Fredagen det trettonde (#13)
Det är fredag den 1 oktober och du läser Brunnsmuseets trettonde nyhetsbrev. Just fredag den 13:e brukar ju betraktas som en otursdag av historiska mått, men vilken tur att det inte är idag!
Med sommarutställningen och Kulturarvsdagen avklarade går Brunnsmuseets utåtriktade verksamhet in i ett mindre intensivt skede under vinterhalvåret, men det innebär inte att museets verksamhet i övrigt tappar fart. Vi arbetar just nu med flera intressanta och angelägna projekt som vi tror kommer vara till stor glädje för alla oss brunnsvänner, och som vi ser fram emot att kunna berätta mer om under hösten.
Till stor glädje är även de lättade restriktionerna för brunnsverksamheten som nu börjar successivt utöka öppethållandet. Vi hoppas verkligen att den tämligen goda vaccinationstäckningen och den rekommenderade tredje dosen till riskgrupper gör att vi undgår en befarad fjärde våg av smittspridning. Har inte världen redan drabbats av nog otur?
Signerat Gustav Lundin, redaktör för Brunnsmuseets nyhetsbrev.
6 saker från Kulturarvsdagen du inte får missa
Den 10-12 september anordnades Kulturarvsdagen i Sverige, och så även hos Brunnsmuseet. Har du missat allt som hände under dessa dagar så kommer här en kort summering i punktform:
Under fredagen arrangerade vi en digital boklansering av Västerfärnebo-dottern Ruth Rosenius-Högmans böcker om Sätra Brunn. Dessa finns nu att ladda ner från vår webbplats. Läs mer.
Under lördagen hade vi öppet vår sommarutställning i Henschens badhus för näst sista gången det här året.
Under lördagskvällen publicerade vi en kyrkogårdsvandring från Gamla kyrkogården i Uppsala. Det var även första gången som vi genomförde ett arrangemang i samband med Kulturnatten i Uppsala. Läs mer.
Lördagen var även Dagnys namnsdag, och varför då inte passa på att berätta att vi även kommer arrangera en direktsänd boklansering av Dagny Larssons bokcirkelhäfte Sätra Brunns historia i samband med hennes postuma 100-årsdag, den 15 februari 2022. Läs mer.
Under söndagen firade Brunnsmuseets arbete för ett digitalt tillgängligt kulturarv, Open Sources Sätra Brunn, hela 5 vördnadsfulla år och vi bjöd på ett föredrag av vad vi har uppnått hittills. Läs mer.
I slutet av denna presentation så blev vi först i Sverige med att presentera vårt program under Kulturarvsdagen 2022: ett event av typen hackathon – läs mer om detta i vårt nästa nyhetsbrev!
Tack till er som var med och besökte våra arrangemang under dagarna! Alla digitala programpunkter finns nu att ta del av på vår YouTube-kanal:
Lättade restriktioner – en lättnad för brunnen
Bild framför ingången till brunnens reception, fotograferad den 13 april 2020 under den period som verksamheten hade helt stängt. I förgrunden syns en påskpyntad blomkruka, men i övrigt är folktomheten mest talande. Bild av Gustav Lundin (CC BY).
Den 29 september slopades många av de kvarvarande restriktionerna kopplade till Covid-19, och Sätra Brunns VD Rebecca Sjödin ser fram emot vad det kommer ge för möjligheter för verksamheten:
Nu lättar restriktionerna och vi öppnar gradvis upp verksamheten lite i taget. Vi fortsätter att begränsa antalet gäster som vi tar emot för att det ska vara riktigt lätt att hålla avstånd. Det är ju viktigt att vi alla fortsätter att göra allt vi kan för att motverka smittspridning, så vi finner det bäst att ta det lite i taget.
Verksamheten hos oss har lidit på flera olika vis av pandemins konsekvenser och det kommer ta tid innan vi kommit ifatt. Men vi är hoppfulla och förväntansfulla och ser med glädje fram emot att få ta hand om flera gäster igen!
Under pandemin så har konferens-, spa-, hotell- och restaurangverksamheten under vissa perioder varit helt stängd, men under den största delen har det varit restriktioner som gjort att verksamheten fått driva verksamhet med färre gäster och således även betydligt färre i personalstyrkan.
Ett konkret exempel till följd av de lättade restriktionerna är att öppettiderna till gymmet i friskvårdsanläggningen nu utökas, från tre dagar i veckan under augusti/september till fem dagar i veckan under oktober. Verksamheten planerar att gradvis utöka öppethållandet under hösten med start från 1 oktober. Läs mer på Sätra Brunns hemsida:
Julmarknad 27-28 november
Brunnsgården i vinterskrud, bild av Gustav Lundin (CC BY).
Ta fram kalendern och spara datumet! – under helgen vid första advent, 27-28 november 2021, är det nämligen dags för julmarknad på Sätra Brunn. I traditionsenlig ordning kommer att finnas ett urval hantverkare med marknadsstånd som visar och säljer sina produkter, det utlovas även servering i form av tomtegröt och skinkmackor. Brunnsmuseets arbetsgrupp planerar också att finnas med under marknaden.
Läs mer om julmarknaden på Sätra Brunns hemsida:
Arkivfynd: Lönetvist på brunnen 1935
I olika sammanhang, inte minst i museets verksamhet, så framställs ofta Sätra Brunn som en “idyll”. Hit kom och kommer man för att må bra, uppleva det sociala livet, vila upp sig och ta del av vattnets helande kraft. Detta oavsett tidsperiod egentligen. Så beskrivs brunnen och badanstalten redan på 1700-talet och görs så i marknadsföringen ännu i dag.
Men brunnen har också varit en stor arbetsplats och en stor arbetsgivare. Under alla år är det många olika kompetenser som kommit till brunnen för att jobba. Både långväga ifrån men särskilt från orten Sätra Brunn, gårdar, byar och samhällen i närheten ex Fläckebo och Gullvalla.
Som på många andra arbetsplatser hände det givetvis att det “skar” sig mellan arbetsgivare och arbetstagare. En sådan händelse från 1935 beskrivs i boken med titeln: Arbetsinställelser och Kollektivavtal Samt Förlikningsmännens Verksamhet år 1935. Här nedan följer en transkribering ur boken samt utdraget från boken.
Bokens framsida:
Nr 20. Lönetvist vid Sätra brunn och badanstalt.
Vid brunnen voro anställda bortåt ett 30-tal manliga och kvinnliga badare, av vilka flertalet hade organiserat sig i Sala L. S. och nu genom sin organisation gjort framställning om löneförbättring och vissa andra förmåner, sammanfattade i ett framlagt avtalsförslag. Lönen, som förut utgått med 325 kronor för manliga och 275 kronor för kvinnliga arbetare per säsong, beräknad till 63 arbetsdagar, begärdes höjd till 6 kronor, per dag, lika för manlig och kvinnlig personal. Därjämte krävdes utökade sjukvårdsförmåner, företrädesrätt till arbete för tidigare anställda m. m.
På begäran av brunnsdirektionen biträdde jag vid de förhandlingar, som i anledning av denna framställning ägde rum i Sätra brunn den 4 juli. Från direktionens sida framhölls, att verksamheten vid Sätra brunn icke vore beräknad att lämna någon vinst, då hela överskottet användes för att bereda friplatser eller avgiftsnedsättning för det obemedlade eller mindre bemedlade klientelet. En mera avsevärd ökning av lönekontot komme därför att medföra minskning i antalet patienter och därmed även minskning av personalen. En undersökning av avlöningsförhållandena vid de med Sätra brunn jämförliga anstalterna Medevi och Loka hade givit vid handen att löneläget här icke vore oförmånligt för personalen.
Trots detta vore direktionen beredd att bereda personalen i II och III klass någon kompensation för den mindre inkomst av drickspengar, som kunde antagas vara för handen i dessa klasser i jämförelse med I klass. Formligt avtal ville dock direktionen icke vara med på, då detta ansågs olämpligt för den säsonganställda personal, varom här vore fråga.
Efter överläggningar med parterna var för sig framlade jag ett förslag till uppgörelse av följande innebörd. Direktionen skulle utfästa sig att som kompensation för drickspengar under 1936 års säsong utbetala 50 kronor till badare å III klass och 20 kronor till badare å II klass. I övrigt skulle under denna säsong all badpersonal bibehållas vid de löner och övriga förmåner, som dittills förekommit. I god tid före nästa säsong skulle upptagas förhandlingar om förbättrade löner för badpersonalen i dess helhet.
Så hur gick det då? Jo, det visade sig att konflikten ändå fick ett lyckligt slut, som framgår av förlikningsmännens berättelser för år 1936;
Detta förslag tillstyrktes av förhandlingsdelegerade och blev efter några dagar definitivt godkänt av båda parterna.
Så håller vi öppet i oktober
Bild inuti utställningen i Mellantorpet. Bild av Gustav Lundin (CC BY).
Utställningen i Henschens badhus har nu stängt för säsongen. Den kommer inom kort att monteras ned och arkiveras inför den bistra vintern. Tack till alla er som besökt utställningen under sommaren och gett många mindre donationer genom Swish.
Den mindre utställningen i Mellantorpet håller fortsättningsvis öppet tills vidare tisdag-söndag kl. 10-17. Öppethållandet begränsas i huvudsak av att ytterdörren inte går att öppna när det blir riktigt kallt, så det återstår att se hur länge det är möjligt att hålla öppet. En charmig konsekvens av att bedriva museiverksamhet i en äldre byggnad!
***
Det var allt vi hade att bjuda på för detta nyhetsbrev. Det fjortonde nyhetsbrevet skickas ut den 1 november.