Brunnsmuseets nyhetsbrev

Share this post

Det våras för brunnen! (#33)

brunnsmuseet.substack.com

Det våras för brunnen! (#33)

Gustav Fröjdlund
May 1, 2023
Share
Share this post

Det våras för brunnen! (#33)

brunnsmuseet.substack.com

Det börjar närma sig sommarsäsongen och så även öppetsäsongen på Sätra Brunn. Arbetsgruppen för Brunnsmuseet håller just nu på med att iordningställa vår större sommarutställning. När detta nyhetsbrev skickas ut så är arbetsgruppen samlade på brunnen för en tredje gemensam uppsättningsdag.

I detta nyhetsbrev berättar vi mer om invigningen den 21 maj, men även öppningen av Mellantorpet, relanseringen av Sätra brunn 300 år, kommande öppna arbetsmöte och den kommande konferensen Digikult. Förutom det som händer i maj så ser vi även fram emot att midsommarfirandet på brunnen återvänder. Så boka midsommarafton den 23 juni, och läs mer på Sätra Brunns hemsida.

Signerat Gustav Fröjdlund, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev

Brunnsmuseets ordförande Leif Johansson hälsar välkommen till Mellantorpet. Foto av Gustav Fröjdlund (CC BY-SA).

Invigning den 21 maj

Söndagen den 21 maj kl. 14 inviger vi årets stora utställning i Henschens badhus. Det görs i samband med årsmötet i Sätra brunns vänförening.

Brunnsmuseets arbetsgrupp har redan träffats för att gemensamt arbeta fram kommande sommarutställning den 23 och 29 april samt 1 maj. Därefter följer ytterligare gemensamma träffar fram till invigningen den 21 maj. Vi förnyar och förbättrar det baskoncept som vi använt under flertalet år, men återkommande besökare kommer definitivt märka av förändringar. Särskilt roligt är att vi för året kommer att förverkliga några saker som vi pratat om under flera år kring utställningen, både fysiskt och digitalt.

Redan nu har vi dock öppnat upp Mellantorpet för säsongen. Mellantorpet är vår mindre utställning som håller öppet tisdag till söndag kl. 10-17 (måndagar stängt).

300-årsboken lanseras

I samband med Kulturarvsdagen den 9-11 september 2022 nylanserade vi boken Sätra brunn 300 år för första gången som e-bok. Boken är en antologi som gavs ut av Sätra brunns vänförening år 2001.

Arbetet fram till lanseringen involverade stora delar av Brunnsmuseets arbetsgrupp och bestod bland annat av inskanning av den fysiska förlagan, maskinell optisk teckenläsning, manuell korrekturläsning och teknisk bearbetning. Till skillnad från tidigare utgivna e-böcker så fanns även många kapitelförfattare, som var och en behövde lämna sitt medgivande till att få sina kapitel utgivna i digital form. Det innebar ett stort arbete att söka upp dessa och inhämta medgivande från dessa. Brunnsmuseet kan med tacksamhet konstatera att samtliga författare eller efterlevande som vi fått kontakt med har lämnat sitt medgivande.

Den 21 maj så lanseras även de kvarvarande kapitlen i antologin. Det blir första gången som e-boken kommer att finnas i en fullständig, komplett version, dessutom utökad med ytterligare förord till nyutgåvan. För resterande kapitel används en undantagsregel i 16 e §§ lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL). Denna paragraf gäller från 1 januari 2023. Brunnsmuseets ändamål uppfyller de fyra undantag som begränsar paragrafens tillämpning.

– Det är viktigt för Brunnsmuseet att följa gällande lagstiftning, så även upphovsrättslagen. Vi har gjort det som bör förväntas av oss och vi är mycket tacksamma för det stora gensvaret som vår förfrågan om medgivande till återpublicering har fått. För de kapitel som vi trots allt inte kunnat få medgivande för så har vi följt de direktiv som finns, bland annat genom att genomföra omsorgsfulla efterforskningar samt registrera vår publicering i en EU-gemensam databas, som gör att eventuella upphovsrättsinnehavare ska kunna ta reda på hur vi använt verket och hur man kan komma i kontakt med oss, säger Gustav Fröjdlund, redaktör för e-boken.

Vår tidigare ordförande och gode vän Mats Hellström hade ett stort engagemang i arbetet med 300-årsboken, han har bland annat skrivit förord till den första versionen. Brunnsmuseet önskar att dedikera den kommande versionen till Mats minne.

Träffa arbetsgruppen den 3 maj

Varför ändra ett vinnande koncept? Till vårt förra öppna möte den första onsdagen i april samlades inte färre än åtta personer, varav hälften utanför arbetsgruppen. Vi fortsätter även denna månad – liksom tidigare den första onsdagen i månaden kl. 18-19.

Anslut via videosamtal

eller anslut via telefonsamtal: ‪+46 8 505 450 24‬, pinkod: ‪403 850 524#

Mötets dagordning

Tapetprov från Sätra Brunn med motiv av somriga blommor. Bild av Gustav Fröjdlund (CC BY-SA).

Dags för Digikult 2023

Den 31 maj och 1 juni är det dags för årets upplaga av Digikult – digitalt kulturarv i praktiken. Gustav Fröjdlund från Brunnsmuseet kommer att närvara på den digitala konferensen som sänds från Regionens hus i Göteborg. Det blir det tredje året som Brunnsmuseet är representerade på Digikult.

På Digikults inspirationsbank kommer du förhoppningsvis inom kort kunna se Brunnsmuseets bidrag.

Inspirationsbanken – Digikult

***

Share
Share this post

Det våras för brunnen! (#33)

brunnsmuseet.substack.com
Previous
Next
Comments
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Brunnsmuseet Sätra Brunn (CC BY-SA)
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing