Att läsa är livet! (#27)
Nu när mörkret faller och kylan kryper in mot husknuten så är det ett bra läge att krypa upp i soffan, vira in sig i en filt och kunna läsa den där boken som man velat läsa under en tid men inte tagit sig tid för. Glädjande nog finns det ett stort urval av digitalt tillgänglig brunnslitteratur som du kan bläddra bland. Men var ska du börja? Vi hjälper dig! Välkommen till vårt specialnummer om läsning – med fokus på våra digitaliserade e-böcker.
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev
Kollage över bilder som finns med i Brunnsmuseets utgivna e-böcker.
Vem du än är – var du än är
Brunnsmuseets e-böcker finns till för alla. Men beroende på vem du är så finns det kanske olika titlar och utgåvor som passar dig bäst. Därför har vi satt ihop några olika läsarprofiler, vilka passar in på dig? Samtliga läsarprofiler länkar till vår nedladdningssida som finns på vår GLAM-portal. Samtliga e-boksprojekt presenteras utförligt på vår samlingssida för e-böcker.
För den trogne brunnsgästen
För dig som vill återuppleva Sätra Brunn i sin forna glans under 1900-talets senare del så rekommenderar vi boken Sätra brunn 300 år. Denna bok är annorlunda jämfört med andra skrifter som Brunnsmuseet hittills låtit digitalisera. Boken är nämligen en antologi med inte mindre än 36 enskilda kapitelförfattare, som i olika kapitel ger sitt perspektiv på Sätra Brunn. De enskilda kapitlen är i stor utsträckning baserade på egna erfarenheter. De kapitel som kunnat tas med i e-boksversionen finns även att ladda ned som enskilda kapitel i form av inskannad pdf.
För den som vill lära känna platsen
För dig som är intresserad av brunnens byggnader och parker har vi glädjen att kunna erbjuda brunnsarkitekten Ove Hidemarks både vårdplaner för Sätra Brunn. Det handlar om dels Vård- och underhållsplan (utgiven 2002) och dels Vårdplan för parker och utemiljöer (utgiven 2003). Dessa vårdplaner omfattar tillsammans två stycken e-boksexemplar av Sätra Brunns krönika, mätt i antal tecken, och de är mycket utförliga i sitt utförande. Läsaren bör ha med sig att saker kan ha ändrats under de tjugo år som passerat och felaktigheter kan förekomma, men överlag är dessa vårdplaner fortfarande mycket läsvärda och användbara i utforskandet av den byggda miljöns kulturvärden på Sätra Brunn.
För den historieintresserade
För dig som vill lära dig mer om Sätra Brunns gamla historia så rekommenderar vi Ruth Rosenius-Högmans Uppgifter om Sätra Brunn eller Petrus Tersmedens Sätra Brunns krönika 1700-1915. Båda dessa skrifter finns som omflödesbar utgåva antingen som nedladdningsbar fil eller att ladda ned från Apple Books-bokhandel. Båda dessa författare har en bred ambition att beskriva brunnens hela historia och använder ett högst varierat material för att djupdyka i de historiska källorna.
Länkar till Apples bokhandel: Uppgifter om Sätra Brunn, Sätra Brunns krönika 1700-1915.
För den sökande skribenten
För dig som letar specifika uppgifter om någon särskild aspekt av Sätra Brunn så kan vi varmt rekommendera våra rekonstruerade e-böcker. I denna typ av e-böcker kan du söka efter specifika begrepp samtidigt som du kan referera tillbaka till texten med bestående sidreferenser. Samtliga skrifter utgivna under 2022 finns som rekonstruerade utgåvor, och vi håller på att bearbeta de tidigare utgivna böckerna av Tersmeden och Rosenius-Högman för att dessa också ska finnas tillgängliga som rekonstruerade böcker. Dessa förväntas kunna lanseras under 2023.
För den utmaningssökande
För dig som letar en utmaning i ditt läsande så kan du med fördel ta dig an våra absolut äldsta digitaliserade skrifter, nämligen grundaren Samuel Skragges ”tractater” som skrevs omkring år 1700. Dessa finns i dagsläget endast som inskannade pdf:er och listas därför som kommande utgivningar eftersom de inte finns tillgängliga i något anpassat e-boksformat. Med tiden hoppas vi dock kunna bearbeta och göra dessa skrifter mer lättillgängliga genom att tillföra kommentarer, förklaringar och varsamt se över möjligheten att modernisera stavning, som komplement till de inskannade originaltexterna.
Vad du än har
För oss är det viktigt att du ska kunna läsa våra e-böcker oavsett vilken typ av enhet som du har. Vi använder därför standardformat som stöds av en stor majoritet av bärbara enheter och operativsystem. Men att behöva ladda ned digitala filer och sedan använda ett separat program för att läsa dem är inte särskilt användarvänligt. Vi arbetar därför för att även göra våra e-böcker tillgängliga genom olika digitala distributionsplattformar där e-böckerna både finns att söka fram och att läsa – allt i en och samma app.
Logga för Apple Böcker. Appen finns förinstallerad i enheter från Apple.
Hittills har vi gjort flera av våra e-böcker tillgängliga genom Apple Böcker, som har både en butik och en inbyggd e-boksläsare. Appen finns förinstallerad på alla moderna Apple-enheter såsom iPhone, iPad och Mac under namnet “Böcker”. Fördelen att använda en plattform istället nedladdningsbara filer är att på ett smidigare sätt kunna skicka ut nya förbättrade och utökade versioner av e-böckerna vartefter de släpps.
Med tiden hoppas vi även kunna göra e-böcker tillgängliga via Google Play Böcker, som är den stora plattformen för Android-enheter. Vi undersöker även möjligheterna att med tiden göra våra e-böcker tillgängliga via olika relevanta bibliotek såsom Kungliga biblioteket, Bibliotek Uppsala samt biblioteken i Sala och Västerås kommuner.
Vad vill du använda e-boken till?
Brunnsmuseet strävar efter att alla våra e-böcker ska finnas tillgängliga i olika varianter eller utgåvor, beroende på vad du som användare ämnar att använda e-boken till. Vi är övertygade om att en inskannad bok inte är samma sak som en e-bok. En e-bok är snarare en digital bok på sina egna villkor, med sina egna för- och nackdelar. Men det finns olika ändamål med en e-bok, bland annat kan den användas för förströelse eller forskningsändamål. För dessa olika behov har vi tagit fram tre olika utgåvor, som tar fasta på gemensamma koncept som vi utgår från när vi skapar våra e-böcker.
Inskannad – en enkel digital reproduktion av den fysiska förlagan. Det är närmast hur boken ser ut i verkligheten när den skannats in. Den fysiska boken är av nödvändighet komprimerad i storlek, vilket gör läsbarheten sämre då texten blir lätt grumlig.
Rekonstruerad – en textformaterad bok med inklippta bilder. Dessa försöker efterlikna den fysiska förlagan med samma sidnumrering, men alltid med stående A4-format. En kompromiss mellan inskannad (med den fasta sidnumreringen) och omflödesbar (med ökad läsbarhet).
Omflödesbar – bygger på ett utpräglat e-boksformat som är optimerat efter digitala skärmar. Denna använder dynamiskt omflöde av text med möjlighet att anpassa exempelvis textstorlek, typsnitt, radavstånd och bakgrundsfärg. Det innebär samtidigt alla sidnummer är relativa, beroende på valda inställningar.
I en mer visuell jämförelse kan man tydligt se hur de olika utgåvorna blir i stående och liggande format, här förevisat på en iPad Pro 12,9” och förordet till Sätra brunn 300 år.
Den inskannade och rekonstruerade varianten är tämligen lika. Eftersom den inskannade varianten utgår från originalbokens format, och den rekonstruerade från stående A4, så drar dessa varianter inte nytta av den breda skärmen i liggande format.
Förevisning av en bok av inskannad utgåva.
Den rekonstruerade utgåvan är inte marginaljusterad och är baserat på ren text snarare än inskannade sidor med text, vilket ökar skärpan och läsbarheten.
Förevisning av en bok av rekonstruerad utgåva.
Däremot i jämförelse med den omflödesbara boken så drar den nytta av hela skärmen oavsett riktning, eftersom texten flödar om beroende på enhet och valda inställningar. Det är möjligt att ändra textstorlek, typsnitt, radavstånd och bakgrundsfärg.
Förevisning av en bok av omflödesbar utgåva.
Vill du lära dig mer om våra e-boksformat så har vi samlat utförliga beskrivningar om dessa på vår webbplats för kulturarvsprojekt.
Att läsa för att lära
Vi hoppas våra digitaliserade e-böcker används för att du ska lära dig något nytt som du inte tidigare kände till. Tillsammans kan vi med ökad kunskap om brunnens historia bli bättre på att bevara och berätta om den. Samtidigt vill vi även få veta vad du har lärt dig när du läst hela eller delar av e-boken.
För detta ändamål vill vi börja med korta bokrecensioner från dig som läsare. Apple Böcker har ett inbyggt recensionsverktyg som kan användas för att betygsätta boken 1–5 samt berätta för andra vad du gillade (eller inte gillade) med boken. Recensioner i övriga fall kan lämnas direkt till oss via vårt kontaktformulär eller direkt genom att svara på detta utskick från din inkorg för e-post.
Vi söker fortfarande
Avslutningsvis vill vi påminna om att vi fortfarande söker några av 300-årsbokens författare. Kanske du kan hjälpa oss?
Kapitel där vi saknar medgivande via författaren själv eller arvtagare/anhörig är Ewa Frisk, Ruth Hedman, Louis Condé, Bengt Thelin, Göran Blomberg, Greta Nord, Mona Sadek, Kerstin Richard, Rolf Frankenberg, Ellen Johansson, Stefan Andhé, Roland Ericsson och Christer Åsberg.
Om du är författaren, är anhörig eller har uppgifter om vem vi kan kontakta om medgivande, vänligen kontakta oss!
***
Det var allt vi hade att bjuda på för denna gång. Nästa nyhetsbrev utkommer den 1 december och i det numret så kommer vi berätta mer om teater och cabaréer vid Sätra Brunn.