Sommarläsning från Brunnsmuseet (#10)

Det råder politisk turbulens i Sverige, men Brunnsmuseet står kvar när vindarna blåser och bjuder här på ett somrigt nyhetsbrev.

Vi planerar just nu för fullt inför en aktivitetsfylld höst- och vinter, inte minst i samband med Kulturarvsdagen 10-12 september. Om detta kommer vi som berätta mer om i vårt nästa fullspäckade nyhetsbrev i augusti.

Det är som bekant semestertider och förutom att lyssna på vår ljudguide och besöka en av våra utställningar, som du kan läsa mer om längre ned i detta nyhetsbrev, så vill vi bjuda på ytterligare ett par tips för dina kommande semesteraktiviteter.

Sätra Brunn spa- och hotellverksamhet kommer hålla stängt resten av juli, men det finns gott om andra anledningar att besöka brunnen. För dig som planerar ett besök så kan vi rekommendera Stigen – din guide till hemestern på Sätra Brunn, som erbjuder en exposé över det mesta som finns att göra och se på brunnen i sommar. Om du tänkt utforska andra platser så kan vi istället rekommendera appen Museiguide för arbetslivsmuseer, där du snabbt och enkelt hittar andra arbetslivsmuseer i närheten av var du befinner dig. Brunnsmuseet finns också med i den appen!

Med detta nyhetsbrev önskar vi dig en trevlig läsning och en fortsatt härlig sommar.

En bild berättar... Skogsbo

Denna bild har nyligen kommit Brunnsmuseet tillhanda. Vid en första betraktelse blir man lite osäker på om det verkligen är Sätra Brunn fotot är ifrån trots att det står så på baksidan. Men vid en närmare granskning och sökande på andra fotografier så är det tydligt att bilden är tagen framför huset Skogsbo, beläget på den plats där Skogsgården (hotellet) idag ligger. 

Skogsbo uppfördes 1874 och var en stor träbarack i två våningar med verandor. Huset var avsett för 3:e klassens brunnsgäster och dessa fick själva laga sin mat. Huset blev inte så gammalt då det utdömdes av bland annat hygieniska skäl och revs i början på 1920-talet. Skogsgården (som alltså står på samma plats) invigdes 1925.

I Skogsbo fick också den frireligiösa rörelsen som växte fram en möjlighet att hålla sammankomster.

Vilka är då personerna på bilden? Är det tredje klassens brunnsgäster? Troligen inte med tanke på de välklädda personerna och där de flesta män har den, för tiden, obligatoriska klockan med kedja i västfickan. Det skulle kunna vara personal på brunnen som samlats utanför Skogsbo. Men om nu huset var på väg att rivas då det var olämpligt att bo i torde det funnits andra byggnader på området att posera framför och som man kunde vara mer "stolta" över. Återstår då att det är ett frireligiöst samfund som samlats och ställt upp för en bild. Kanske Missionsförbundare som byggde ett eget församlingshus 1924 strax utanför brunnsområdet. 

Någon som vet eller som har ett annat antagande?

Ljudguiden har blivit utökad och förbättrad

Vi har i dagarna uppdaterat vår ljudguide i appen Storyspot med bättre ljud, fler avsnitt och fler bilder. Antalet avsnitt har utökats från 32 till 48, och flera avsnitt har fått nya och förbättrade bilder.

Den uppdaterade ljudguiden består av 16 avsnitt i och omkring Flemingsparken (bilden). Flygfoto från 1955, tillgänglig på Digitalt museum.

För att förbättra ljudet så har vi i praktiken ersatt samtliga 32 avsnitt från första etappen, vilket även innebär att statistiken över antalet spelningar per avsnitt är nollställd i appen.

Men naturligtvis så såg vi vill att bevara denna statistik, och vi kan med glädje berätta om de tre mest lyssnade avsnitten under perioden från april 2020 till juni 2021. På tredje plats hamnade avsnittet om Brunnsplatsen, den öppna plats som finns vid Brunnshuset och likaså den första arkitektoniskt formade platsbildningen på brunnen. På andra plats hamnade avsnittet om Sätra Brunns nuvarande kyrka som invigdes 1867. På första plats hamnade, något oväntat, avsnittet om Danskskjulet – det enkla virkesförråd som byggdes av den grupp danskar som under andra världskriget, under täckmantel av att vara en polisutbildning, i hemlighet tränade en styrka som skulle befria hemlandet från den nazityska ockupationen. Skjulet finns inte kvar idag, enligt uppgift så närmast föll det omkull av egen kraft i början av 2010-talet.

Avsnittsbilderna för de tre mest lyssnade avsnitten av Brunnsmuseets ljudguide, april 2020 till juni 2021.

Som sig bör så har vi även uppdaterat sidan som presenterar ljudguiden på vår webbplats för kulturarvsprojekt.

Lyssna på Brunnsmuseets ljudguide

Uppdatering om våra utställningar

  • Vi arbetar med målet om att öppna vår sommarutställning i Henschens badhus i samband med verksamhetens återöppnande under den första helgen i augusti. Vi planerar för en kortare period med öppethållande och utökad bemanning.

  • Utställningen i Mellantorpet håller fortsatt öppet tisdag-söndag kl. 11-17 och vi planerar att hålla öppet hela sommaren och in på hösten. Vi följer naturligtvis de förhållningsregler och restriktioner som gäller med anledning av covid-19, bland annat har vi mätt och märkt upp att maximalt 4 besökare får vistas i lokalen samtidigt för att kunna hålla avstånd.

GLAM-portalen uppdaterad

Om du följt Brunnsmuseet ett tag så kanske du känner till att vi har en portal på svenskspråkiga Wikipedia, som syftar till att lyfta fram Sätra Brunn och anknytande ämnen på världens största uppslagsverk (som vem som helst kan redigera).

I juni så har vi uppdaterat denna portal med ett nytt interaktivt sidhuvud, och vi vågar nog säga att vi numera har den snyggaste GLAM-portalen av alla svenska museer på Wikipedia, eller vad tycker du?

Besök GLAM-portalen på Wikipedia

***

Det var allt för detta tionde nyhetsbrev. Vi planerar att skicka ut vårt nästa nyhetsbrev den 1 augusti, då med flera spännande nyheter inför hösten och vintern.