Henschens badhus har öppnat! (#11)
Alla sorters aktiviteter på brunnen, bild av Gustav Lundin (CC BY-SA).
Den 31 juli kom äntligen de första svenska, olympiska medaljerna från Tokyo-OS genom diskusherrarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson. Den fantastiska bedriften skedde knappt tre timmar efter att Brunnsmuseets sommarutställning i Henschens badhus hade öppnat. Korrelation eller kausalitet vet jag inte, men ändå väl värt att fira. Under gårdagen hade 21 personer hörsammat informationen på våra sociala medier och lokal annonsering på brunnsområdet genom att besöka vår sommarutställning, och vi är oerhört glada för att återigen ta emot nya gäster som vill lära sig mer om Sätra Brunns historia.
Brunnsmuseets större utställning i Henschens badhus kommer efter 31 juli att hålla öppet varannan lördag kl. 11-16, den 14 augusti, 28 augusti, 11 september och 25 september. Det är precis som tidigare fri entré.
Vi har i år byggt vidare på den utställning som vi gjorde 2019, med några nya spännande inslag som berättar om anrika kurorten Sätra Brunn. Bland annat har vi byggt in en kyrkovägg i utställningen, och det autentiska dörrparti som räddades kvar från den rivna arbetsterapibyggnaden finns kvar.
Vi kommer fortsätta hålla öppet vår mindre utställning i Mellantorpet tisdag-söndag kl. 10-17. Det innebär att båda utställningarna kommer vara öppna samtidigt under vissa lördagar, vilket är första gången någonsin i Brunnsmuseets – kanske även i brunnens (?) – historia som det finns två utställningar öppna samtidigt. Varmt välkommen till Sätra Brunn och våra utställningar!
Kulturarvsdagen 10-12 september
I september så är det äntligen dags för Kulturarvsdagen och för femte året i följd så kan du följa den med Brunnsmuseet Sätra Brunn. Vi har även i år valt att lägga tyngdpunkten vid digitala arrangemang. Vi kommer bjuda på ett fullspäckat och varierat program med nya programpunkter hela helgen. Du kan se allt på Brunnsmuseets YouTube-kanal.
Fredag 10/9: Digital boklansering av Ruth Rosenius-Högmans böcker
Ruth (f. 1888, d. 1963) är född i Västerfärnebo och är en tidigare brunnsgäst, som beskriver sig själv som journalist och lokalhistoriker. Hon har skrivit två böcker om Sätra Brunn, som Brunnsmuseet har låtit digitalisera. I samband med denna direktsända boklansering gör vi båda hennes böcker tillgängliga för allmänheten som kostnadsfria e-böcker och vi hyllar samtidigt hennes livsgärning och författarskap.
Lördag 11/9: Digital kyrkogårdsvandring på Gamla kyrkogården i Uppsala
Sätra Brunn har som bekant en stark anknytning till Uppsala och har varit en del av Uppsala universitet under två och ett halvt sekel. Under denna digitala kyrkogårdsvandring där vi berättar om några personer som haft en särskild betydelse i brunnens historia och som finns begravda på Gamla kyrkogården i Uppsala. Vi kommer bland annat prata om Malla Silfverstolpe, Erik Ofvandahl och Salomon Eberhard Henschen. Förinspelat på plats i Uppsala.
Söndag 12/9: Brunnsmuseets arbete för att öppna upp de historiska källorna
På söndagen uppmärksammar vi att vårt arbete för ett digitalt tillgängligt kulturarv, Open Sources Sätra Brunn, fyller fem år och det firar vi med att lyfta fram vad som hittills har gjorts och vad som är planen för kommande år om vårt arbete kring bland annat e-böcker, kartor, tillgänglighet och fri kunskap. Programpunkten har titeln “Digitalt tillgängligt kulturarv – vårt arbete för att öppna upp de historiska källorna”.
Hälsobrunnen öppnar upp igen
Efter att ha hållit stängt hela juli så är det återigen dags för Sätra Brunn att börja ta emot nya spagäster. I skrivandets stund så är det fullbokat nästan hela augusti, men det finns enstaka gästnätter tillgängliga för att boka en vistelse på hotellet. Läs mer på Sätra Brunns hemsida.
Berättelsen om prärievagnen
Prärievagnen fick sitt smeknamn av den likhet som fanns med de vagnar vi kunnat se i berättelser från “Vilda västern”. I detta fall var det en ombyggd gammal DKW (tysk bil) från 1950-talet som började rulla på brunnen i slutet av 1960-talet.
Det var Arne Rahbek, mångkunnig tekniker boendes och med verkstad nära brunnen, som med sin klurighet och tekniska kunnande byggde om vagnen.
Prärievagnen transporterade gäster som själv hade svårt att gå från boendet på Skogsgården till olika behandlingar, exempelvis badhusen eller sjukgymnastiken. Även hjälp att ta sig till läkarbesök på Läkarstugan var möjligt.
På flaket fanns två stycken sittsoffor ställda på längden. En uppgift gör gällande att om passagerarna var “lite tyngre” så kom sofforna nära hjulhusen och det kunde bli lite varmt “om baken” för dessa.
Prärievagnen användes på brunnen för transporter en bit in på 1980-talet.
Mannen på bilden är Kjell Eriksson. Han är från Ringvalla och jobbade på brunnen under 6 somrar, 1963-64 och 1967-70. Han var från början “soffmoppekille” men blev senare en av de som hanterade både prärievagnen och gästerna på ett utomordentligt sätt.
Kjells koppling till brunnen är en intressant historia i sig. Han träffade sin blivande fru framför anslagstavlan vid dåvarande Kontoret. Gunborg jobbade som arbetsterapeut och var vid anslagstavlan för att sätta upp ett anslag samtidigt som Kjell var på väg till duschen. Han stannade till och de började prata. Blev en sen dusch den kvällen. Detaljerna berättar vi inte om men det blev både giftermål och barn så småningom.
Ytterligare koppling till brunnen är att Kjells mamma Ruth jobbade som baderska på brunnen under hela 17 år, många av dessa med kompisen Ester. De gav tvålmassage till patienter, vilket var mycket uppskattat. Kjells mamma var en riktig trotjänare med andra ord.
Kjell flyttade senare till Borås där han jobbat som bildlärare. Han är också en duktig fotograf och konstnär. Här kan också berättas att de sista två veckorna Kjell jobbade på brunnen 1970 fick han som fotograf, uppdraget att vara med “brunnsarkitekten” Ove Hidemark och dokumentera hus mm, både i svartvitt och färg. Kjell har också 2015 deltagit med några tavlor på en utställning i Galleri Fribergers på brunnsområdet.
Kjells historia från brunnen är nog inte helt ovanlig vilket gör historien spännande på flera sätt. Många är de som träffat sin livskamrat på brunnen och som har föräldrar eller andra släktingar från trakten som tjänstgjort på Sätra Brunn.
Har du, Nyhetsbrevets läsare, mött kärleken (kortare eller livslångt) på brunnen eller har du liksom dina föräldrar eller far- och morföräldrar jobbat på Sätra Brunn. Låt oss ta del av din historia!
Publicerat med tillstånd av Kjell Eriksson 2021-07-16
Kulturarv på distans – Brunnsmuseet håller föredrag för arbetslivsmuseer
Under coronapandemin satsade Brunnsmuseet stort på digital omställning och på digital förmedling av berättelser. Utöver en ny utställning i Mellantorpet började vi även med detta nyhetsbrev, en egen ljudguide, en egen podcast, Brunnspodden, en ny webbplats för kulturarvsprojekt och vi påbörjade flera e-boksprojekt.
Vårt arbete har även uppmärksammats inom de nätverk där vi är aktiva, och den 8 september så Brunnsmuseet inbjudna som ett av tre arbetslivsmuseer som ska hålla föredrag genom ett erfarenhetsseminarium för andra arbetslivsmuseer inom Arbetsam – arbetslivsmuseernas samarbetsråd, där Brunnsmuseet varit medlemmar sedan 2017.
Om du är aktiv i ett arbetslivsmuseum kan du anmäla dig till seminariet via denna länk. Erfarenhetsseminariet är inte avsett för privatpersoner, men vi kommer på andra sätt att fortsätta informera om framstegen i de projekt vi håller på med.