Du som läst detta nyhetsbrev tidigare har förmodligen också hört talas om vårt projekt att digitalisera och tillgängliggöra brunnslitteratur som e-böcker. Nu har det blivit dags för nästa digitala e-boklansering…
Under den senaste veckan har jag funderat en del på vad det innebär att vara ett litet museum – med ett stort uppdrag. Vi har inte de största resurserna eller flest besökare, men vi har den fantastiska förmånen att vara nära vårt uppdrag och vår publik. När det handlar om digitalisering så gör vi det i en förhållandevis liten skala (även om den är tämligen omfattande i jämförelse med andra arbetslivsmuseer).
Den avgörande skillnaden är dock vår höga bearbetningsnivå i exempelvis våra e-boksprojekt. Vi lägger tillsammans en avsevärd möda och kraft åt att göra våra e-böcker så kompletta som det överhuvudtaget är möjligt. Genom utförliga författarporträtt, korrekturläsning ner på stavelsenivå, anpassning efter olika e-bokformat, etc. Det hade inte på långa vägar varit ekonomiskt försvarbart hos en större institution att lägga så många arbetstimmar på att efterbearbetning av inskannat material, men det är precis vad vi gör.
Samma nivå av engagemang och hängivenhet för detaljer går det att se i Dagny Larssons Sätra Brunns historia. Under det senaste två åren som vi arbetat med Dagnys verk så har det varit glädjande att se hur engagemanget för att berätta historier är oss gemensamt. Dagny var inte någon känd författare, men hon var en eldsjäl som arbetade med det som verkligen engagerade henne. Det är en historia så sann på Dagny som i den arbetsgrupp som nu tillgängliggör hennes verk som e-bok.
Att vara liten gör ibland en stor skillnad.
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev.
Brunnsmuseet uppmärksammar 100-årsdagen av Dagny Larssons födelse…
Dagny Larsson, Sala skulle den 15 februari i år ha fyllt 100 år. Hon var en eldsjäl inom dåvarande folkbildning och bland annat verksam på Sätra Brunn. För att uppmärksamma 100-årsdagen av hennes födelse lanserar Brunnsmuseet samma dag hennes bok ”Sätra Brunns historia”.
Dagny Maria Andersson föddes 15 februari 1922 i Norrbyås utanför Örebro. Hon utbildade sig tidigt till sömmerska vid Örebro tillskärarakademi. Hon gifte sig 1946 med Sven Larsson och blev bondhustru. Paret fick tillsammans barnen Gunilla och Jan. Familjen flyttade från Svens fädernegård vid Sannahed i Närke till Hebo vid Sätra Brunn.
Sven avled 1968 och Dagny, änka vid blott 46 år, tvingades själv driva gården vidare. Efter några år arrenderade hon ut marken och tog upp sina andra intressen. Hon tog fasta på att hon tidigare studerat till sömmerska och började sy åt grannar och vänner. Hon engagerade sig även i Svenska kyrkan och sydde bland annat plagg åt behövande genom Lutherhjälpen.
Två kostymklädda herrar promenerar över Brunnsgården. Ur boken sid. 28.
Hennes största intresse var dock litteratur. Hon läste ofta dikter i olika sällskap som hon var engagerad i. Hon anställdes vid studieförbundet Vuxenskolan i Sala som hade ingått samarbete med den dåvarande verksamheten vid Sätra Brunn. Inom ramen för detta arbete startade hon ett stort antal studiecirklar i litteratur vid Sätra Brunn. Dagny arbetade många år med dessa cirklar som handlade om bland andra Harriet Löwenhielm, Karin Boye, Dan Andersson och Pär Lagerkvist. De år som verksamheten var som störst vid Sätra Brunn hade hon cirklar vid samtliga tre terminer.
Det största arbetet ägnade hon sammanställningen om Sätra Brunns historia. Otaliga var de timmar hon lade ner på detta arbete, men hon blev rikt belönad i den uppskattning hon fick. Den verksamhet som Dagny Larsson ägnade sig åt var en viktig del i Sätra Brunns sociala verksamhet vid sidan av de medicinska behandlingar patienterna åtnjöt. Hon var mycket omtyckt och mottog varma hälsningar från de patienter (brunnsgäster) som var cirkeldeltagare.
Dagny Larsson avled 2003 i Sala.
Dagny Larsson t.h. och medlemmen Gösta t.v. i samband med cirkelledar-avslutning i Sätra Brunn. Ur boken sid. 72.
… så nu tar vi nästa steg i processen…
Sätra Brunns historia består till en stor del av inklippta bilder. Sammanlagt cirka 160 fotografier, tidningsannonser och illustrationer spridda över 96 sidor. Skriften har mer karaktär av ett bokhäfte med klipp-och-klistra-metodik än någon väldisponerad bok. Inte desto mindre är det en läsvärd och intressant skildring med en exposé över Sätra Brunns historia.
Brunnsmuseet beslöt i april 2020 att digitalisera och återpublicera Dagny Larssons sammanställning om Sätra Brunns historia. Genom kollektiva ideella insatser och med tillstånd från Dagnys efterlevande kan nu Sätra Brunns historia återpubliceras som e-bok. Den 15 februari är 100-årsdagen av Dagnys födelse och Brunnsmuseet kommer uppmärksamma denna dag genom att lansera den färdiga digitala nyutgåvan av Dagny Larssons bokhäfte, över 30 år efter den ursprungliga utgåvan 1988.
Dagnys bokhäfte är en av totalt fyra böcker som Brunnsmuseet hittills har digitaliserat och återpublicerat som e-böcker. Sedan tidigare har museet givit ut ”Sätra Brunns krönika 1700-1915” av Petrus Tersmeden från 1916, samt Ruth Rosenius- Högmans böcker om Sätra Brunn, ”Uppgifter om Sätra Brunn” från 1937 och ”Sätra Brunns historia” utgiven 1962. Samtliga böcker kan läsas eller laddas ner från www.brunnsmuseet.se.
Tisdagen den 15 februari 2022, kl. 18:00 arrangerar vi en direktsänd, digital boklansering, steg 2 av “Sätra Brunns historia: sammanställd av Dagny Larsson”. Du kan se livesändningen på vår YouTube-kanal via länken här nedanför.
Läs mer och ladda ned skrifterna efter boklanseringen via Dagny Larssons sida på vår webbplats för kulturarvsprojekt.
Brunnsmuseet håller föredrag under konventet Folk och Kultur
I samband med det digitala konventet Folk och Kultur i Sörmland så är Brunnsmuseet inbjudna att hålla ett kort föredrag om vårt arbete med Wikipedia.
Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent. Initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd.
Programpunkten visas under konventets andra dag, den 10 februari kl. 14:30-15:15. Brunnsmuseet inslag kommer vara 6,5 minuter långt och är förinspelat. Programpunkten heter ”Möt Sörmlands första Wikimedian-in-Residence” och är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Wikimedia Sverige.
Utsnitt från presentationen.
Exklusivt för dig som prenumererar på detta nyhetsbrev via e-post så kan du redan nu se Brunnsmuseets föredrag på vår Youtube-kanal. Länken finns med i det utskick av nyhetsbrevet som gjordes den 1 februari. Länken delas inte här på webben. Först i samband med att programpunkten sänts den 10 februari kommer den finnas publicerad för alla.
Uppdatering: nu finns videon offentligt publicerad på Brunnsmuseets YouTube-kanal. Hela programpunkten om Sörmlands första Wikimedian-in-Residence, där vårt korta föredrag ingick, finns publicerad på Wikimedia Sveriges YouTube-kanal.
#brunnshack2022 – statusuppdatering
Arbetet med vårt kommande evenemang i samband med Kulturarvsdagen 9-11 september går framåt och i förra veckan så hade vi ett möte med föreningen Wikimedia Sverige om samarbete kring en skrivstuga och fotovandring på brunnsområdet. Vi håller just nu på att planera för olika aktiviteter som kan komma att äga rum under detta brunnshack.
En trendspaning ger stöd för att hackathon är ett typ av evenemang som är ganska populärt just nu. Ett exempel på hackathon är Uppsala universitetsbibliotek som arrangerar ett ”UUB400-Hackaton”. De har även definierat begreppet på följande sätt;
hackaton är en sammanslagning av hacker och maraton och är ett evenemang där flera hackers (det vill säga du och jag!) samlas för att utveckla och förbättra en digital resurs.
Ett annat exempel på hackathon är Riksantikvarieämbetets Hack for Heritage (Hack för Kulturarv), som är ett återkommande event för dig som vill utforska nya användningar för det digitala kulturarvet.
Utifrån dessa och andra förebilder så hoppas vi att vårt #brunnshack2022 kommer bli ett riktigt lyckat evenemang den 9-11 september 2022!
***
Det var allt vi hade att bjuda på i detta nyhetsbrev. Hoppas du vill vara med oss den 15 februari kl. 18:00 när vi firar Dagny Larssons födelsedag. Nästa nyhetsbrev skickas ut som planerat den 1 mars.
Rättelse: i e-postutskicket av nyhetsbrevet framgår på ett ställe felaktigt att Dagny Larssons lansering är den 15 januari. Det är en felaktig uppgift. Rätt datum är den 15 februari. Vi beklagar detta. Datumet är rättat på webben.