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Tulipasylvestris och går att ladda ned från Wikimedia Commons
Upplagt 30 augusti, Nybygget på Sätra Brunn med reflektion kring coronasituationen. Bilden får återanvändas med licensen CC BY-SA Gustav Lundin, 26 gilla-markeringar.
Önskas någon av bilderna i originalkvalitet för vidareanvändning, vänligen kontakta oss genom att exempelvis svara på detta nyhetsbrev.
Vi är glada för att intresset varit stort för de inlägg som publicerats under året. Samtidigt så känner vi till problemet med att man behöver ett konto på Instagram för att se de bilder som vi lägger ut där. Vi ser det som väldigt problematiskt att vårt arbete med sociala medier inte blir allmänt tillgängligt och vi tittar på olika alternativ för att göra våra inlägg tillgängliga för alla på ett sätt som är hanterbart för oss, då ytterligare plattformar riskerar att ta ännu mer tid i anspråk och då detta liksom allt annat görs helt ideellt. Vi hoppas hitta en lösning genom att med automatik kunna publicera nya inlägg så att de blir direkt blir tillgängliga på ett sätt som inte kräver någon inloggning eller registrering.
Avsnitt 2 av Brunnspodden finns ute nu
Den 29 januari släpptes det andra avsnittet av vår nya podcast Brunnspodden – en podcast om museer och kulturarv. I detta avsnitt diskuteras att offentligt drivna museerna tvingas hålla stängt under coronapandemin, om hållbar digital förmedling och om det fria uppslagsverket Wikipedia som firar 20 år.
Lyssna och prenumerera gärna på Brunnspodden, så får du veta direkt när det finns nya avsnitt att lyssna på. Vår podcast hittar du på de flesta platser där du poddar finns, sök på Brunnspodden i din poddspelare eller besök vår sida för Brunnspodden för att lyssna och hitta länkar till de olika plattformarna.
Bye Britain? No thanks!
Sedan årsskiftet är Storbritannien inte längre medlemsland i den Europeiska Unionen, och ledsna som vi är över detta så påbörjar Brunnsmuseet nu en kampanj för brittiskt återintr… Eller tja, vi gör varje fall det vi kan göra med en ny ingång till Brunnsmuseet på det engelska språket. På denna sida lyfter vi dels fram de texter och översättningar som vi har på engelska, med ett välkommet bidrag också från Nils-Johan Höglund som ger en introduktion till Sätra Brunn i ett abstract. Vi ger också en introduktion till Brunnsmuseet och en vägledning om vissa möjligheter att ta del av Brunnsmuseets arbete som är skrivet på svenska.
Nytt pussel
Nu finns ett nytt pussel att lägga för dig som redan klarat av det pussel som vi berättade om i andra utgåvan av vårt nyhetsbrev. Våra digitala pussel har vackra Sätra Brunns-motiv som är hämtade från våra digitala samlingar.
Det nya pusslet är lite svårare och tar lite längre tid att göra. Leif har personbästa inom arbetsgruppen med 15 minuter och 7 sekunder på 48 bitar. Lyckas du slå detta?
Det var allt för detta nyhetsbrev. Vi ser fram emot att börja arbeta på allvar med årets sommarutställning “Alla tiders brunnslif!”, som kommer märkas i kommande nyhetsbrev.
Vet du om någon som du tror skulle uppskatta våra nyhetsbrev? Dela med dig!