Premiär för Brunnspodden! (#3)
En ny ljudguide i april. En ny utställning i juni. Ett nyhetsbrev i oktober. Dessutom en omarbetad och en ny webbplats. Det har varit ett år med flera stora nyheter från Brunnsmuseet. Nu har det blivit dags för den sista stora lanseringen under coronaåret 2020. Som vi tidigare berättat så har vi under en tid arbetat med en egen podcast, och nu har vi publicerat det första avsnittet. I årets sista nyhetsbrev - ett extra utskick till dig som prenumererar - vill vi bjuda på allt du kan tänkas vilja veta om vår nya podcast.
En podcast om museer och kulturarv
Brunnspodden är en podcast från Brunnsmuseet som vi producerar helt själva. Men vad ska podden handla om, och vem vänder den sig till? Vi kommer i podden att ägna stort fokus för de angelägna frågor och utmaningar som möter oss som museum. De ämnen vi väljer ut kommer ta utgångspunkt från Brunnsmuseets arbete, och därmed ibland fokusera mer på museet än brunnen i sig självt.
Brunnspodden vänder sig primärt till dig som vill veta vad som händer hos Sveriges ideella och offentliga museer, med utgångspunkt från Brunnsmuseets arbete med att bevara och berätta om kulturarvet Sätra Brunn. Däremot är vi trygga med var vi själva kommer ifrån, och för dig som gillar Sätra Brunn mer än allt annat så kommer det förstås finnas en hel del intressant att hämta.
Brunnspoddens omslagsbild är en lavering daterad 1805 av konstnären och brunnsgästen Gustaf Silfverstråle (1748-1816). Laveringen är troligen den äldsta bevarade avbildning som finns över Sätra Brunn. Hösten 2019 publicerades bilden av Uppsala universitetsbibliotek i Alvin portal. Bilden är ett utmärkt exempel på hur äldre arkivmaterial digitaliseras och görs tillgängliga. Det är också i den andan vi vill arbeta med vår egen podcast.
Ett avsnitt om museer och corona
I premiäravsnittet av Brunnspodden pratar vi om museernas förmedling och hur den förändrats under coronakrisen 2020. Vi pratar om museernas interna och publika arbetssätt, om ekonomi och avslutningsvis om framtiden för museerna efter pandemin.
Gäst i detta avsnitt är Jennie Andersson Schaeffer, länsmuseichef vid Västerås läns museum och filosofie doktor inom informationsdesign, disputerad vid Mälardalens Högskola. Intervjun med Jennie är klippt och endast ett urval har tagits med i det publicerade avsnittet.
Jennie Andersson Schaeffer testar länsmuseets ljudguide om Skitviken, som nyligen prisades som årets samtidsdokumentation. Pressbild © Västmanlands läns museum.
Prenumerera på Brunnspodden
Så hur kan du lyssna på Brunnspodden? Ja, med hjälp av vår poddplattform Anchor.fm så är vi glada för att kunna ha en hög tillgänglighet med genom att vår podcast uppdateras på många olika platser. Du hittar Brunnspodden på de flesta plattformar där poddar finns, däribland Sveriges mest populära: Apples Podcaster, Spotify och Acast. Observera att du inte behöver någon prenumeration på någon av plattformarna för att lyssna på Brunnspodden, den är öppen för alla. Podden publiceras samtidigt på olika plattformar, men det kan dröja upp till ett dygn innan podden är tillgänglig på samtliga plattformar. Du kan dock alltid hitta podden så snart den publicerats på Anchor.fm, Spotify och poddens sida på vår webbplats för kulturarvsprojekt.
Du kan förstås även lyssna på enstaka avsnitt, men liksom ett nyhetsbrev är tänkt att skickas direkt till din inkorg för e-post, så är en podcast avsedd att skickas direkt till dig och den applikation för poddar som du använder. Dessutom så kommer vi inte att hålla en kontinuitet med nya avsnitt varje vecka eller liknande, varför det är särskilt viktigt att du ordnar en prenumeration för att du inte ska missa nya avsnitt.
En podcast blir till…
Programledare för Brunnspodden är Brunnsmuseets digitala kreatör Gustav Lundin, som även ansvarar för museets sociala medier samt är redaktör för detta nyhetsbrev. Tillsammans med Håkan Wester så var Gustav med och startade Wikipediapodden under 2014, som senare har drivits vidare av Jan Ainali och Magnus Olsson. I september 2020 firades Wikipediapoddens 100:e avsnitt och Gustav var då särskilt inbjuden gäst.
Under livesändningen av podden avslöjades att Brunnsmuseet arbetar med en egen podcast och att den skulle lanseras innan utgången av 2020. Sedan dess har arbetet varit hårt för att leverera på givna löften.
Jan Ainali, Magnus Olsson och Gustav Lundin under live-inspelningen av Wikipediapodden avsnitt 100.
I samma anda så kommer Brunnspodden ges ut med fri Creative Commons-licens (CC BY-SA), vilket innebär att vi inte använder konventionell upphovsrätt. Vi hoppas att användarbidrag från våra lyssnare kan bli ett stående inslag i Brunnspodden. Bland annat är det enkelt att skicka röstmeddelande som sedan kan användas i podden! Du hittar fler möjligheter till att lämna dina bidrag som lyssnare på poddens sida.
Vänföreningen informerar
I förra veckan så skickade Sätra Brunns vänförening ut information till sina medlemmar, och för denna gång så kommer utskicket även att vara en del av Brunnsmuseets nyhetsbrev.
Brunnshuset på Sätra Brunn. Foto: Gustav Lundin, CC BY.
Vänföreningen och Arbetsgruppen för Brunnsmuseet är två olika ideella föreningar men har väldigt mycket gemensamt, inte minst då båda föreningar arbetar helt och hållet med utgångspunkt från Sätra Brunn. Vi samarbetar nära med löpande frågor och vid olika kulturevenemang.
Brunnsmuseet är en renodlad arbetsgrupp med olika kompetenser medan Vänföreningen är en öppen medlemsförening där vem som helst kan bli medlem. Om du önskar bidra till Brunnsmuseets arbete så är det ett naturligt steg att bli medlem i Vänföreningen!
För dig som är eller önskar bli medlem så hälsar Vänföreningen att du kan betala in medlemsavgiften på Plusgiro 157 74 33-4, Bankgiro 5737-6873 eller Swish 1232453736. Avgiften är oförändrat för enskild medlem 100 kr, familj 150 kr och ständigt medlemskap 1 000 kr, familj 1 500 kr.
Vänföreningen erbjuder rabatter vid besök på Sätra Brunn och hoppas kunna på nytt anordna aktiviteter och kulturverksamheter kommande år. Nya medlemmar får årskort för 2021 efter inbetalning av årsavgiften.
Vänföreningen ser fram emot ett spännande år i samarbete med Sätra Brunn även efter det ägarskifte som väntas under kommande år. Ett nytt år med förhoppningar för oss alla och då vi verkligen hoppas att vi återigen ska kunna ses på trevliga arrangemang på Sätra Brunn!
Det var allt för dagens extra utskick. Nästa nyhetsbrev skickas ut på nyårsdagen den 1 januari 2021. Tills dess, håll in, håll ut och håll avstånd.